Público
Público

La caiguda lliure del PSC s'estén també a les eleccions generals

Decepció a la seu socialista del carrer Nicaragua pel sorpasso' de Convergència i Unió

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La caiguda dels socialistes sembla no tenir límits. Des del PSC eren plenament conscients que perdrien moltíssims vots i diputats en aquestes eleccions, però confiaven que serien la primera força a Catalunya. Confiaven en aquella lògica històrica que dóna la victòria al PSC en totes les eleccions generals. Confiaven en la seva capacitat de mobilitzar els milers de catalans que només voten en clau espanyola i voten socialista. Però la lògica històrica ha quedat enterrada. Les dinàmiques han canviat completament.

Els socialistes van perdre ahir uns 800.000 vots i van passar de 25 diputats a 14. Les eleccions d'ahir posen punt final a un any duríssim per al PSC, que va començar amb la desfeta de les eleccions catalanes i que es va agreujar en les municipals, on es van perdre ciutats tan importants com ara Barcelona. Però les cares llargues que es van veure ahir al carrer Nicaragua recorden que ningú no s'acostuma a perdre. 'No ens ho esperàvem', reconeixia ahir un dirigent del partit, mentre un altre intentava treure-hi fusta: 'Ja és l'última, ja és l'última'. I és que fins d'aquí dos anys i mig no hi ha més eleccions.

Chacón reconeix la derrota i avança que faran una oposició 'activa però positiva'

Els dirigents socialistes van seguir per televisió la compareixença d'Alfredo Pérez Ru­balcaba. Just quan va acabar, es van armar de valor i van baixar de la quarta planta de la seu del carrer Nicaragua fins a la tercera, on els esperaven tots els periodistes i alguns militants. Carme Chacón, acompanyada per la direcció del partit, va pujar a la tarima i va reconèixer la derrota. Després de felicitar CiU i el PP, com fixa la bona educació, Chacón va demanar que confia que la gestió dels populars 'sigui profitosa per als interessos generals de Catalunya i d'Espanya' i va avançar que faran una 'oposició activa però positiva'. La fins ara candidata va dir que se centraran a defensar 'l'educació, la sanitat i el sistema de protecció social', i va concloure: 'Hem perdut les eleccions però no estem derrotats. Només està derrotat qui es rendeix. Com ha passat en altres ocasions durant la nostra llarga història, ens sobreposarem i sabrem acudir a la cita de futur'.

La primera cita que tenen és avui mateix. Al matí hi ha consell executiu a Madrid del PSOE i a la tarda n'hi ha un altre del PSC a Barcelona. Carme Chacón assistirà a tots dos. La ministra de Defensa en funcions, però, pensava anar a la reunió de Madrid amb els millors resultats socialistes de tot Espanya i no serà així. Res més lluny. Rubalcaba va avançar ahir que es convocarà un congrés del PSOE per intentar passar pàgina.

Al PSC ja han convocat el seu congrés, que es farà a mitjan mes de desembre. Les urnes han deixat clar que els ciutadans han retirat gran part del suport al partit dels socialistes catalans, de manera que el congrés hauria de servir per detectar els errors i trobar les solucions. I també els líders. Per ara, els socialistes que han anunciat la voluntat de liderar el partit, és a dir, de ser-ne el primer secretari, són l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro; el de Lleida, Àngel Ros, i l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena.

En aquests moments, qui sembla estar més ben situat és Pere Navarro, que compta amb el suport de la direcció del partit. Però en els congressos hi pot passar de tot. A aquesta llista cal afegir-hi l'actual viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, que dijous anunciarà, durant una conferència davant la militància socialista, la seva voluntat d'optar també a la primera secretaria, el càrrec intern més important del partit.

Independentment de qui sigui l'home que finalment surti escollit, caldrà veure després si el líder serà també el candidat a les eleccions o si, en canvi, el partit optarà per instaurar una bicefàlia. Sigui com sigui, des del partit confien que el congrés servirà per apropar-se més a la ciutadania i recuperar el suport necessari per tornar a ser una alternativa de Govern a les properes eleccions catalanes.