Público
Público

Baixen les ordres de protecció per a dones maltractades

CCOO demana més resposta judicial

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El total d'ordres de protecció denegades pels jutges a dones víctimes de violència de gènere a Catalunya el 2007 va ser d'un 33,9%, mentre que el 2010 el nombre de denegacions va augmentar fins al 46%. Així ho va denunciar ahir CCOO, durant la presentació d'un estudi per part de la responsable de la Secretaria de la Dona, Rosa Bofill, que va demanar que les denúncies interposades per dones víctimes de la violència masclista rebin una resposta de protecció 'eficaç' per no posar en perill la seva integritat física.

Segons va denunciar el sindicat, més de 2.200 dones han mort a l'Estat espanyol víctimes de la violència masclista durant 34 anys de democràcia. 'El terrorisme masclista ha causat més víctimes que el terrorisme d'ETA', va afirmar Bofill, que va lamentar que l'Estat no hagi posat la mateixa atenció en la lluita contra la violència masclista i va considerar que 'les dimensions del problema no estan prou reconegudes'. 'És una classe de terrorisme en què s'ha d'implicar tota la societat', va reclamar.

Bofill: 'El terrorisme masclista ha causat més víctimes que el terrorisme d'ETA'

Per CCOO de Catalunya, després de sis anys d'aplicació de la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere 'encara hi ha buits que són bàsics en què no s'ha treballat prou, fonamentalment la feina que s'ha de dur a terme des de l'educació i des dels mitjans de comunicació per lluitar contra el masclisme'.

En el darrer any, el sindicat ha assessorat un total de 35 dones víctimes de la violència masclista. CCOO destaca l'augment de casos relacionats amb l'assetjament en l'àmbit laboral. Es tracta de dones víctimes de comentaris i bromes sexistes, rumors o crítiques per part dels seus companys de feina o altres actes abusius com ara que no se'ls respecti els períodes de maternitat o de lactància. Per això, el sindicat va demanar que les empreses introdueixin en els seus convenis nous articles sobre l'assetjament per raó de sexe, i va denunciar que actualment només es fa en el 24% dels convenis que hi ha a l'Estat.

El sindicat alerta de l'augment de casos d'assetjament en l'àmbit laboral

La responsable de la Secretaria de la Dona de CCOO va assenyalar que un dels problemes és la por que tenen moltes dones a denunciar aquests assetjaments. 'Són moltes més les dones que pateixen aquest tipus d'agressions, però molt poques les que s'atreveixen a demanar ajuda o a denunciar', va dir. Les conseqüències són diverses, però la més comuna és abandonar el lloc de treball. Segons les dades de l'Enquesta de Vio­lència Masclista a Catalunya, un 4% de les dones s'han vist obligades a deixar la feina a causa d'algun tipus d'assetjament sexual, i un 5,2% ha hagut de deixar la feina per motius sexistes.

Bofill va explicar que no es pot determinar el perfil de dona que pateix aquest tipus de violència, i va mantenir que no depèn tant del perfil de la dona com de les característiques de l'empresa. 'Si l'empresa no té un bon protocol i polítiques de sensibilització és quan pot sortir el problema', va afegir. A més, el sindicat va denunciar les retallades dutes a terme pel Govern en les polítiques envers les dones, un fet que ha provocat que perdessin col·laboradors i que els impedeix afinar millor en les tasques de sensibilització i atenció a les víctimes.