Público
Público

REFERÈNDUM 1-0 La Guardia Civil requisa 100.000 cartells de la campanya de promoció del referèndum

La pressió de la fiscalia i de la policia  en l'inici de campanya es tradueix en notificacions a diversos mitjans de comunicació, identificacions i retencions per part dels agents.  La CUP i ERC ha denunciat a través de xarxes socials que la policia ha identificat persones que penjaven cartells i han requisat material de la campanya

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Fotografia distribuida pel ministeri d'Interior sobre propaganda en favor del referèndum requisada per la Guardia Civil

La Guàrdia Civil ha requisat 100.000 cartells de la campanya de la Generalitat per promoure la participació en el referèndum convocat pel pròxim 1 d'octubre. Ho ha anunciat el propi president del govern, Mariano Rajoy, en un acte del seu partit a Barcelona.

La requisa ha estat el resultat  dels registres d'aquest divendres a les impremtes Artyplan, situada a Sant Feliu de Llobregat, i Marc Martí, al Poble Nou i l'Hospitalet de Llobregat. Al Poble Nou han pogut localitzar un cert nombre de cartells.

En alguns d'aquests punts s'han concentrat partidaris del referèndum per protestar contra l'operatiu policial.

A Sant Feliu de Llobregat, el registre de la Guàrdia Civil ha durat més de tres hores i ha comptat amb la participació d'una desena de vehicles policials i nombrosos agents.

A les portes del recinte industrial on es troba l'empresa Artyplan s'han concentrat un centenar de persones que han cantat lemes com 'Votarem!' i 'Fora les forces d'ocupació'.

A aquest punt també han acudit l'alcaldessa accidental de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz, i el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà.

Poc abans de finalitzar el registre, els Mossos d'Esquadra han desplegat un dispositiu d'agents antiavalots en els accessos al recinte industrial per separar els manifestants dels vehicles de la Guàrdia Civil durant la seva sortida.

Per la seva banda, en la impremta Marc Martí de l'Hospitalet de Llobregat, el registre de la Guàrdia Civil ha durat gairebé tres hores, segons han informat fonts de l'empresa a Europa Press, que no han precisat si els agents s'han portat algun tipus de material.

Grups de persones han protestat contra el desplegament policial davant algunes impremptes

Aquest matí, mentre un vehicle de la Guàrdia Civil patrullava a les rodalies d'un recinte industrial del polígon del Pla de Sant Feliu de Llobregat on hi ha diverses impremtes i els agents inspeccionaven la càrrega d'almenys una furgoneta, algunes desenes de persones  30 persones s'han acostat a la zona per protestar contra la presència dels efectius policials, als que han acomiadat amb la cançó Passi-ho bé i moltes gràcies

Advertències a mitjans de comunicació

La Guàrdia Civil ha lliurat aquest divendres almenys a quatre mitjans de comunicació privats catalans una notificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què els adverteixen que s'abstinguin de publicar propaganda o publicitat del referèndum d'independència l'1 d'octubre .

Segons ha publicat ElNacional, aquest és un dels mitjans de comunicació en els quals s'han personat els agents de la Guàrdia Civil la tarda d'aquest divendres, igual que han fet a les redaccions d'El Punt Avui, Vilaweb i Racó Català.

L'ofici del TSJC, recollit per Europa Press, avisa les direccions dels diaris que "s'abstinguin d'incloure en el seu medi propaganda o publicitat relativa al referèndum de l'1 d'octubre" i els adverteixen que en cas de fer-ho podrien incórrer en responsabilitats penals.

Les notificacions arriben després que la magistrada Mercedes Armes hagi obert una investigació contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu Govern pel referèndum després d'admetre a tràmit una querella de la Fiscalia.

Després de la petició de mesures cautelars de la Fiscalia, la magistrada va demanar a la Guàrdia Civil que informés de quins mitjans de comunicació amb seu a Catalunya --a excepció de TV3 i Catalunya Ràdio, ja advertits pel Tribunal Constitucional (TC) - havien inserit qualsevol tipus de publicitat institucional per requerir-los que cessin de publicitar-la.

Identificacions i detencions

Al municipi de les Terres de l'Ebre les Cases d'Alcanar, la Guàrdia Civil ha detingut tres persones que estaven penjant cartells a les parets. Així ha estat denunciat a través de Twitter per diversos usuaris. Per altra banda, la CUP ha denunciat que la policia local i els Mossos van identificar algunes persones que estaven penjant cartells la nit de dijous a Figueres, on també denuncien que la policia ha aixecat acta de l'inici de la campanya.

També a Cerdanyola del Vallès, la CUP ha denunciat que la policia local i els Mossos d'Esquadra van identificar Elvira Vila, primera tinent d'alcalde i regidora de Compromís per Cerdanyola, en l'inici de la campanya pel 'sí'. A Montcada i Reixac, les JERC han denunciat que la Policia Local ha requisat material de campanya argumentant que complien ordres de la Fiscalia General de l'Estat.

Entre els municipis on s'han denunciat identificacions policials i s'han requisat cartells es troben Ripollet, Masquefa, Llagostera i Premià de Mar. Aquestes han estat les primeres actuacions policials que s'han fet seguint les directrius de la Fiscalia, que va ordenar que no es permetés cap acció que tingués com a objectiu col·laborar en la celebració del referèndum.