Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ Ple esperpèntic per una jornada histórica

El portaveu de Catalunya Si que es pot, Joan Coscubiela, aquest matí  al ple del Parlament / EFE - Toni Albir

ELENA PARREÑO

Tothom ho sabia, que avui s'aprovaria la llei del Referèndum i començava una jornada històrica al Parlament de Catalunya. Les rialles a la sala de premsa ho han evidenciat en el primer minut del ple: Quan Marta Rovira ha interromput a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per sol·licitar l'alteració de l'ordre del dia ha arribat la sorpresa més previsible i una llarga jornada plena d'entrebancs, incerteses, esperes i tensions. Als passadissos del Parlament, una legió de periodistes ho demostrava i la sala de premsa s'ha quedat petita.

A l'entrada del ple, els responsables de comunicació del Parlament intentaven posar ordre i desbloquejar de periodistes les zones de pas dels diputats fins al ple. "Tornarem a parlar, de forma més ordenada", ha dit a primera hora del matí Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, davant les preguntes de diversos periodistes. Però l'ordre ha estat impossible en tota la jornada.

La transcendència del dia s'intuïa a primera hora als passadissos de la Cambra, ple de grupets, en l'arribada primerenca de molts diputats i en la cua de periodistes per recollir l'acreditació. Però a mesura que avançava la jornada, la transcendència ha anat donant pas a l'esperpent, amb fins a quatre reunions de la Mesa del Parlament fins a la una del migdia i gairebé sense haver avançat en res.

"És una jornada històrica i hi ha motius per a la celebració", deia Jordi Sánchez, president de Assemblea Nacional Catalana, abans de començar el ple. Als passadissos del Parlament, Joan Coscubiela, de Catalunya Sí Que És Pot, ha parlat amb els periodistes en un parell d’ocasions, abans de l'inici del ple i al llarg recés de gairebé tres hores del matí. "Res del que volen fer es pot fer, si es senta aquest precedent, qualsevol majoria a partir d'ara podrà trepitjar els drets dels diputats", repetia enfadat cop i un altre sota la mirada de Lluís Rabell als passadissos de la Cambra . Arguments que després repetia públicament al ple.

El ple ha comptat amb moments més propis d'una sèrie d'humor, com quan el diputat Germà Gordó s'ha queixat de no haver pogut votar i s'ha hagut de repetir la votació de l’alteració de l'ordre del dia, que havia costat unes quatre hores realitzar. "Tira, tira", deia el vicepresident primer de la Cambra Lluís Guinó, quan la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, intentava sotmetre a votació l’alteració de l'ordre del dia.

A estones, el paper de la presidenta s'assemblava al d'una professora d'escola intentant fer callar als seus alumnes. Albano Dante Fachín, de Podem Catalunya, ho ha vist clar: "Estem donant un espectacle lamentable". A la sala de premsa, només faltaven les crispetes. "Hauríem de clarificar una mica on som", deia una altra diputada. "Estem al Parlament", ha respost Forcadell. I només eren les dues de la tarda.

A les portes del Parlament grups petits de persones s'han concentrat amb les seves proclames. Uns aplaudien als diputats en sortir de la Cambra, altres cridaven "en diuen referèndum i no ho és, ho tenen arreglat, votis el que votis han guanyat". Divisió a la cambra, divisió al carrer, això és coherent.

"Volem dormir a casa", murmuraven alguns periodistes en reprèn-dre’s el ple a la tarda, i és que finalitzat el terme d'esmenes a les tres de la tarda ha començat el ple ordinari amb temes que no tenen res a veure amb la llei del Referèndum . A la tarda, les rialles han anat donant pas al cansament però avui s'accepta, perquè és un dia històric. Un dia històric que pot allargar-se fins el incert.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?