Público
Público

Barreres electròniques per posar fi a les campanes

Un institut implanta un nou sistema per reduir l'absentisme a les aules

PÚBLIC

Lluitar contra l'absentisme a les aules amb un sistema de torns i barreres electròniques com els que hi ha a les estacions de metro. Aquesta és la peculiar iniciativa, pionera a les aules gironines, que aviat es posarà en funcionament a l'institut Narcís Xifra de Girona, amb uns 1.500 alumnes, segons informa ACN.

Cada cop que un alumne falti a classe, el sistema enviarà un missatge de mòbil als pares. El director de l'IES, Joaquim Bosch, va explicar que el dispositiu també garantirà la seguretat del centre. En un futur també es volen automatitzar les portes de les aules i, així, eliminar els panys. Educació ja hi ha donat el vistiplau.

Perquè s'obrin les barreres, cada alumne haurà de passar una targeta personal pel lector. El que es farà serà adaptar els carnets que ja tenen amb foto i el DNI a aquesta funció. D'aquesta manera, el sistema anirà controlant les entrades i sortides dels estudiants, i sabrà si aquell dia han anat a l'aula o no.

Cada cop que un alumne faci campana, poca estona després que hagin començat les classes el sistema enviarà automàticament un SMS als pares de l'estudiant. "Es tracta d'un text que sempre serà el mateix, i que va signat pel director; quan el rebin, els pares podran trucar a l'institut o posar-se en contacte amb els tutors corresponents", concreta Joaquim Bosch.

A més de controlar l'absentisme, el nou dispositiu de control electrònic servirà per evitar que, a l'hora del pati, cap alumne d'ESO surti de l'institut. "Només estan autoritzats a fer-ho els de batxillerat i cicles formatius, però ara des de consergeria es fa difícil controlar-los a tots, perquè aquí hi ha 1.500 estudiants", explica el director de l'IES.

La instal·lació del sistema va aixecar ahir rebombori entre els alumnes de l'institut, tot i que n'hi ha molts que el veuen amb bons ulls. "Està molt bé, però crec que fins i tot està massa ben controlat", explica Maria Florida, estudiant de 12 anys que fa segon curs d'ESO.

També s'incrementarà el control de les persones que vulguin entrar al centre i a les aules, automatitzant totes les portes, que s'obriran amb les targetes electròniques.