Público
Público

REFERENDUM CATALUNYA El Govern diu que convocarà el referèndum tot i que el TC la suspengui la llei catalana

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha defensat que la llei del referèndum serà aprovada per un Parlament "legítim i democràtic", pel que considera que es pot aplicar encara que sigui rebutjada pel govern espanyol i l'alt tribunal

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat. EUROPA PRESS

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dimarts que el Govern preveu convocar el referèndum de l'1 d'octubre amb la llei del Parlament -registrada per Junts Pel Sí i la CUP la setmana passada- tot i que el president del govern central, Mariano Rajoy, la impugni i el Tribunal Constitucional (TC) eventualment la suspengui.

En declaracions a Rac 1, Rull ha defensat que la llei del referèndum serà aprovada per un Parlament "legítim i democràtic", pel que considera que es pot aplicar encara que sigui rebutjada pel govern espanyol i l'alt tribunal. El Govern no utilitza el terme desobediència, però assegura que aplicarà la llei del Parlament per obediència a la Cambra catalana: "El que farem com a Govern és obeir una llei que ha estat aprovada pel Parlament de Catalunya i li donarem plena vigència".

"L'estat s'ha negat sistemàticament a fer el que han fet Escòcia i el Quebec. Davant d'això posarem les urnes"

Rull afirma que, per a aquesta maniobra, a la Generalitat li assisteixen dos drets reconeguts internacionalment: el principi democràtic, que reconeix el referèndum com una operació democràtica, i el dret a d'excepció, que els permet sortejar al TC, segons la seva opinió.

Segons el conseller, el dret d'excepció els permet no complir amb el dret intern espanyol perquè el Govern ha intentat de "bona fe" pactar el referèndum i, en negar-se l'estat, considera que pot elaborar una llei catalana per fer la consulta. "L'estat s'ha negat sistemàticament a fer el que han fet Escòcia i el Quebec. Davant d'això posarem les urnes d'acord amb un parlament legítim i democràtic que és el Parlament de Catalunya", ha conclòs.

Rajoy va anunciar aquest dilluns que impugnarà la llei quan el Parlament comenci a tramitar-la, fet que està previst per a mitjans d'agost, i Rull ha lamentat que acudeixi "obsessivament" a la justícia en lloc d'abordar la qüestió de forma política. Si Rajoy compleix amb la seva paraula i el Govern també, això vol dir que el Parlament seguirà tramitant la llei malgrat que TC la suspengui, cosa que no ha passat mai fins ara.

Rull ha recomanat el vot presencial de cara a l'1 d'octubre per evitar possibles traves de l'estat contra els mecanismes que habiliti la Generalitat per als que no puguin anar a votar físicament. Descartada la votació electrònica, el conseller ha assegurat que la Generalitat buscarà facilitar "el vot per correu més que per Correus", preveient que no podrà comptar amb la col·laboració de l'empresa estatal.