Público
Público

LA POLICIA DAVANT EL REFERÈNDUM La velocitat dels canvis a Interior descol·loca els Mossos d'Esquadra 

Els representants sindicals de la policia catalana afirmen que el cos és lleial al Govern de la Generalitat, però assenyalen que el seu marge de maniobra és estret i que no volen que els traspassin responsabilitats polítiques

Mossos d'Esquadra a Barcelona./ EUROPA PRESS

La dimissió d’Albert Batlle com a director dels Mossos d’Esquadra ha generat “incertesa” dins la policia catalana, i no només perquè el canvi arriba quan falten poc més de dos mesos per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Sense entrar a valorar el perfil del seu substitut, un Pere Soler que té un currículum similar al del director sortint però que s’ha significat molt més pel procés, els principals sindicats de Mossos lamenten que aquestes rotacions estiguin “tensant” l’ambient de treball del cos i demanen “que no es traspassin als policies responsabilitats polítiques”.

Al contrari que Batlle, que sempre havia promogut la imparcialitat dels agents en la qüestió soberanista, Pere Soler és obertament independentista i així ho fa constar en el seu compte de Twitter, on un dels seus últims missatges fa referència al referèndum del 1-O: “Votarem. No ho podran evitar”. Tanmateix, el que inquieta als Mossos és com afrontar aquesta data amb les màximes garanties. “Hi ha coses que no s’haurien de barrejar. Ens agradaria estar al marge”, assegura un agent consultat per aquest diari preocupat per si, arribat el moment, haurà de complir ordres que puguin quedar fora de la llei.

Valentín Anadón, portaveu del Sindicat Autònom de Policia (SAP), el sindicat majoritari als Mossos, valora a Públic l’ambient que es respira al cos arran de les renúncies a la conselleria d’Interior, la direcció de Mossos d’Esquadra i la direcció del 112, aquesta última tot just aquest matí. “Els agents estan a la expectativa. Pels comentaris que estem rebent, hi ha força incertesa. Tothom espera complir amb la seva feina pero no volem seguir en un terreny d’ambigüitat”, resumeix.

El tarannà polític del nou director dels Mossos resulta indiferent pels representants dels sindicats consultats, que prefereixen no entrar a valorar-lo donat que encara no han tingut lloc les presentacions pertinents. Malgrat tot, des de l’USPAC, Josep Miquel Milagros reconeix que el sindicat del qual és portaveu instarà al nou cap a posicionar-se sobre el paper “clar i concret” dels Mossos durant el referèndum. I Anadón li demana a Pere Soler que “no instrumentalitzi el cos ni utilitzi la policia catalana políticament”. “Som lleials al Govern de la Generalitat”, assumeix, “però això no ha de ser incompatible amb el normal funcionament del cos”. L’únic corrent d’opinió que ha donat suport públic a l’arribada de Soler ha estat el de la sectorial de l’ANC Mossos x la Independència mitjançant un tuit del seu coordinador, Albert Donaire, on també es critica el teixit sindical del cos: “Benvingut, Pere. Estaré al costat de la democràcia i votarem. No com diuen els sindicats”.

La policia reclama claredat

Les modificacions, en forma de renúncies, cessaments i noves lleis, que s’estan produint dins el Govern que presideix Carles Puigdemont per tal d’encarar la data del referèndum amb les màximes garanties transiten a una velocitat que semblen descol·locar a la policia catalana. En aquest sentit, des dels sindicats reclamen una major determinació i claredat en les pautes a seguir el pròxim 1 d’octubre. “Independentment de les persones que ocupin llocs claus, seria bo que ens expliquéssin el plantejament del referèndum. Ningú ens ha dit absolutament res, no hi ha hagut cap pronunciament. Estem expectants perquè els Mossos no tenim molt marge de maniobra: hem de complir la llei i punt”, sosté Anadón.

Sobre la responsabilitat de complir amb la legalitat també va pronunciar-se ahir Toni Castejón, portaveu del SME, en declaracions recollides a El País. “Les dimissions creen una sensació d’inestabilitat. Tant el conseller Jordi Jané com el director Albert Batlle tenien discursos molt clars sobre que cal fer complir la llei i ara tos dos han marxat”, sintetitzava. Tot i que el dispositiu de l’1 d’octubre queda encara massa lluny com per especular sobre com s’acabarà duent a terme, des del SAP subratllen, per si de cas, la naturalesa “jeràrquica” de la policia catalana. “Al final serà el major del cos, Josep Lluís Trapero, després de rebre instruccions dels actors polítics, qui informarà als agents de què poden fer i què no. Per tant, que no ens traspassin a nosaltres responsabilitats ni pressions polítiques que no són nostres ni ens pertoquen”, recalca Anadón.

La pregunta, arribats a aquest punt, és pertinent: els relleus a la conselleria d’Interior i a la direcció dels Mossos contribueixen a aumentar aquesta pressió? “Dependrà del que ens diguin”, suggereix Anadón. “La única certesa és que les rotacions continuades d’alts càrrecs, i més en circunstàncies històricament excepcionals com les que viu Catalunya, no contribueixen precissament a tenir el millor ambient de calma per treballar. Tot i així, el nostre paper ha de ser el de generar cohesió social i continuarem treballant amb la disciplina de sempre”, conclou.

Un últim mosso consultat, però, davant els canvis produïts i la manca d’explicacions dels alts càrrecs, confessa amb un punt d’ironia: “Potser l’1 d’octubre, més d’un estarà malalt i no podrà anar a treballar”. Una reflexió que, si més no, convida a pensar que, a dia d’avui, la policia catalana no té massa clar el rol que se’ls assignarà durant la celebració del referèndum ni si suposarà cap risc per la seva feina.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?