Público
Público

El pressupost consuma la nova majoria parlamentària CiU-PP

Sánchez-Camacho es proclama soci estable davant les crítiques de l'esquerra i els independentistes

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

CiU i el PP van materialitzar ahir en doble sessió de matí i tarda un pacte de gran volada sobre el pressupost de la Generalitat del 2012 i el futur del sistema audiovisual públic de Catalunya. Les dues formacions van rivalitzar a rebaixar i extremar l'abast de l'acord batejat com el pacte del Neri, pel nom de l'hotel on va néixer la matinada de dimarts, que posa fi de moment a la fórmula de geometria variable improvisada pel Govern minoritari de CiU. L'oposició va aixecar acta del moment amb una allau de crítiques, tant des de l'esquerra (PSC i ICV) com des dels grups independentistes (ERC i SI).

Com estava escrit, el PP va fer possible l'aprovació del pressupost amb la seva simple abstenció, tot i capitalitzar sense empatx el disseny final del projecte. Només Joan Laporta va sumar el seu vot afirmatiu al dels diputats de CiU.

La presidenta del PP català insta Mas a certificar el paper clau del partit

Alícia Sánchez-Camacho va aprofitar la sessió de control prèvia per instar Artur Mas a reconèixer el paper del seu partit i certificar l'existència d'una majoria parlamentària. 'Vostè ha escollit soci, el PP de Catalunya, i ja sabem que això molesta aquest costat de la bancada', va dir assenyalant als escons del PSC. 'Però aquest costat és el passat i aquest és el futur de Catalunya', va afegir entre murmuris i esbroncades. Mas es va aplicar a donar una resposta de mínims i es va cenyir a subratllar amb elogis la responsabilitat del PP a donar via lliure al pressupost.

Al final del debat pressupostari el president es va limitar a creuar una breu encaixada de mans amb Sánchez-Cama­cho, que va viure el seu dia de glòria. Després del desplegament protagonitzat per la dirigent popular a la vigília al voltant de l' acord pressupostari, el president es va defensar del front sobiranista reafirmant el nucli de la seva agenda catalana: 'D'aquí a l'estiu, acord com més ampli millor sobre el pacte fiscal, i abans de final d'any, resolució del Parlament per negociar a Madrid', va declarar en resposta a Joan Laporta, convidant novament el PSC a sumar-se a la majoria formada per CiU, ICV i ERC. El partit republicà, però, va carregar contra Mas. 'CiU allarga l'agonia de Catalunya pactant amb el PP', va afirmar el diputat Sergi de los Ríos, després que la portaveu del grup, Anna Simó, hagués interpel·lat el president: 'Pot el país esperar un any per al concert econòmic? On és la transició nacional?', va preguntar.

El president eludeix el compromís i torna a fixar el calendari del pacte fiscal

Artur Mas va oferir ahir perfil discret, encara que va haver de reclamar la paternitat de l'ajornament de l'aplicació de la taxa turística davant el zel del PP. En aquest clima, el portaveu de CiU, Antoni Fernández Teixidó, va intentar defensar el full de ruta del Govern: 'Reformes avui, pacte fiscal demà', va resumir el diputat en el moment en què la federació nacionalista culmina el pacte de ferro que la lliga a doble direcció el PP de Rajoy.

El PSC va reaccionar significativament amb un avís de correcció de rumb. Després de l'obertura al diàleg llançada després de ser elegit primer secretari, Pere Navarro va declarar als passadissos del Parlament que proposarà una revisió 'en profunditat' de les relació amb CiU i va pronosticar que el Govern tindrà com a soci ERC en la segona part de la legislatura. 'S'envoltarà amb l'estelada i traurà una agenda molt diferent', va augurar.

'Farem una anàlisi d'aquest escenari, que ha canviat', va dir el dirigent socialista, que va descriure la jornada parlamentària com 'un dia trist per a Catalunya' i va argumentar que Mas 'ha renunciat a liderar el país' en triar el 'pacte més fàcil' i no tenir 'cap voluntat de diàleg' amb el PSC.

El primer partit de l'oposició va defensar la seva última esmena davant el ple amb un dur al·legat de la diputada Rocío Martínez Sampere. 'Vostès han obert el país en canal', va dir la portaveu econòmica socialista, que va carregar contra CiU per 'presentar com una imposició el que és una elecció', segons les seves paraules. 'Prou de comèdia!', va clamar. En una intervenció molt política, la secretària d'Economia del PSC va acusar CiU de convertir l'autogovern en 'una franquícia de Madrid' i va denunciar les contradiccions del pacte: 'La convergència més sobiranista de la història pacta amb el PP més centralista dels últims temps'.

Joan Herrera va anticipar la seva condemna del pacte entre CiU i PP amb una dura crítica al suport a la reforma laboral. 'Quan li parlen de Catalunya i Espanya vostè opta per Catalunya, però entre Catalunya i els mercats, vostè sempre opta pels mercats', va afirmar el líder ecosocialista. 'La cartera davant la bandera', va sintetitzar. En defensa de les darreres esmenes d'ICV, el diputat Joan Boada va acusar CiU de realitzar 'una política que porta a la recessió' i de 'perpetrar la destrucció de l'Estat del benestar'.