Público
Público

Sáenz de Santamaría rebutja la nova oferta de diàleg de Puigdemont

El president de la Generalitat, "no pot treure conclusions d'una llei que no existeix", perquè va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional, ni d'un "referèndum que no s'ha produït", ha afirmat la vicepresidenta del govern espanyol com a resposta al que ha passat al Parlament. El PSOE creu que no es pot acceptar "un marc de negociació bilateral".

Soraya Sáenz de Santamaría dona resposta a la compareixença de Carles Puigdemont al Parlament de Catalunya sobre el referèndum de l'1 d'octubre / EFE

MARIÀ DE DELÀS

Soraya Sáenz de Santamaría ha donat una bona mesura del que pot esperar el govern català del gir que ha donat Carles Puigdemont al Parlament quan s'ha referit a "veus mereixen ser escoltades", que sense excepció li demanen que s'obri un temps "per donar l’oportunitat al diàleg amb l’Estat espanyol".

"Avui també pertoca fer això", ha dit el president, però la vicepresidenta del govern espanyol, a més d'anunciar la convocatòria d'una reunió extraordinària del Consell de Ministres, ha tornat a descartar radicalment qualsevol possibilitat de diàleg amb el govern de la Generalitat. Puigdemont "no pot imposar cap mediació sense tornar a la democràcia", ha dit, perquè "el diàleg només és possible si es respecten les normes del joc".

El president català, segons la vicepresidenta del govern espanyol, "no sap cap a on camina" i l'ha acusat d'haver posat Catalunya en "el més alt nivell d'incertesa".

El referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre no té cap valor, ha dit. No resulta acceptable que al Parlament ningú constati "que la major part dels catalans vol un Estat independent en forma de república", ha afegit.

Puigdemont, segons Saénz de Santamaria, "no pot treure conclusions d'una llei que no existeix", perquè va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional, ni d'un "referèndum que no s'ha produït".

Mariano Rajoy ha contactat amb dirigents dels "principals partits", per buscar "consens", abans de la reunió extraordinària del Consell de Ministres, que ha convocat per dimecres al matí, per "estudiar una resposta" al que ha passat aquest dimarts al Parlament. Les paraules de la vicepresidenta indiquen que el pas enrere que ha donat el president de la Generalitat no sembla que accentuïn altra cosa que la voluntat de de l'executiu de mantenir l'ofensiva contra l'autogovern de Catalunya.​

Al PSOE no li sembla sincera la invitació de Puigdemont

Durant la nit de dimarts planava el dubte sobre la possible activació de l'article 155 de la Constitució i la conseqüent suspensió de l'autonomia catalana. Per fer-ho, Mariano Rajoy desitja comptar, òbviament, amb el vist i plau del PSOE, i el secretari d'organització d'aquest partit, José Luis Ábalos, no s'ha pronunciat al respecte, però ha dit que no es donen les condicions pel diàleg, perquè "Puigdemont reclama un marc de negociació bilateral".

Ábalos ha dit que no sap a què atenir-se i que tampoc sap com interpretar la invitació de Puigdemont, però que no li sembla sincera, perquè no porta implícit "el retorn a la legalitat". Per ell resulta del tot descartable la "negociació d'igual a igual amb l'Estat espanyol".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?