Público
Público

Una avaria de gas deixa congelat el Poblenou

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Un total de 534 finques del Poblenou es van quedar sense subministrament de gas dissabte a la tarda i ahir a la nit només una petita part dels afectats l'havien recuperat. La interrupció ha obligat a mobilitzar durant aquest cap setmana operaris, tècnics de Gas Natural i també els serveis d'emergències de l'Ajuntament, ja que l'avaria ha coincidit amb una onada de fred siberià que ha portat les temperatures més baixes de l'any. A l'estació automàtica del zoo es va arribar als 0,5 graus sota zero. L'Ajuntament obrirà un expedient informatiu.

L'avaria es va produir per una fuita d'aigua a la xarxa de gas, a la confluència dels carrers Marià Aguiló amb Pujades. Al tancament d'aquesta edició la companyia del gas desconeixia encara quan podria restablir el servei però assegurava que mantindria els treballs durant tota la nit.

La interrupció es va produir dissabte a la tarda i ahir a la nit continuava

L'avaria va tancar el gas de 17 km de canonada, que abasten els immobles que hi ha entre els carrers Pere IV, Llacuna, Taulat i Bac de Roda. Dins d'aquestes 18 illes del Poblenou (gairebé tot el barri) hi ha fins a 4.500 llars, però segons la companyia no totes estan afectades. Tot i així, la majoria no poden usar ni l'aigua calenta ni la calefacció des de dissabte. A més, uns 200 veïns també van haver de suportar la tarda del dissabte sense tenir tampoc llum elèctrica, ja que els tècnics la van tallar per motius de seguretat.

A la zona afectada hi ha sis escoles i diverses residències d'avis. Fonts de l'Ajuntament van insistir que aquestes eren les seves principals preocupacions i al vespre van notificar que totes les escoles podrien obrir avui dilluns, tot i que dues encara no tenen gas.

L'Ajuntament obrirà un expedient informatiu a Gas Natural

L'Ajuntament va reaccionar davant d'aquesta avaria tan inoportuna instal·lant un centre d'emergències al centre cívic de Can Felipa, al carrer Pallars. A la segona planta, portaveus de l'empresa Gas Natural informaven els afectats que s'hi desplaçaven, mentre que a la planta baixa l'Ajuntament va destinar tota una sala a atendre les persones afectades i intentar solucionar les emergències més importants, especialment les de la gent gran o de persones malaltes. Des d'aquest servei es distribuïen mantes i calefactors per intentar garantir que els veïns tindrien cobertes les necessitats bàsiques.

Sobre les 18.30 hores de dissabte, quan la companyia va començar a rebre les trucades dels clients denunciant que s'havien quedat sense subministrament, Gas Natural va decidir tancar el subministrament de gas a la zona i començar a buscar l'avaria, que va resultar ser una fuita d'aigua. Un total de 28 equips amb 15 bombes van començar a extreure l'aigua per poder reparar la fuita i restablir el servei. Es van fer una cinquantena de rases pels carrers de l'entorn per accelerar l'extracció d'aigua. Hi van treballar fins a 300 operaris. La imatge de tantes cantonades plenes de rases va sorprendre molts veïns. Un d'ells, Marc Mallafré, va explicar que 'totes les cantonades del barri estan aixecades' i va lamentar que era impossible trobar un bar o un restaurant obert ja que tampoc ells tenien gas. A més del fred dins de casa, els afectats es van haver de dutxar amb aigua freda. 'Demà aniré al gimnàs per poder-me dutxar amb aigua calenta', va avançar el veí afectat.

Diversos responsables municipals es van desplaçar fins al lloc dels fets per conèixer els detalls de primera mà. Entre ells hi havia el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Joaquim Forn, el regidor d'Urbanisme, Antoni Vives, i el regidor del districte, Eduard Freixedas. Vives va considerar la situació de 'greu' i va anunciar que obriran un expedient informatiu. Segons el resultat de l'informe, se n'obrirà un altre de sancionador. L'Ajuntament també reclamarà a la companyia que es faci càrrec de les despeses públiques ocasionades per l'avaria, com per exemple la distribució de mantes i calefactors.