Público
Público

Barcelona guanya un nou centre de recerca

El Centre Esther Koplowitz té la voluntat de ser un referent internacional

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Barcelona compta des d'ahir amb una nova instal·lació dedicada a la recerca biomèdica gràcies al Centre Esther Koplowitz (CEK) per a la Investigació que es va inaugurar ahir a prop de l'Hospital Clínic.

El centre pretén ser un referent en el panorama d'investigació internacional en àmbits com diabetis, obesitat, oncologia, immunologia, malal­ties relacionades amb la pobresa i malalties digestives i del fetge, entre d'altres. Al nou equipament hi treballaran uns 450 investigadors de l'entorn de l'Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona i l'Institut d'Investigació Biomèdica del CSIC.

S'investigaran malalties com el càncer de còlon i la malària

El projecte ha costat 60 mi­lions d'euros, 15 dels quals han estat aportats per la Fundació Esther Koplowitz. La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, va destacar la importància del mecenatge privat per a la recerca cien­tífica i ha anunciat que s'està treballant en un nou marc fiscal per afavorir donacions com la realitzada per Esther Koplowitz, que no va estar present a la inauguració del centre que porta el seu nom. El president del Generalitat, José Montilla, va subratllar 'la rellevància de sumar a l'esforç públic, l'esforç privat'. Els fons públics, provinents de la Generalitat i dels pressupostos de l'Estat, representen només un 15% del cost total de l'equipament. La resta s'ha finançat gràcies a aportacions privades.

El director del centre, Vicente Arroyo, va explicar que la seva proximitat a l'Hospital Clínic permetrà als investigadors disposar de mostres de teixit suficients quan posin en marxa alguna investigació, sense haver de reclutar pacients, ja que el biobanc de l'hospital és dels més importants d'Espanya. Arroyo va afegir que la institució té la vocació de ser competitiva a nivell internacional.

El centre es beneficiarà del banc de teixits de l'Hospital Clínic

El nou centre té una superfície de més de 9.000 metres quadrats. A l'interior de l'edifici hi ha laboratoris de recerca, laboratoris d'innovació tecnològica i plataformes de suport a la investigació. La concepció dels espais de treball respon a les necessitats de la biomedicina més capdavantera.

'Estem orgullosos que Barcelona i Catalunya comencin a comptar en el món de la investigació', va declarar la consellera de Salut, Marina Geli, que va explicar que aquest centre servirà, per exemple, per intentar acabar amb la malària i amb el càncer de còlon.