Público
Público

Una altra coberta verda per amagar el formigó

  

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El somni. Fer desaparèixer la grisa anella viària i posar en el seu lloc un gran mantell verd que cobreixi una de les més intenses confluències viàries de Barcelona: Gran Via, Diagonal i Meridiana. En això estan els veïns des que van saber que el tambor de les Glòries tenia els dies comptats.

Els veïns reclamen un gran parc amb una coberta vegetal d'almenys 50 metres

No volen sentir parlar de zona verda, sinó d'un gran parc que, almenys en les seves demandes inicials, mantingués un continu de verd real que no fos mai de menys de cinquanta metres i que podria sintonitzar amb els llacs previstos al darrere de la futura seu del Disseny Hub Barcelona (DHUB), l'edifici amb forma de grapadora. Els veïns no volen més superfícies dures a la plaça.

Segons plans del 2007, la plaça havia d'esdevenir un pulmó verd de 21.000 metres quadrats que es convertís en una zona d'oci. Els veïns reclamen que sigui per gaudir i no només per mirar. Tenen encara fresc en la memòria l'impacte del parc que Jean Nouvel va dissenyar i inaugurar també a la Diagonal, a un escàs quilòmetre de distància de les Glòries, i no volen que es torni a repetir l'experiència.

El desig ciutadà és que es faci un espai verd per tocar, no només per mirar

De fet, segons els plans inicials de l'Ajuntament de Barcelona, la gran zona verda de Glòries havia de ser un tram més del que es va arribar a anomenar Parc Lineal Trinitat-Sagrera-Glòries-Ciuta­della. Un parc virtual, això sí, sense cap tipus de continu i que en tot cas estarà unit per carrils bici i poc més.

En aquest sentit, la reforma de Glòries, tot i que planejada de forma definitiva abans, ve a ser un complement de la reforma integral que l'Ajuntament vol tirar endavant a la Sagrera. Aprofitant la construcció de la macroestació intermodal projectada per al pas de l'AVE, aquesta infraestructura es va convertir en l'excusa perfecta per cobrir la immensa platja de vies de Sant Andreu, en el que s'ha convertit en un dels projectes urbanístics més ambiciosos de Barcelona en els últims lustres. Tant ho és que no hi ha diners per dur-lo a terme.

Però quan es pugui fer, sobre el que hi ha avui es muntarà una altra coberta vegetal que taparà el formigó. És el mateix tipus de projecte que s'intentarà portar a terme a Sants, amb la cobertura de les vies que surten de l'estació actual. Les cobertes vegetals estan cridades a amagar el formigó.