Público
Público

Torra es planteja una querella contra Rajoy si no permet nomenar els consellers

Demana per carta al president del Govern central que desbloquegi la formació de Govern, i demanarà al TSJC que dicti mesures cautelars. Es reserva emprendre accions legals, inclosa una querella per prevaricació contra Rajoy. Un informe de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat afirma que el Govern central ha de publicar els nomenaments al DOGC, perquè aquest és un acte "degut i reglat", i que no és necessari que la presa de possessió sigui presencial. 

El president de la Generalitat, Joaquim Torra, en el moment de signar el decret de nomenament dels consellers, el passat disabte 18 de maig / Europa Press

Contraatac jurídic des de la Generalitat. El president Quim Torra adverteix al Govern central, que no pot bloquejar la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) del nomenament dels consellers designats pel propi Torra, i que, en cas de fer-ho, es reserva prendre accions legals. Inclosa una querella per prevaricació contra el president de l'Executiu central, Mariano Rajoy. A més, li ha enviat una nova carta, en què li demana que publiqui els nomenaments "immediatament i sense més dilació".

En la missiva, Torra cita els arguments del dictamen que va encarregar dimecres a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat sobre el bloqueig dels nomenaments, i que estableix que el Govern central "no pot impedir" la publicació del decret de nomenament –necessari perquè es faci efectiu– al diari oficial, "ni pot evitar la presa de possessió del nou executiu català". L'informa també diu -i Torra li recorda a Rajoy en la carta- que els consellers que ha designat "no tenen limitats els seus drets polítics", al·ludint als presos ii exiliats, així com que la presa de possessió no cal que sigui presencial.

Per tot plegat, Torra demana a Rajoy que "procedeixi immediatament i sense més dilacions a l'autorització de la publicació del decret" de nomenament del Govern, "per tal que immediatament puguin prendre possessió els membres del nou Govern, es posi fi a l'aplicació del l'article 155, que tant ha perjudicat el nostre país, i es comenci a restablir la normalitat a Catalunya".

També aquest divendres, en una carta oberta que publica Públic, Torra ha apel·lat al cap de l'oposició i líder del PSOE, Pedro Sánchez -que ha presentat una moció de censura contra Rajoy-, en què li demana que actuï contra la repressió a l'independentisme. "Que no ho veieu, on s’està arribant? Fins quan teniu decidit callar?", li pregunta Torra, després d'enumerar toits els exiliats, incloent-hi el raper Valtonyc. 

La publicació al DOGC, un acte "degut i reglat"

El dictamen argumenta en primer lloc que les atribucions del president per formar govern "tenen naturalesa discrecional i no estan sotmeses a cap autorització ni control derivats de les mesures adoptades en aplicació de l'article 155". A més, recorda que l'autorització prèvia del Govern central al nomenament "comporta un control merament formal i constitueix un acte degut i reglat". És a dir, que çes obligatori per part del Govern central. I, per tant, "en el cas que no s'atorgui o que es denegui expressament, els òrgans que han d'autoritzar la publicació del Decret incorren en un incompliment que és contrari a l'ordenament jurídic i, per tant, susceptible de control judicial".

Sobre el fet que alguns dels consellers designats per Torra són a la presó o a l'exili –argument aportat pel Govern del PP, el propi partit, el PSOE i Cs per oposar-se que prenguin possessió del càrrec, i per allargar l'aplicació del 155–, el dictamen fa dues apreciacions. Per una banda, recorda que els consellers en qüestió –Jordi Turull, Josep Rull i Toni Comín– "no tenen limitat l'exercici dels seus drets polítics i no concorre cap circumstància legal que n'impedeixi la presa de possessió". Per l'altra, assenyala que "cap norma exigeix que la presa de possessió dels membres del Govern hagi de ser simultània i presencial", i que només és necessari "que consti de manera fefaent la seva voluntat d'acceptar el càrrec i les obligacions que comporta".

Carta a Rajoy, recurs al TC i amenaça de querella

Amb aquests arguments jurídics a la mà, Torra pressiona al Govern de Rajoy. Explica que en les properes hores enviarà una carta al president espanyol "per exigir-li que es publiqui immediatament el decret de nomenaments del Govern al DOGC". A la vegada, demanarà al al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que adopti "mesures cautelaríssimes" per garantir la formació de Govern. 

En darrer terme, i si el Govern central segueix bloquejant la formació de Govern, Torra "té previst adoptar les mesures legals pertinents per fer respectar els seus drets, entre les quals no es descarta una querella per prevaricació contra el president Rajoy".

La Llei del Diari Oficial de la Generalitat estableix que l'entitat gestora del DOGC –actualment, controlada pel Govern central, com tota l'administració de la Generalitat, a través del 155–, ha de publicar els seus documents "en el termini
màxim de deu dies hàbils des de la recepció de l'ordre d'inserció"
, un punt que alguns juristes han ressaltat els darrers dies, a l'hora que avisaven que el Govern central incorreria en una i·legalitat si supera aquest termini -que es compleix dilluns-.

El dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, no obstant, no fa referència a aquests terminis temporals. Però sí que cita el propi acord del Senat que autoritzava el Govern central a aplicar el 155, quan diu que els òrgans destinats a substituir els de la Generalitat actuaran "con arreglo a la normativa estatal o autonómica de aplicación", i conclou que, pel que fa a la publicació al diari oficial, la normativa que regeix és la llei del DOGC. En aquest sentit, conclou que l'autorització del Govern central a les publicacions del DOGC constitueix "un acte reglat i degut per llei, i la negativa o el retard a atorgar-la constitueix una  vulneració de l'ordenament jurídic contrària al principi de legalitat".

Formar govern, un "acte personalíssim" del president

El dictamen insisteix a més que el nomenament de consellers és un "acte personalíssim" del president de la Generalitat, que aquest "no ha de ser acordat amb el Govern, els membres del qual és clar que encara no han estat nomenats", i que "no pressuposa la proposta o l'acord de cap altre òrgan o autoritat" i "encara menys el referendament a la decisió del nomenament per part d'un altre òrgan".

El dictamen afegeix, a més, que si bé "l’Estat deté encara les atribucions derivades de l’aplicació de l’article 155 sobre l’Administració de la Generalitat", no ocorre el mateix amb "les personalíssimes i exclusives del seu president", un cop ha accedit al càrrec. Un punt a tenir en compte pel que fa a les eventuals accions judicials anunciades per Torra: si bé la Generalitat no podria emprendre-les, en estar encara control·lada pel Govern central, sí podria el propi Torra, com a president.

També aquest divendres, Jordi Turull i Josep Rull han demanat al Tribunal Constitucional que ordeni al Suprem la seva posada en llibertat, així com que exigeixi al Govern central que publiqui al DOGC el decret del president Torra en què els nomena consellers.

En un escrit dirigit al TC l'advocat de Rull i Turull, Jordi Pina, qualifica de situació "absolutament inaudita" que el Govern central no hagi publicat al DOGC el nomenament, i demana a l'alt tribunal que repari la "vulneració" dels drets a la llibertat, a la participació política i a la presumpció d'innocència que considera  que tots dos pateixen a causa de les resolucions del Suprem, i que ordeni al magistrat Pablo Llarena que dicti una nova resolució concedint-los la llibertat provisional. També reclama al TC que resolgui "amb la mateixa celeritat" amb què ho va fer quan el Govern central va sol·licitar mesures per impedir la investidura de Carles Puigdemont, quan els membres del tribunal fins i tot van arribar a habilitar un dissabte "per a les deliberacions oportunes".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?