Público
Público

Valtonyc compareix davant la justícia belga i queda en llibertat

El raper mallorquí s'ha presentat voluntàriament davant d'un jutjat d'instrucció, que l'ha deixat lliure a l'espera que un altre tribunal decideixi sobre l'euroordre emesa per la justícia espanyola. 

El raper Valtonyc, en una imatge d'arxiu. EUROPA PRESS

públic

El raper Josep Miquel Arena, conegut artísticament com a Valtonyc, ha comparegut de forma voluntària aquest dijous davant un jutjat d'instrucció belga, que l'ha deixat en llibertat a l'espera que un altre tribunal d'aquest país decideixi sobre l'euroordre de detenció emesa al maig per l'Audiència Nacional, segons ha informat l'advocat de la defensa del raper Simon Bekaert i ha confirmat Público. Valtonyc, condemnat a tres anys i mig de presó –en sentència ferma confirmada pel Tribunal Suprem– pels delictes d'enaltiment al terrorisme, injúries greus al rei a la corona i amenaces, pel contingut de les seves cançons, es va exiliar a Bèlgica dies abans que es complís el termini per al seu ingrés a la presó.

En roda de premsa aquest dijous a la tarda, Valtonyc s'ha mostrat "content de ser lliure", després d'haver pres la decisió de marxar a Bèlgica per evitar ingressar a la presó. Però també "enfadat", pel fet que "aquí ens donen la raó, i vol dir que a Espanya no la tenen". El raper també ha carregat contra el que considera una persecució a la llibertat d¡expressió en territori espanyol en assenyalar que al'Estat "hi ha 20.000 imputats per escriure una cançó, per fer periodisme, per fer activisme", així com també "hi ha gent a la presó per haver volgut fer un referèndum", en relació als presos polítics independentistes.

L'advocat belga de Valtonyc Simon Bekaert, de fet, també forma part de l'equip jurídic de l'expresident Carles Puigdemont. "Un altre dia, un altre cas", ha expressat el lletrat en un missatge a Twitter, al·ludint als paral·lelismes de la decisió de la justícia belga d'aquest dijous amb d'altres que ha pres en relació als exiliats independentistes. Bekaert també ha subratllat que Valtonyc és "lliure en sòl belga". El jutjat d'instrucció només li ha imposat la mesura cautelar de no abandonar el país, el mateix que va fer en el seu moment en el cas dels exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig.

Condemna, exili i euroordre

Valtonyc va abandonar el territori espanyol a mitjans de maig, dies abans que es complís el termini per ingressar a la presó, un cop es va confirmar la seva condemna. La marxa del raper, no obstant, no es va conèixer fins al dia abans que vencés aquest termini. Mentrestant, el raper no parava de repetir a les xarxes socials que esperaria la detenció a casa seva. Valtonyc tenia permesa la mobilitat per tot el territori espanyol. Tot i això, la Policia Nacional va activar un pla de control per advertir d'entrades i sortides en avió de la illa de Mallorca, d’on és originari, raó per la qual els seus seguidors van respondre comprant fins a 23 bitllets al seu nom per volar a diferents destinacions. 

Un cop confirmada la marxa del raper, el 24 de maig, l'Audiència Nacional va emetre, a petició de la Fiscalia, una ordre estatal, internacional i europea de detenció, sobre la qual haurà de decidir ara la justícia belga.

Valtonyc va ser condemnat al febrer pel Tribunal Suprem a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme (dos anys), injúries al rei Joan Carles I (un any) i amenaces a Jorge Campos, del partit d'ultradreta Actúa Baleares (sis mesos), a les lletres de les seves cançons.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?