Público
Público

El TC suspèn el referèndum de l'1-O i ho notificarà als alcaldes i alts càrrecs catalans

Admet a tràmit els recursos del Govern contra la consulta sobiranista i les seves normes complementàries, que queden suspeses de manera cautelar

Seu del Tribunal Constitucional a Madrid. REUTERS/Susana Vera

El referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre ha quedat suspès de manera cautelar aquest dijous, perquè el Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els recursos del Govern contra la llei del Parlament que l'aprova, el decret de convocatòria i les seves normes complementàries , així com la creació d'una "Sindicatura Electoral" en lloc de la Junta Electoral Central.

Així ho han confirmat fonts del TC consultades per Público.

Els acords han estat aprovats per unanimitat del Ple en els cinc recursos presentats pel govern espanyol.

A més, l'alt tribunal ha admès notificar la suspensió cautelar del referèndum a autoritats i funcionaris, entre els quals es troben els alcaldes, la presidenta i membres de la Mesa del Parlament i els integrants del govern de la Generalitat.

L'acord també serà notificat a les autoritats implicades en la consulta, entre les quals es troba el Major dels Mossos d'Esquadra.

Aquesta notificació, sol·licitada també per l'Executiu, suposa un advertiment de les conseqüències legals en què incorrerien d'incomplir la suspensió cautelar del referèndum del 1-O.

Rebutja obrir la via penal contra Puigdemont

Això no obstant, el ple del TC ha rebutjat deduir testimoni contra el govern català com havia estat sol·licitat el govern espanyol, segons fonts consultades per Público.

És a dir, ha rebutjat obrir la via penal contra Carles Puigdemont i el seu consell de Govern, en contra del que demanava l'executiu central per incomplir el mandat legal segons el qual 'tots els poders públics estan obligats a complir el que el Tribunal Constitucional resolgui ' ", segons el recurs contra la convocatòria del referèndum l'1 d'octubre presentat davant del TC.

El TC no ha deduït testimoni a l'inici d'un procediment i sense haver sentit als implicats, indiquen les mateixes fonts.

Per la seva banda, la Fiscalia ja havia obert aquest dijous la via penal, amb l'anunci de la interposició de querelles contra els membres del Govern i de la Mesa del Parlament per tramitar la llei del referèndum de l'1-O i de convocar la consulta.

Així ho ha anunciat el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. Les querelles s'interposaran davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJCat) per "almenys" els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

La Constitució preveu la suspensió cautelar de tota norma autonòmica quan és recorreguda pel president del Govern i aquest ho sol·licita en la demanda, com s'ha fet en els quatre recursos presentats davant l'alt tribunal per l'Advocacia de l'Estat.

Ara s'obre un termini no superior a cinc mesos perquè el TC resolgui el fons del litigi sobre la legalitat de la consulta indepedentista, tramitada al Parlament amb els vots de Junts pel si i la CUP i en contra de la prohibició de l'alt tribunal .

Articles vulnerats

Aquests serien els articles de la Constitució suposadament vulnerats pel Parlament i el Govern, segons l'Advocacia de l'Estat:

Article 1: (...) La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l'Estat.

Art. 2: "La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles ".

Art. 9.1: "Els ciutadans i els poders públics estan subjectes a la Constitució ia la resta de l'ordenament jurídic".

Art. 23: "Els ciutadans tenen el dret a participar en els assumptes públics, directament o per mitjà de representants, lliurement elegits en eleccions periòdiques per sufragi universal ..."

Art. 81: "Són lleis orgàniques les relatives al desenvolupament dels drets fonamentals i de les llibertats públiques, les que aprovin els Estatuts d'Autonomia i el règim electoral general i les previstes per la Constitución.La aprovació, modificació o derogació de les lleis orgàniques exigeix ​​la majoria absoluta del Congrés en una votació final sobre el conjunt del projecte ".

Art. 92.3: "Una llei orgànica regularà les condicions i el procediment de les diverses modalitats de referèndum previstes en aquesta Constitució".

Art. 149.1.32ª: L'Estat té la competència exclusiva sobre ... Autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum ".

Article 168: regula el procediment per reformar la Constitució dels articles del títol preliminar per majoria reforçada i amb referèndum final.

Aquests són els articles de l'Estatut que el Govern acusa que han estat vulnerats:

Article 1: "Catalunya, com a nacionalitat, exerceix el seu autogovern constituïda en comunitat autònoma d'acord amb la Constitució i amb aquest Estatut, que és la seva norma institucional bàsica".

Art. 2.4: "Els poders de la Generalitat emanen del poble de Catalunya i s'exerceixen d'acord amb el que estableix aquest Estatut i la Constitució".

Art. 3.2: "Catalunya té a l'Estat espanyol ia la Unió Europea el seu espai polític i geogràfic de referència i incorpora els valors, els principis i les obligacions que deriven del fet de formar part dels mateixos".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?