Público
Público

COMUNS SOBIRANISTES Un sector de Catalunya en Comú denuncia que el seu pluralisme "podria estar en risc" 

La portaveu el Parlament, Elisenda Alamany, el diputat Joan Josep Nuet i l'ex-alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, donen suport a un manifest que denuncia "vicis dels partits tradicionals" i que massa sovint han "deixat de reivindicar el sobiranisme"

Imatge d'arxiu d'Elisenda Alamany, portaveu de Catalunya en Comú Podem al Parlament de Catalunya / Públic

Dirigents dels 'Comuns' han exhibit en moltes ocasions la seva capacitat de "construir consensos" i de fer possible l'entesa entre línies polítiques discrepants en les seves files com un dels seus principals actius. Ara, però, un sector de Catalunya en Comú afirma que "la pluralitat" del seu espai podria "estar en risc" i diu que "és hora de recuperar els valors tradicionals", de "redreçar el rumb i "emprendre nous camins".

La dimissió de Xavier Domènech de tots els càrrecs de màxima responsabilitat que exercia tant a Catalunya en Comú, com a Podem-Catalunya, com al grup parlamentari d'aquestes forces a la cambra legislativa catalana, va obrir importants interrogants i va posar a prova aquesta capacitat de conciliar diferents "sensibilitats". Catalunya en Comú va optar per substituir Domènech per una coordinació col·legiada, en la qual, la seva dirigent més reconeguda, Ada Colau, comparteix responsabilitats amb una històrica d'Iniciativa per Catalunya, Candela López, i un respectat representant del municipalisme "del canvi" de comarques, fora de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, Ramon Arnabat.

Formalment Catalunya en Comú és una organització sobiranista, però la interpretació d'aquest terme, "sobiranisme", ha estat font de discrepàncies entre diferents sectors des del mateix moment de creació d'aquest jove partit.

Ara, un sector que reivindica per a si mateix la defensa de Catalunya com a subjecte polític sobirà, en el qual es troben persones que es declaren independentistes, ha decidit crear una plataforma crítica amb l'actual direcció, que aquesta setmana presentarà el seu manifest fundacional.

Manifest fundacional sobiranista

Un text en el qual afirmen que "massa sovint s'ha deixat de reivindicar el sobiranisme", tot i que és un dels seus "valors originals". "Avui, molts sobiranistes se senten orfes dins d'aquest espai polític", asseguren.

Reivindiquen les dates de l'1 i el 3 d'octubre del 2017 (les del referèndum i de l'aturada general de protesta, com a moments que marquen un abans i un després en la història política de Catalunya.

Les persones que donen suport al manifest repassen els origens dels "Comuns", un espai conformat, diuen, "per gent comuna, alguns amb trajectòria política, molts altres provinents dels moviments socials, del món professional o de l'acadèmia", que traslladen "a la institució noves realitats i noves propostes polítiques", "des d'un sobiranisme de base ciutadana, progressista i sense supeditacions a visions conservadores o als grans partits polítics tradicionals". Ho afirmen per explicar a continuació que fins ara no han estat "capaços de superar les dificultats, els vicis i les inèrcies dels partits tradicionals".

"Negociacions entre aparells, pactes de despatx"

Denuncien "negociacions entre aparells, replegaments, temptacions d'homogeneització i pactes de despatx" i assenyalen que "Catalunya en Comú no ha estat prou fidel als objectius fundacionals".

Darrera d'aquesta iniciativa es troben des de qui va ser persona de confiança de Xavier Domènech i portaveu al Parlament, però exclosa de la direcció, Elisenda Alamany, fins el dirigent d'un altre dels partits de la confluència, EUiA, el diputat Joan Josep Nuet, passant per personalitats independents, entre les quals destaca, sobre tot, l'ex-alcaldessa de Badalona Dolors Sabater, que va encapçalar la candidatura ciutadana Guanyem Badalona en Comú i que va comptar amb el suport de diferents forces d'esquerra, entre elles, la CUP

Cal veure fins a quin punt aquest manifest, titulat "Som comuns, som sobiranistes", servirà per conformar un corrent organitzat. Fonts del partit consultades per Públic es pregunten sobre quanta gent poden arreplegar i sobre si aconseguiran canviar la correlació de forces entre militància tradicional d'ICV, on conviuen també diverses sensibilitats; sobiranistes de diferents corrents i sectors propers a l'alcaldessa Colau. Reobrirà sens dubte un debat mai tancat als 'Comuns', però moltes vegades silenciat, fins i tot per part de persones que en aquest moment aixequen la veu però que han mantingut fins ara una actitud més aviat prudent i discreta, sobre tot durant el temps en el qual Xavier Domènech intentava mantenir l'equilibri entre diferents posicions. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?