Público
Público

La zona innundada de Sant Llorenç figura com a "àrea inundable de risc significatiu"

El Consell de Ministres publica aquest dijous un informe del Ministeri de l'Interior sobre l'episodi d'intenses pluges esdevingut a la zona de Sant Llorenç, a Mallorca, i les seves conseqüències en matèria de protecció civil.

Aspectoe que presentava una carrer de la localitat de Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca) / EFE

efe

El rierol de Ses Planes, que travessa una part del municipi mallorquí de Sant Llorenç de Cardassar, està identificat al Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables com una "àrea de risc potencial significatiu" i és per tant un llit amb perillositat davant el risc d'inundacions.

La localitat de Sant Llorenç ha estat la localitat que més ha patit les conseqüències més greus de les pluges torrencials del passat dimarts, que han causat dotze morts -un nen de cinc anys continua desaparegut-.

El Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables -dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica- va ser engegat pel Govern l'any 2008 com un instrument de suport a la gestió de l'espai fluvial, la prevenció de riscos, la planificació territorial i la transparència administrativa, i amb l'objectiu d'identificar les zones inundables d'Espanya per evitar desenvolupaments urbanístics en zones de risc.

El Consell de Ministres ha publicat aquest dijous un informe del Ministeri de l'Interior sobre l'episodi d'intenses pluges esdevingut a la zona de Sant Llorenç i les seves conseqüències en matèria de protecció civil, i en ell s'assenyala que el rierol que creua la localitat està catalogat com a "àrea de risc potencial significatiu" . L'informe assenyala sobre un mapa l'àrea que podria veure's afectada per una inundació amb un "període de tornada" de 500 anys, i xifra en un 0,002 per cent la probabilitat anual que es registrin unes inundacions d'aquestes característiques.

Recorda l'informe del Ministeri de l'Interior que el setembre de 1989 el mateix municipi va sofrir un episodi de similars característiques, amb precipitacions d'entre 150 i 200 litres per metre quadrat, en les quals van morir set persones en diferents municipis de les illes de Mallorca i Eivissa.

L'informe que ha portat aquest dijous el Ministeri de l'Interior al Consell de Ministres repassa com es van succeir els avisos i alertes meteorològiques dimarts passat davant la predicció de tempestes i pluges a les Balears, i com es va elevar el llindar d'avisos, que primer va ser "taronja" (risc important) i després "vermell" (risc extrem). Analitza quins han estat les conseqüències i els efectes en matèria de protecció civil (víctimes i desapareguts) i els nombrosos danys en habitatges, infraestructures, vehicles i xarxa de carreteres.

L'informe del Ministeri de l'Interior detalla a més com ha estat la resposta de les administracions públiques (enviament de 150 efectius de la Guàrdia Civil, un contingent de la UME o mitjans materials i humans de Salvament Marítim) i quins són les ajudes que amb caràcter general es poden concedir per pal·liar situacions com aquesta.

Mallorca, "zona afectada greument per una emergència"

El Ministeri de l'Interior recorda en el seu informe que el decret (de 2005) que regula les subvencions derivades de situacions d'emergència o de naturalesa catastròfica inclou ajudes "pal·liatives" destinades a unitats familiars i per danys materials soferts en habitatges i estris domèstics, comunitats de propietaris, comerços o instal·lacions industrials i de serveis.

Incideix a més en les mesures "extraordinàries" previstes en la Llei del Sistema Nacional de Protecció Civil per a aquelles emergències la magnitud de les quals requereixi per a la seva recuperació la intervenció de l'Administració General de l'Estat", encara que per arribar fins aquesta eina cal declarar abans l'àrea afectada com a "zona afectada greument per una emergència de protecció civil", tràmit que ha iniciat aquest dijous el Govern central).

Entre aquestes mesures "extraordinàries", que previsiblement s'aprovaran en la reunió del Consell de Ministres del proper divendres, s'inclouen ajudes econòmiques a particulars per danys en habitatge habitual i estris de primera necessitat, compensacions a corporacions locals per despeses derivades d'actuacions "inajornables" o ajudes a establiments industrials, comerços i de serveis.

Les ajudes es podrien estendre a més a pal·liar danys en produccions agrícoles, ramaderes o forestals, i podrien ser mesures fiscals, laborals o de Seguretat Social, assenyala l'informe del Ministeri de l'Interior. El mateix informe constata que la declaració de la comarca de Llevant de la illa de Mallorca com a "zona afectada greument per una emergència de protecció civil" ha estat ja sol·licitada per la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques del Govern balear a través del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, amb l'objectiu que es puguin articular totes les ajudes i mesures previstes en la llei.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?