Público
Público

REPATRIACIÓ D'ESTRANGERS La Unió Europea, una agència de deportació massiva de migrants

Un informe de la Direcció General de Migracions i Assumptes d'Interior detalla que la Unió Europea va expulsar el 2016 a 111.600 migrants als 15 països amb els quals manté acords de repatriació. L'acord amb Turquia ha servit per expulsar 565 migrants arribats a les illes gregues durant els primers sis de 2017

Un grup de migrants es trasllada del camp de Gevgelija (Macedònia) al de Presevo (Sèrbia). / FOTO: Xavi Herrero

Una agència de deportació massiva. La UE va destinar només el 2016 un total de 806 milions d'euros a activitats relacionades amb la deportació de migrants, entre les quals es troba l'expulsió de 113.835 persones als 15 països amb els quals Europa ha signat un acord de col·laboració en repatriacions i el finançament de centres de migrants en països com el Pakistan o "campanyes d'informació" per intentar convèncer els migrants en els seus països d'origen que no han de venir a e Europea.

La xifra deixa fora, per exemple, els refugiats sirians, iemenites o iraquians que van ser retornats a Turquia en virtut de l'acord de març de 2016 o els migrants que, per exemple, Espanya ha tornat al Marroc o als països subsaharians. La xifra total de deportacions practicades a la UE, per tant, és molt superior a l'esmentada. Tot i això, sí que es pot afirmar que Europa va expulsar el 2016 a més migrants que els que han arribat per mar al llarg del que portem de 2017 (102.578 persones).

Així es desprèn de l'informe que la Direcció General de Migració i Interior de la Comissió ha remès a la Comissió de Llibertats del Parlament Europeu per retre comptes sobre els acords que la UE ha aconseguit amb tercers països en matèria de deportació i de les negociacions per assolir un que en l'actualitat manté amb el Marroc, Algèria, la Xina i Bielorússia.

"L'únic objectiu de l'Europa fortalesa és deportar a quantes més persones millor sotmetent a un xantatge econòmic  tercers països", denuncia Albiol

"Aquestes dades demostren que la UE no està centrant els seus esforços en acollir i explica per què es dedica a criminalitzar a les ONG que salven vides a la Mediterrània. L'únic objectiu de l'Europa fortalesa és deportar com més persones millor, violant el dret internacional i sotmetent a un xantatge econòmic a tercers països, als que amenaça amb retirar les ajudes de cooperació si no admeten de tornada a les persones migrants ", denúncia l'eurodiputada d'Esquerra Unida Marina Albiol en declaracions a Públic.

Les dades a què fa referència l'eurodiputada Albiol, desgranades per països, són les següents. Només el 2016, Europa va deportar a 42.640 migrants a Albània; 22.635 a Ucraïna; 12.245 a Sèrbia; 7.660 a Macedònia; 6.260 al Pakistan; 5.460 a Rússia; 3.730 a Bòsnia; 3.220 a Geòrgia; 2.445 a Moldàvia; 2.405 a Montenegro; 2.235 a Turquia; 21.130 a Armènia; 1.115 a Sri Lanka; 605 a Azerbaidjan; i 50 migrants, finalment, a Cap Verd.

Un grup de migrants al campament d'Idomeni, al març del 2016. / FOTO: Xavi Herrero

Un grup de migrants al campament d'Idomeni, al març del 2016. / FOTO: Xavi Herrero

L'informe, tal com s'ha assenyalat, no inclou les deportacions de refugiats arribats al Egeu realitzades a l'empara de l'acord UE-Turquia que va ser subscrit el març de 2016. No obstant això, el text sí ​​detalla que en el primer semestre de 2017 han estat expulsats a Turquia 565 migrants arribats per l'Egeu. L'informe lamenta, a més, que han estat expulsats de la UE menys refugiats dels que han arribat a les illes gregues, però es mostra optimista a que en properes dates es puguin assolir l'objectiu d'expulsar a tantes persones com arribin.

"Centres de detenció" de migrants

L'informe no inclou les deportacions de refugiats arribats a les illes gregues a l'empara de l'acord UE-Turquia

L'informe, que porta la signatura del director general de Migració i Interior de la Comissió, Matthias Ruete, assenyala que "la cooperació en la readmissió" de migrants per part de cada país és una "prioritat" per a la Unió. En aquest sentit, Ruete emplaça als països membres a "incentivar" i "pressionar" als països perquè acceptin els acords en matèria de repatriació de migrants. Aquesta crida a la "pressió" és interpretada per l'eurodiputada Albiol com un "xantatge econòmic" ja que -denuncia la europarlamentaria- la Unió "amenaça de retirar les ajudes de cooperació" als països implicats "si no admeten de tornada a les persones migrants ".

L'informe inclou una dada, a més, especialment nova. El reconeixement per part de Ruete que la UE està finançant al Pakistan "centres de migrants" i "campanyes d'informació" per evitar que els ciutadans d'aquell país acudeixin a Europa. L'acord de la UE amb el Pakistan inclou també la col·laboració "amb Europol i la Guàrdia Costanera". Els que Europa diu "centres de migrants" són, però, per a Marina Albiol "centres de detenció de migrants".

"L'acord amb el Pakistan de què parla l'informe és totalment opac. Podríem estar parlant d'un model calcat de l'acord UE-Turquia. Pakistan ens fa de Policia de fronteres i, a canvi de diners, els enviem a les persones migrants i / o sol·licitants d'asil que vulguem. La UE ha d'aclarir en què s'estan invertint els diners al Pakistan i qui, com i quan s'ha aprovat el finançament d'aquests centres de detenció", sentencia Albiol.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?