Público
Público

Allau de crítiques per l'uniforme escolar

L'oposició creu que és un debat "carrincló"

PÚBLIC

Els grups de l'oposició van incrementar ahir les seves crítiques a la possibilitat, plantejada per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, d'introduir l'uniforme a les escoles públiques. Una mesura que ahir mateix defensava el portaveu del Govern, Francesc Homs, que va negar que el debat sigui "una cortina de fum" per no parlar sobre les retallades, tal com havia assegurat l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Homs va afirmar que la qüestió sobre els uniformes "té sentit" i s'emmarca en la reflexió de "quina mirada hem de tenir sobre l'escola i com s'hi va".

El portaveu de l'executiu va lamentar les "brometes" que es fan sobre l'assumpte i va assenyalar que la indumentària dels fills és motiu de debat en moltes famílies que no es poden permetre comprar roba de marca.

Malgrat aquestes explicacions, Homs no va precisar si aquest és un objectiu del Govern i es va remetre a les paraules de la consellera Rigau en el sentit que la decisió última la prendran els consells escolars.

Els socialistes creuen que es tracta d'un "pobre debat carrincló", en paraules tant del president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, com del portaveu, Miquel Iceta. L' exportaveu del Govern amb el Tripartit es va referir a les coses que té en joc el model educatiu i va esmentar la formació professional, el desplegament de la Llei d'Educació, la major autoritat dels directors i dels claustres i la participació de les ampes, abans de considerar que començar a governar parlant d'una setmana blanca amb recursos migrats, de la reducció dels ordinadors o de la uniformitat dels alumnes és un debat pobre.

El vicepresident del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, va qualificar la iniciativa d'"ocurrència per despistar-nos, perquè en el fons busquen afavorir el sistema privat. A vegades se li veu la sotana a la consellera", va reafirmar.

L'esquerra critica l'«ocurrència» i diu que busca afavorir el sistema privat

Esquerra Republicana considera el tema una cortina de fum. La portaveu, Anna Simó, va qualificar de "lectura molt antiga, rància i paternalista" justificar la imposició d'uniformes a les escoles per no fer explícites les desigualtats socials.

Albert Rivera, líder de Ciutadans, va acusar CiU de voler "aplicar a l'escola pública el que volen ells per als centres privats", mentre el diputat de Solidaritat Alfons López Tena va demanar al Govern que "deixin de marejar amb temes com aquest o el dels límits de velocitat als accessos de Barcelona i que comencin a governar".

El PPC considera que la mesura pot tenir avantatges respecte a la reducció de costos per als pares i l'anivellament social, però que una iniciativa d'aquest tipus ha d'estar sotmesa a la voluntat dels pares i per tant han de ser ells i no l'administració qui acabi decidint sobre la indumentària escolar.