Público
Público

Els taxistes se sumen a la vaga del transport públic

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'anunci de quatre dies de vaga al transport públic de Barcelona, coincidint amb el Congrés Mundial de Mòbils, els dies 27, 28 i 29 de febrer i 1 de març, ha aixecat l'alarma del Govern de la Generalitat i de l'Ajuntament. L'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha arribat a dir que el certamen internacional és tan important com els Jocs Olímpics i ha coincidit amb la vicepresidenta Joana Ortega a qualificar la convocatòria d'irresponsable.

L'horitzó de la protesta es podria complicar encara més. La majoria de les associacions del taxi de Barcelona van anunciar ahir que, si no segellen un pacte amb l'alcalde Trias sobre la reconversió del sector, també faran vaga durant els mateixos dies. Si es consuma l'amenaça, de la qual es desmarca el Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), Barcelona s'enfrontaria al risc d'un col·lapse de la mobilitat urbana en unes jornades d'alta intensitat de moviment a la ciutat.

L'alcalde compara el congrés dels mòbils amb els Jocs i demana sentit comú

El portaveu de la Coordinadora Metropolitana del Taxi, Josep Maria Goñi, assegura que pretenen 'deixar Barcelona sense taxis' i també sense servei l'aeroport, mantenint però els serveis a la perifèria metropolitana de la ciutat. Aquestes entitats, que asseguren representar el 80% dels delegats del sector en el Consell del Taxi de Barcelona, eviten usar la paraula vaga i anuncien 'mobilitzacions' coincidint amb el congrés de mòbils. Segons Goñi, el sector creu que sobren 3.000 llicències i acusa l'ajuntament de certa passivitat davant el problema creixent dels taxistes pirates.

Xavier Trias va declarar ahir que no està disposat a fer de mediador en el conflicte entre la direcció i els treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per intentar evitar la vaga. 'Jo el que he de fer és cridar a la responsabilitat de tothom, de les dues parts', va declarat l'alcalde de Barcelona després de la reunió de la Junta de Seguretat. 'No és un conflicte que té l'alcalde amb els treballadors, és un conflicte que té l'empresa amb els seus treballadors i han de ser responsables i seure a negociar', va afirmar.

La vicepresidenta Ortega hi veu una «irresponsabilitat gravíssima»

Xavier Trias va assenyalar que els dies del 27 de febrer al 1 de març seran 'molt sensibles' i va demanar a qui vulgui aprofitar-los per aconseguir més ressò per a les seves reivindicacions que reflexionin sobre el mal que poden causar al conjunt de la ciutat. Respecte a la seguretat, Trias va explicar que amb motiu del congrés dels mòbils s'establirà un dispositiu especial similar al de Nadal, amb l'argument que la imatge que doni Barcelona al món és crucial. El director general de Telecomunicacions de la Generalitat, Carles Flamerich, va superar l'alcalde i va assegurar que el Mobile World Congress (MWC) és un esdeveniment 'més important' que els Jocs del 1992.

El primer tinent d'alcalde i president de TMB, Joaquim Forn, s'ha manifestat esperançat que en els 20 dies que falten per l'inici de l'esdeveniment els sindicats 'reflexionin i s'avinguin a negociar'. Des del Govern de la Generalitat, la vicepresidenta Joana Ortega va denunciar obertament la 'irresponsabilitat gravíssima' de la convocatòria de vaga pels treballadors de TMB, coincidint amb el congrés internacional de telefonia mòbil. Segons Ortega, la convocatòria denota una 'falta de responsabilitat molt important', perquè 'fa molt de mal a l'economia del país' i posa en risc llocs de treball.

'Aquesta no és la manera; tots hem de treballar pel bé del país, i el bé del país passa moltes vegades per fer les pròpies reivindicacions en el moment oportú i aquest no és el moment oportú', va recalcar la numero dos del Govern de la Generalitat.

Segons Ortega, els vaguistes estan 'jugant amb llocs de treball, amb la imatge del país i amb un congrés que ha costat molt que vingués i es consolidés a Barcelona'. La vicepresidenta del Govern ha demanat als sindicats i treballadors 'un exercici de responsabilitat, seny i generositat' per replantejar els seus plans de vaga. 'No pot ser que per una reivindicació que segurament és molt justa es posi en perill una reactivació econòmica de la ciutat', va assenyalar.