Público
Público

Barcelona aixeca la restricció a noves antenes de telefonia

La mesura satisfà les empreses operadores perquè augmentarà la cobertura, però no agrada als veïns

G. AYUSO / J. MUMBRÚ

L'Ajuntament de Barcelona ja està treballant en la modificació de l'ordenança per flexibilitzar la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil a la ciutat. El nou text, molt esperat per les companyies del sector, alleuja les condicions imposades fins ara a les diferents operadores.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, incloïa en el seu programa electoral aquests canvis per facilitar que les companyies de telefonia puguin portar a terme els seus plans i millorar la cobertura del servei a la ciutat. Ahir, el director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, ho va confirmar: 'Aviat hi haurà canvis. Tenim grans restriccions per l'ordenança municipal'. La multinacional va presentar els seus serveis per a la quarta generació de mòbils, que, per Faura, no podran funcionar adequadament sense les modificacions en marxa. Per contra, va afegir que aquests canvis permetran a la ciutat estar al capdavant de la implantació de les noves tecnologies, un fet necessari després que Barcelona hagi estat nomenada capital mundial de la telefonia mòbil. 'L'aportació del nou alcalde és total', va remarcar.

Els mòbils de quarta generació no poden funcionar sense la modificació

Canvi de direcció

L'ordenança dels usos del paisatge urbà s'ha anat modificant en els darrers deu anys (el canvi més important va ser el 2003) per incloure més restriccions en la instal·lació d'antenes, en resposta a les mobilitzacions socials que consideren que hi ha una sobreexposició de la població als camps electromagnètics, amb efectes nocius sobre la salut. Aquestes repercussions sempre han estat molt discutides en diversos informes contradictoris.

La norma vigent estableix ara uns valors màxims de densitat de potència, alhora que obliga les companyies a compartir la xarxa existent. En concret, permet a l'Ajuntament obligar els diferents operadors que es posin d'acord en l'ús de les antenes per tal que no n'hi hagi més d'una cada 300 metres. Alhora prohibeix, per motius de saturació del paisatge urbà, 'la instal·lació de noves antenes en edificis d'habitatges, en centres docents i en centres assistencials i hospitalaris', amb l'excepció de les ja existents. En aquests casos, si l'operadora vol modificar l'orientació o la potència de l'antena, està obligada a comunicar-ho als veïns i presentar-los un projecte. Els afectats tenen un termini de 25 dies per presentar al·legacions.

Els veïns volen que els operadors comparteixin les antenes

Les operadores fa temps que reclamen més facilitats per fer créixer el seu negoci, i l'Ajuntament, dirigit per Xavier Trias, ha demanat assessorament al Col·legi d'Enginyers de Telecomunicacions. Els experts són partidaris de relaxar la legislació perquè consideren que 'hi ha hagut massa alarmisme', tal com s'assenyala des del Col·legi. Alguns estudis indiquen que resulten fins i tot més perilloses per a la salut les radiacions que desprèn el mòbil que cada dia ens acostem a l'orella per parlar que les grans antenes instal·lades a la ciutat, tal com es remarca des de la institució.

Falta de cobertura a la ciutat

El Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicacions denuncia, en un estudi que va fer públic aquest mateix mes d'agost, la manca de cobertura a la ciutat i en una quarantena més de municipis catalans per l'excés de recels. En el cas de Bar­ce­lona, detecta problemes a la Vall d'Hebron, Meridiana amb Aragó, el barri Gòtic, la Zona Franca, Via Júlia, Sagrada Família i Montjuïc. L'informe destaca 'l'augment manifest de l'activitat precintadora del consistori' d'instal·lacions, que ha comportat l'aparició d'aquestes deficiències.

El degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya, Ferran Amago, va reclamar que s'adapti 'la normativa al segle XXI'. Amago va advertir que si no es fan canvis la ciutat ho tindrà difícil per organitzar el Mobil World Congress a partir del 2018. Segons Amago, és una incongruència que Barcelona hagi estat elegida capital mundial de la telefonia mòbil i organitzadora del Mobil World Congress i que en el present estigui tenint tots aquests problemes de cobertura.

Els veïns en contra

Tots aquest arguments, però, no convencen una part important dels veïns de la ciutat, que estan convençuts que més antenes comporten més radiacions. José Ferrandis va ser durant anys l'expert de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) en matèria d'antenes. Ell va ser una de les persones que va negociar amb l'Ajuntament de Barcelona l'anterior modificació de l'ordenança que restringia notablement la instal·lació d'antenes. Des del seu punt de vista, en lloc de facilitar-ne la instal·lació, encara n'haurien de tancar més, ja que, segons diu, 'a Barcelona n'hi ha 27 que són il·legals'.

El portaveu veïnal va denunciar que, des que l'ordenança es va endurir, moltes empreses de telefonia 'camuflen les antenes com si fossin xemeneies per evitar que les vegin els veïns'. Segons Ferrandis, 'amb una tercera part de les antenes que hi ha a Barcelona es podria oferir la mateixa cobertura i es redui­rien les radiacions'. Es dóna la circumstància que, en molts casos, cada una de les antenes que hi ha a la ciutat és d'una sola empresa de telefonia. Si es posessin d'acord entre elles, se'n podria reduir el nombre: 'És un problema de competència que acabem pagant els ciutadans amb radiacions', va concloure Ferrandis. Segons el portaveu veïnal, caldria una norma unitària per a tot Europa, ja que 'no té sentit que cada país apliqui unes mesures quan les radiacions són les mateixes a tot arreu'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias