Público
Público

Barcelona estudia ampliar la xarxa d'urinaris públics

La ciutat es gasta dos milions d'euros a netejar orins

BRAIS BENÍTEZ

Les zones més concorregudes de Barcelona, especialment Ciutat Vella i els barris que concentren els locals d'oci nocturn de la ciutat, pateixen cada dia la pràctica incívica d'algunes persones que orinen, escupen i fins i tot defequen als carrers. El consum d'alcohol i la falta d'urinaris públics formen un previsible còctel que esclata en forma de males olors, insalubritat i un important dispendi del consistori per netejar, dia sí dia també, el resultat de la incontinència de ciutadans i turistes.

Segons va informar ahir el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, són 2.192.000 euros el que l'Ajuntament destina anualment per netejar els orins de la via pública i, per això, el govern municipal estudia la possibilitat d'ampliar els urinaris públics, que actualment són insuficients. Amb aquest objectiu, el consistori analitzarà la despesa que suposaria col·locar més urinaris i preservar-ne la higiene.

Un equip desinfecta cada dia els carrers de Ciutat Vella amb un producte odorant

Els lavabos públics ja existeixen, sobretot en algunes zones del barri del Raval com ara la plaça dels Àngels o el carrer de l'Arc del Teatre. El problema, segons el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Jordi Bonet, és que estan mal senyalitzats. 'Sovint la gent no sap que hi són', assegura Bonet. A més, denuncia que se n'ha reduït l'horari d'obertura i en algunes hores de la nit estan tancats.

Un equip d'entre 16 i 22 operaris dels serveis de neteja es dedica exclusivament a la neteja d'orins al carrer. Proveïts de baldejadores amb aigua a pressió i un producte odorant per mitigar la mala olor patrullen en torns de matí i de nit per Ciutat Vella l'únic districte amb un servei intensiu i puntualment per algunes zones de l'Eixample i Sant Martí, sobretot a la sortida de les discoteques. 'No és just que la ciutat es gasti aquests diners en neteja i no pugui destinar-los a altres qüestions', va dir Puigdollers.

Segons la FAVB, a més de posar multes cal una campanya de conscienciació

Les denúncies per orinar, escopir o defecar al carrer van créixer gairebé un 13% durant la segona meitat de l'any passat. Des de juliol fins a finals de desembre de l'any passat, la Guàrdia Urbana va imposar un total de 4.061 sancions per aquest tipus de conductes tipificades a l'ordenança de civisme, que estableixen multes de 120 euros per escopir a terra, 180 per orinar i 240 per defecar al carrer. 'La majoria de les multes es cobren immediatament, perquè el ciutadà no vol que l'entorn ho sàpiga', va explicar Puigdollers.

Però el cert és que les sancions semblen no exercir del tot l'efecte dissuasiu que persegueixen i el problema persisteix. 'A Barcelona es beu massa alcohol', va valorar el regidor. Segons Bonet, precisament, el model turístic que s'ha anat imposant a Ciutat Vella contribueix a la degradació de la via pública. Per això, aposta per impulsar una campanya de conscienciació dels ciutadans i, especialment, dels turistes. 'A més de dur a terme una campanya sancionadora cal conscienciar les persones', valora. Bonet defensa que la campanya hauria de comptar amb la implicació d'hotels, bars i locals d'oci. 'Els establiments només s'ocupen del que passa portes endins, i no es poden desentendre del que fan els seus clients un cop són al carrer', sentencia.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias