Público
Público

Barcelona vol un altre Phelps

La FINA tria per unanimitat el Palau Sant Jordi com a seu dels Mundials del 2013

IGNACIO ROMO

Fa set anys, un joveníssim nedador de Baltimore va il·luminar la ciutat de Barcelona. En el marc dels Mundials del 2003, Michael Phelps va destapar al Palau de Sant Jordi per primera vegada el seu talent a nivell internacional: cinc rècords del món i cinc medalles. Deu anys després, Barcelona tornarà a acollir els campionats del món de natació. El període, molt més breu del que és habitual perquè una ciutat pugui repetir com a seu, confirma la satisfacció de la FINA (Federació Internacional de Natació) amb el resultat de l'organització de l'edició celebrada el juliol del 2003.

Poc després de les tres de la tarda, l'uruguaià Julio César Maglione, president de la FINA, va confirmar l'elecció de Barcelona com a seu dels Mundials del 2013 [abans es disputaran, el 2011, els de Xangai]. "Queden alguns detalls per definir, però el Mundial serà a Barcelona i serà, també, un homenatge a Samaranch", va assenyalar el directiu. El Bureau de la FINA, reunit aquests dies al balneari de la ciutat uruguaiana de Punta del Este, va escollir per unanimitat Barcelona per substituir Dubai, que va al·legar problemes financers. En l'elecció va superar les opcions de Eindhoven, Hamburg, Moscou, Sydney i Seül.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va celebrar ahir l'elecció i va assegurar que els Mundials seran "un altre èxit per a la ciutat i per a tots els seus ciutadans". Jordi Hereu va afegir al seu torn que serà "un repte" que permetrà a la ciutat tornar a demostrar la seva "gran i contrastada solvència organitzadora". Els Mundials es disputaran un altre cop al Palau Sant Jordi.

El president de la Federació Catalana de Natació, Enric Betrán, va assegurar que la designació suposa "un honor", així com una oportunitat de "formar part de nou de la història de la natació mundial". En el seu comunicat, Betrán va afegir: "Des d'ara mateix, la Federació Catalana de Natació es posarà a treballar per poder oferir tota la col·laboració en l'organització i l'èxit d'aquest esdeveniment".

El més sorprenent de la candidatura de Barcelona és la velocitat amb què es va elaborar la proposta. Fa sis dies la candidatura no existia.

L'Ajuntament de Barcelona es va posar en contacte amb el Consell Superior d'Esports (CSD) dimecres passat per sondejar el seu suport si es tirava endavant la decisió de presentar una proposta de candidatura. La resposta del CSD va ser ràpida (en sentit afirmatiu) i des d'aquí es va demanar també amb rapidesa el suport de la Federació Espanyola i la Catalana. La intervenció d'Albert Soler, director general d'Esports, barceloní i exjugador de waterpolo, va ser decisiva. En poques hores, l'ajuntament ja tenia dissenyada una carta d'intencions que va causar una excel·lent impressió a la FINA.

Fernando Carpena, president de la Federació Espanyola de natació, va assenyalar que ahir va ser "un gran dia per a la natació i, en conseqüència, per a l'esport espanyol". Carpena va afegir que "Barcelona és una ciutat que en els darrers 20 anys ha demostrat la seva total implicació amb la natació".