Público
Público

VOLS DE DEPORTACIÓ Denuncien la deportació al Marroc d'un sol·licitant d'asil LGTBI intern al CIE de la Zona Franca

Diverses organitzacions adverteixen que la seva sol·licitud encara està pendent de resoldre's a l'Audiència Nacional, i que l'expulsió, prevista entre aquest dijous i divendres, posa en risc la seva integritat física i la seva llibertat, ja que l'homosexualitat està perseguida penalment i socialment al seu país d'origen

Una protesta al CIE de la Zona Franca de Barcelona.- EFE/Arxiu

El Ministeri de l'Interior té previst expulsar al Marroc una persona migrant internada al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona que, a més, és sol·licitant d'asil, segons han denunciat la plataforma Tanquem els CIE i el col·lectiu de persones migrants i refugiades que mantenen una tancada des de fa més d'un mes a l'antiga escola de la Massana, a la plaça de laGardunya de la ciutat, ​​que també destaquen que la seva sol·licitud d'asil encara s'està encara estudiant a l'Audiència Nacional.

En un comunicat, els denunciants afirmen que entre aquest dijous i divendres està previst el vol de deportació després que "les autoritats han esgotat pràcticament l'estada permesa al CIE per expulsar-lo". Segons fonts jurídiques de Tanquem els CIE, aquesta persona porta 57 dies internada dels 60 que possibilita la llei. Apunten que el sol·licitant d'asil va arribar a Espanya el 2016 per Melilla, on va formular la seva primera petició d'asil, que va ser rebutjada. Posteriorment va tornar a sol·licitar-la, però no va ser admesa, per la qual cosa va presentar un recurs a l'Audiència nacional perquè es reexaminés el cas que encara està pendent de resolució, apunten les mateixes fonts.

Les organitzacions critiquen que el Govern central està "obviant la greu situació en què es troba si és deportat", ja que l'home ha expressat la seva por a patir represàlies al seu país d'origen, on l'homosexualitat està perseguida judicialment (el Codi Penal marroquí castiga amb presó les relacions sexuals entre persones del mateix gènere) i socialment (s'han registrat casos de linxaments públics a parelles homosexuals que, després de ser agredits, han estat jutjats per un tribunal). De fet, segons aquest advocat, el sol·licitant d'asil ha manifestat que ja va patir repressió en el passat, raó per la qual va decidir sortir del país i demanar refugi a Espanya.

L'advocat de la plataforma contra els CIE s'ha presentat al centre aquest dijous per entrevistar-se amb l'afectat i avaluar la situació. Actualment es troba treballant en el cas perquè l'advocat de l'intern pugui paralitzar l'expulsió. La seva intenció és sol·licitar "mesures cautelaríssimes" al jutjat perquè es paralitzi la deportació mentre encara s'està estudiant el seu recurs. "No té sentit que s'executi expulsió d'una persona que té pendent la resolució sobre petició d'asil en un jutjat", postil·len aquestes fonts, que també afegeixen que aquesta estratègia té un "marge limitat" atès que els terminis de temps són molt ajustats.

Els denunciants fan una crida per aturar aquesta deportació i aquest dijous s'han concentrat a les 11.00 hores als voltants del CIE. També s'han convocat concentracions per aquesta tarda a Barcelona, davant de la subdelegació del Govern a les 17.00 hores, i en altres ciutats. Prevenen organitzar mobilitzacions a Madrid, des d'on sortirà el vol de deportació, i no descarten accions com la crida al boicot del vol o altres formes de desobediència civil.

Complir el Dret Internacional

Exigeixen a les institucions espanyoles en matèria d'immigració i asil que "compleixin el Dret Internacional", ja que estarien vulnerant el principi de no devolució que recull la Convenció de Ginebra des del 1951 com a garantia imprescindible del dret d'asil: "Cap Estat contractant podrà, per expulsió o devolució, posar de cap manera un refugiat a les fronteres dels territoris on la seva vida o la seva llibertat perilli per causa de la seva raça, religió, nacionalitat, pertinença determinat grup social, o de les seves opinions polítiques ".

En cas de ser expulsat forçosament al Marroc, aquest sol·licitant d'asil podria enfrontar-se a una condemna de fins a tres anys de presó per la seva orientació sexual, segons les lleis del règim marroquí. Fonts de Tanquem els CIE també apunten al "cost i repercussions que la seva deportació podria tenir en la comunitat".

Torra i Colau visitaran la tancada de Massana

El president Quim Torra té intenció de visitar la tancada de l'Escola Massana aquest dissabte a les 17.00 h, segons ha pogut saber Públic. Un dels membres concentrats a la Massana, Enrique Mosquera, valora positivament la visita del president del Govern català: "Ens sembla bé que vingui, que existeixi aquest reconeixement polític mutu d'ell cap a nosaltres i nosaltres cap a ell. Potser arriba com a part del bloc que ha derrivat Mariano Rajoy" comenta, en referència a la moció de censura debatuda al Congrés dels Diputats.

Mosquera diu esperar de Torra un pronunciament respecte les demandes del col·lectiu i, en especial, sobre el tancament del CIE de la Zona Franca: "El Parlament va aprovar el tancament del CIE. Volem saber quines mesures aplicarà per implementar-la". Descriu el CIE com una "presó" que, en el cas del ciutadà d'origen marroquí a punt de ser deportat, ha sigut opaca amb l'advocat que està al càrrec del cas i fins i tot, ha arribat a confondre sobre la mateixa presència de la persona migrant.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també els ha comunicat que visitarà l'escola el proper dimecres 6 per conèixer la situació de la tancada. Els concentrats tenen com a objectiu estendre's a altres ciutats de l'Estat i municipis catalans com Madrid, Saragossa, l'Hospitalet o Lleida, on faran una roda de premsa el pròxim 10 de juny per denunciar la situació dels temporers migrats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?