Público
Público

El tambor de les Glòries desapareixerà durant el 2013

El nou Govern recupera un projecte del 2007 i preveu enderrocar l'anell viari si Adif hi dóna el permís 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Els calaixos de l'Institut Municipal d'Urbanisme estan plens de projectes que expliquen com transformar la plaça de les Glòries. El tambor viari només té 20 anys de vida però tothom considera que està desfasat. Hi estan d'acord els veïns, l'anterior Govern i l'actual. Per tant, serà enderrocat. Els nous responsables d'Urbanisme han obert el calaix i han recuperat un projecte que ja es va presentar l'any 2007, però que després es va anar modificant i li han posat un calendari.

El projecte per enderrocar el tambor ja està en marxa i, segons les previsions, anirà a terra a principis del 2013. Per tirar endavant, els tècnics han decidit renunciar a l'intercanviador ferroviari que s'havia de construir sota la plaça i que complicava molt la transformació. Segons va explicar a Públic el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Antoni Vives, l'intercanviador de Glòries 'no és necessari' perquè ja se n'està construint un a la Sagrera.

La plaça es convertirà en un nou parc envoltat d'equipaments

El projecte del 2007 que s'acaba de recuperar planteja enderrocar l'anell viari i fer subterrànies la Gran Via i la Diagonal, que passarien per sota la plaça, ocupant l'espai que inicialment anava destinat a l'intercanviador. En superfície, en lloc de l'anell viari que es va construir pels Jocs Olímpics, hi haurà un gran parc rectangular envoltat d'equipaments públics.

Per fer possible aquest projecte, a part dels diners, cal convèncer Adif que el túnel ferroviari que hi ha entre Glòries i l'Estació de França no és necessari i que pot passar a millor vida. Segons Vives, les negociacions van pel bon camí i l'Ajuntament de Barcelona està convençut que Adif acceptarà aquesta modificació. Suprimint l'intercanviador a Glòries (gràcies a la Sagrera) la transformació de la plaça és menys complicada.

Tot durant aquest mandat

L'Ajuntament renuncia a construir un intercanviador ferroviari al subsòl

Tota aquesta operació serà llarguíssima però, segons fonts municipals, començarà aquest mandat. La redacció del projecte d'enderroc del tambor ja s'ha iniciat i s'executarà a principis del 2013. Paral·lelament, a partir del gener s'obrirà el concurs públic per dissenyar el parc que substituirà la rotonda actual i que hauria d'estar aprovat a finals del 2013. També, durant l'any vinent, començarà la redacció executiva dels túnels.

L'arquitecte en cap de l'Ajuntament, Vicent Guallart, es va reunir amb els veïns afectats per explicar-los totes aquestes modificacions i el calendari previst. A la reunió també hi van assistir responsables d'altres àrees afectades, com ara mobilitat.

Retard en el calendari

El consistori ha informat els habitants de la zona, que hi estan a favor

Els veïns de la zona van sortir de la trobada bastant optimistes. Jaume Bàdenes hi va anar com a representant de l'Associació de Veïns del Poblenou. 'Pensàvem que hauríem de pressionar per aconseguir que tiressin el tortell però no va fer falta', va reconèixer Bàdenes a Públic. El projecte que els va presentar l'Ajuntament és el que ja s'havia aprovat l'any 2007, d'acord amb els veïns. El problema és que, des de llavors, s'havia modificat en diferents ocasions i el resultat final no convencia tant.

Tot i aquesta satisfacció, els veïns encara no s'acaben de refiar de l'anunci de l'arquitecte en cap: 'Estem una mica escaldats, els calendaris sempre s'han retardat i ara tenim por que ens hagin explicat aquest projecte perquè estem en un període preelectoral', va explicar Bàdenes.

A part del compliment del calendari, l'altre punt que més preocupa als veïns són els equipaments. Després de la trobada, es van quedar amb la sensació que el nou Govern no s'havia estudiat gaire aquesta part del projecte, que, després de l'enderroc del tambor, és la que més preocupa els veïns. En tot l'espai que es guanyarà se n'han de construir 14 i alguns d'ells, segons els veïns, són urgents. És el cas de l'Edifici Sòcol, on hi haurà una biblioteca, un centre de barri, una sala d'exposicions i un auditori. Aquest projecte ja està aprovat i, segons les previsions, s'hauria d'inaugurar a mitjan l'any vinent però és completament impossible que sigui així. També s'hi ha de fer un ambulatori, una escola i una llar d'infants. Els equipaments educatius són força urgents, segons els veïns, ja que haurien d'obrir pel curs de l'any 2013. Finalment, entre els equipaments més necessaris hi ha el trasllat del Mercat dels Encants.

L'Ajuntament parla de fer-hi una plaça, però els veïns prefereixen un parc

A la reunió entre veïns i Ajuntament també es va discutir molt sobre la manera de designar el nou espai. Serà un parc o una plaça? L'Ajuntament continua parlant de 'plaça' i els veïns reclamen un 'parc'. El somni que tenen des de fa anys és que l'actual tortell es converteixi en una immensa zona verda que doni continuïtat al parc lineal que formarien el Nus de la Trinitat, la plaça de les Glòries i el Parc de la Ciutadella. Aquesta possibilitat està sobre la taula, però encara cal fer molta feina prèviament.

Mobilitat subterrània

Enderrocar l'anell i construir els túnels a sota la plaça per donar continuïtat a la Gran Via i la Diagonal és l'actuació més important de tota la transformació. Després d'estudiar diferents opcions, la darrera proposta preveu que la Gran Via travessi per sota la plaça de les Glòries en els dos sentits de la direcció. En els carrils d'entrada a la ciutat, però, es preveu que sota el parc hi hagi dos ramals i que un continuï per la Gran Via i l'altre vagi cap a la Diagonal, buscant el carrer Aragó. Això facilitaria molt l'entrada de cotxes a la ciutat, que, actualment, han de pujar per Marina. L'avinguda Diagonal, en canvi, quedaria tallada per la plaça, com també passa actualment. Els vehicles que circulen per aquesta via hauran d'anar a buscar la Gran Via per sortir de la ciutat.