Público
Público

Ple de constitució del Parlament El republicà Roger Torrent, nou president del Parlament

Majoria independentista a la Mesa del Parlament. Només els diputats electes a la presó, Junqueras, Sànchez i Forn, han sol·licitat delegar el seu vot, que la Mesa d'Edat ha admés. JxCat i ERC evitaran d'aquesta forma un vet del Govern central davant el Constitucional, i reserven la carta del vot delegat per a la investidura 

El nou president del Parlament, Roger Torrent, rep l'aplaudiment dels diputats independentistes després de ser elegit. | EFE

públic

El diputat d'ERC Roger Torrent és el nou president del Parlament. Torrent ha estat elegit en segona volta, per 65 vots, pels 56 del candidat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra. El representant d'ERC ha obtingut el vot de tots els diputats del bloc independentista que han pogut votar: els 62 presents a l'hemicicle i els tres en presó preventiva, després que ERC i JxCat hagin renunciat a demanar el vot delegat per als que es troben a Bèlgica. Espejo-Saavedra ha obtingut presumiblement (el vot ha estat secret) els 36 vots del seu partit, els quatre del PP i 15 dels 17 del PP, mentre que els vuit representants dels Comuns s'hi haurien abstingut.

En votació posterior s'ha elegit els els dos vicepresidents: Jordi Costa (JxCat) com a vicepresident primer, i Espejo-Saavedra com a vicepresident segon. Finalment s'han elegit els secretaris: Eusebi Campdepadrós (JxCat), Alba Vergès (ERC), Joan Garcia (C's) i David Pérez (PSC). El resultat final, una Mesa amb majoria independentista, amb quatre representants (dos de JxCat i dos d'ERC) i tres diputats constitucionalistes (dos de C's i un del PSC).

En el seu primer discurs com a president del Parlament, Torrent ha promès "treballar sense descans per restituir plenament el conjunt de les nostres institucions", en al·lusió no gaire vetllada a l'aplicació del 155, i de cara a la investidura. "Conjurem-nos per recuperar les institucions i posar-les al servei de la ciutadania", ha proclamat, a la vegada que ha assenyalat que en la jornada d'aquest dimecres ja s'havia recuperat la "institució més important del nostre país". Torrrent també ha demanat "respecte per la voluntat popular" expressada a les urnes, perquè "res que no impliqui respectar-ne el seu resultat es acceptable en termes de legitimitat democràtica".

Sense vot per delagació dels diputats de Brussel·les

Una de les principals incògnites del primer ple de la legislatura s'ha desvetllat a primera hora. El president cessat de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els diputats electes que l'acompanyen a Bèlgica no han sol·licitat votar per delegació en el ple d'aquest dimecres. Sí que ho han fet, en canvi, el vicepresident cessat, Oriol Junqueras, i els altres dos parlamentaris electes en presó preventiva, Jordi Sànchez i Joaquim Forn, i la Mesa d'Edat ho ha admès.

Amb aquesta decisió, JxCat i ERC eviten l'anunciat vet del Govern central a la votació delegada davant el Tribunal Constitucional. Des de la llista que encapçala Puigdemont han explicat fins i tot sense el vot dels cinc electes de Brussel·les, "la majoria independentista a la Mesa està garantida". En aquest sentit, la interlocutòria de divendres passat del Tribunal Suprem avalava que els tres parlamentaris electes en presó preventiva deleguessin el seu vot, però no així els dels diputats a Belgica. D'aquesta forma, el bloc independentista tindrà en la sessió d'aquest dimecres 65 vots, pels 57 del bloc que va donar suport al 155 (C's, PSC i PP), i amb els Comuns (8 escons) que han anunciat que no donaran suport als candidats a la Mesa de cap bloc.

JxCat ha afegit que sí que demanaran la delegació de Puigdemont i els diputats a Bèlgica "quan hi hagi la mesa formal constituïda", per la qual cosa es reserven aquesta opció de cara a la votació d'investidura.

La formació que encapçala Puigdemont també ha anunciat aquest dimecres, pocs minuts abans que s'iniciï el ple, els seus dos candidats a la mesa: es tracta de Josep Costa, per una vicepresidència, i Eusebi Campdepadrós, per a una de les secretaries. D'acord amb l'equilibri de forces del ple -i si no hi ha cap sorpresa de darrera hora, el bloc independentista tindrà també a la Mesa els republicans Roger Torrent -com a president- i Alba Vergés. Completaran la mesa José María Espejo-Saavedra, Joan García (C's) i David Pérez (PSC).

Concentració al Passeig Lluís Companys, prop del Parlament, mentre tenia lloc la sessió de constitució del Parlament. /Joel Kashila.

Concentració al Passeig Lluís Companys, prop del Parlament, mentre tenia lloc la sessió de constitució del Parlament. /Joel Kashila.

La sessió s'ha iniciat amb un discurs del president de la Mesa d'Edat, Ernest Maragall, com a diputat més vell (75 anys). L'exsocialista ha fet un discurs carregat de contingut polític -cosa gens habitual en el que habitualment és poc més que un tràmit- i molt dur amb el Govern central, en què ha lamentat que no ha pogut saludar ni al president de la Generalitat ni als consellers en funcions, perquè alguns estan "presoners" i d'altres "a l'exili". "Avui sento una acumulació d'indignació, front a les agressions que cada dia vivim, però també un cúmul de raons, per poder construir un país nou, just digne i lliure que volem ser".

Maragall, així com els altres dos integrants de la Mesa d'edat -els també republicans Rut Ribas (27) i Gerard Gómez (28)- ha hagut de prendre la seva primera decisió tot seguit. Ha estat quan tant Inés Arrimadas, per C's, com Santiago Rodríguez (PP) han demanat sengles "peticions de reconsideració" sobre la decisió de permetre el vot delegat dels diputats electes empresonats deguit a la seva situació "d'incapacitat permanent" -avalada per la interlocutòria del Suprem-. Maragall ha denegat la petició, recordant que el reglament del Parlament no permet a la Mesa d'edat atendre peticions de reconsideració. El líder del PSC, Miquel Iceta, també havia demanat la paraula, però per aplaudir la decisió de permetre el vot delegat, desmarcant-se així de C's i PP.

Mentre s'iniciava el ple dins del Parlament, passats uns minuts de les 11 del matí, diversos milers de persones s'han aplegat a la part baixa del Passeig Lluís Companys, convocats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per "donar suport als diputats electes i seguir en una pantalla gegant el debat per escollir president i mesa del Parlament". La concentració s'havia fixat inicialment davant les portes del Parlament, però s'ha hagut de desplaçar perquè els Mossos d'Esquadra han tancat des de la matinada l'accés al Parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament.

Tant a dins del Parlament com en la manifestació de l'exterior, s'ha saludat amb aplaudiments dels independentistes el nom dels diputats empresonats i a Brussel·les, quan han estat llegits en el moment que els pertocava votar la composició de la Mesa. En la concentració de l'ANC, a més, s'ha xiulat les intervencions d'Arrimadas i Rodríguez, així com el vot de Xavier García Albiol (PP) i Miquel Iceta, informa Àngel Ferrero.

[Hi haurà ampliació]

¿Te ha resultado interesante esta noticia?