Público
Público

La Cambra canalitzarà crèdit per mantenir socis

L'entitat obté una línia de crèdit de 2.000 milions per obrir una nova etapa

D. C. S.

La Cambra de Comerç de Barcelona inicia nova etapa. Com la resta de corporacions camerals, a partir del 2013 no obtindrà ingressos provinents de les quotes obligatòries que paguen les empreses, fet que ha obligat a buscar noves fórmules de finançament. La "reinvenció" de què parlava ahir el president de l'entitat, Miquel Valls, anirà de la mà de la prestació de serveis als seus associats, però l'arrencada de la refundació tindrà un bon reclam: una línia de 2.000 milions d'euros en crèdits que oferirà La Caixa i que estarà a disposició de pimes i autònoms que estiguin associats.

Amb l'aixeta del crèdit tancada, l'oferta de finançament es pot convertir en el millor instrument fidelitzador. I les cambres ja comencen a tenir pressa per resoldre la situació, conscients que aquest any és l'últim en què ingressaran diners procedents de les empreses (el 2012 ja només pagaran les empreses amb facturacions superiors als deu milions d'euros). Fruit de la llibertat d'associació cameral, la Cambra ja va patir una caiguda d'ingressos important aquest any, quan només va comptar un pressupost de 25 milions d'euros, un 60% provinent dels pagaments obligatoris. Un any abans tenia 34 milions.

La corporació es "reinventa" davant la fi de les quotes obligatòries

Per evitar que el pressupost caigui molt més, la institució crearà el Club Cambra, una plataforma de negocis per a les empreses i els autònoms. Amb aquesta eina, s'intentarà ajudar a promoure l'activitat econòmica de les empreses, i a fomentar la internacionalització i la formació dels seus directius. Valls va destacar l'afany de la Cambra de Comerç de liderar el canvi de model d'aquestes corporacions de dret públic a l'Estat espanyol, si bé després va matisar que cada organització és lliure d'elegir el seu camí i que només espera que la resta de cambres catalanes coincideixin amb la de Barcelona en el diagnòstic de futur.

Amb la finalitat de centrar-se en la vocació de servei als seus socis, que no pagaran res pel fet de pertànyer al Club Cambra, encara que sí per serveis d'alt valor afegit, la institució assessorarà i tramitarà documents a les empreses que vulguin vendre a l'estranger.

També es crearà una comunitat "en línia" que permetrà a les empreses relacionar-se amb altres companyies del seu sector, intercanviar documents i accedir a una xarxa que reuneix 1.500 cambres de tot el món.