Público
Público

REFERÈNDUM 1-0 Puigdemont qualifica la situació actual a Catalunya "d'estat d'excepció encobert"

El president de la Generalitat ha censurat l'actuació de la Fiscalia per frenar actes i publicacions que promoguin el referèndum: "Ni la Llei Fraga s'atrevia a tant!". L'acte en favor del referèndum s'ha celebrat al Teatre Principal de Badalona

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Carles Puigdemont ha participat a Badalona en un acte del PDeCAT en favor del referéndum.- EFE/Marta Pérez

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha censurat aquest divendres l'actuació de la Fiscalia per frenar actes i publicacions que promoguin el referèndum de l'1 d'octubre, suspès pel Tribunal Constitucional: "Ni la Llei Fraga s'atrevia a tant!". En un acte a favor del referèndum celebrat al Teatre Principal de Badalona, Puigdemont ha criticat el desplegament d'efectius de la Guàrdia Civil a Catalunya: "On era la Guàrdia Civil aquest estiu quan els necessitàvem a l'aeroport? On estaven mentre la gent perdia els seus vols? ", ha preguntat.

"El que es veu aquests dies no s'havia vist mai en democràcia"

Ha assenyalat també que "per a l'Estat la primera amenaça no sembla que sigui el terrorisme o la seguretat, són les paperetes" i ha afegit: "L'1 d'octubre, o surt reforçat Rajoy i la seva Espanya en blanc i negre, l'Espanya del node i la Llei Fraga, o guanyem els demòcrates ".

Puigdemont ha qualificat la situació actual a Catalunya "d'estat d'excepció encobert" i ha recriminat al govern que no tingui "coratge" per declarar-lo "oficialment", sinó que busqui els mateixos efectes d'amagat perquè, al seu entendre, els dóna "vergonya "estar retallant drets als catalans.

"Han perdut el nord i estan a punt de perdre el nord-est si no vigilen", ha ironitzat el president català, que ha tancat: "No sé si reformaran el codi penal per incloure que pel simple fet de ser català tens una querella garantida ". "Rajoy fa temps que té un problema que es diu Rajoy", ha assenyalat el president de la Generalitat, que ha afegit: "El que es veu aquests dies no s'havia vist mai en democràcia".

Puigdemont ha recuperat la metàfora en què el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, va comparar "la nació espanyola" amb un transatlàntic i ha dit: "Si Espanya és com un gran transatlàntic, el PP és el seu iceberg". "Fa uns anys ens deien que en absència de violència es podia parlar de tot. Ens mentien. Som un poble pacífic fins per protestar", ha apuntat.