Público
Público

Can Fàbregas o la fàbrica que es munta i es desmunta

El jutge permet finalitzar el trasllat de la nau de Mataró, però no retira la imputació a l'alcalde

MARC USTRELL

Les obres pel trasllat de la base de la xemeneia de la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt han tornat a començar després que un jutge emetés una interlocutòria que així ho autoritzava.

La base de la xemeneia era l'última peça que faltava per completar el trasllat quan el jutjat d'instrucció número 3 de Mataró, ara fa tres mesos, va ordenar la paralització del desmuntatge de l'antiga farinera mataronina. La resolució
obeïa a la querella de la Fiscalia Provincial de Barcelona contra l'alcalde de la capital del Maresme, Joan Antoni Baron, a qui van imputar un presumpte delicte contra el patrimoni històric.

A Baron se l'acusa d'haver desmuntat i traslladat una fàbrica catalogada amb el màxim nivell i, a més, d'un delicte contra l'ordenació del territori per haver emmagatzemat les peces de la nau en uns terrenys no urbanitzables.

Amb la interlocutòria que s'ha conegut aquesta setmana, tot i permetre reprendre les obres, el jutge sol·licita a l'Ajuntament de Mataró que preservi les peces restants de la nau i que es mantingui intacte el subsòl. Una altra interlocutòria havia anul·lat la imputació del regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas. En canvi, la lletrada de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Mataró, Maria Lluïsa Guanyabens, segueix imputada juntament amb l'alcalde.

El trasllat d'aquesta fàbrica, construïda el 1879 seguint el corrent de l'academicisme vuitcentista, s'emmarca dins el pla de transformació urbana de la ronda Barceló i de l'illa Fàbregas i de Caralt, amb el qual es vol convertir aquesta zona industrial en un futur eix comercial i residencial.

Per desenvolupar el projecte, el Consell Municipal del Patrimoni va intentar descatalogar a principis del 2007 la nau, que des de feia vuit anys tenia el màxim nivell de protecció patrimonial. El rebuig a la decisió municipal va traduir-se en la constitució, dies després, de la plataforma Salvem Can Fàbregas, que fins i tot ara, mentre es traslladen les últimes peces de l'antiga farinera, en reivindica el valor cultural -al seu lloc original- sense renunciar als nous usos d'aquest punt de la ciutat.

Malgrat les protestes i la recollida de 3.000 firmes contràries per part d'aquest col·lectiu, el consistori va continuar amb el projecte urbanístic i l'empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró SA (PUMSA), a la qual l'Ajuntament de Mataró va vendre de manera directa el solar, va adjudicar el març del 2007 la gestió de l'equipament a El Corte Inglés.

Aquesta gestió va ser criticada pels grups de l'oposició (CiU, PP i CUP), que denunciaven que aquest procés s'havia fet "d'amagat". Per la seva banda, l'empresa no s'ha pronunciat sobre la investigació del jutge i té previst invertir 160 milions d'euros en la construcció del nou edifici comercial.

En congelar-se el procés de descatalogació de la fàbrica -la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya no l'ha autoritzat-, l'Ajuntament va plantejar el trasllat de la nau enlloc del seu enderroc. Però el desmantellament de l'edifici per peces i el trasllat a un solar municipal al nord de Mataró no va ser aprovat fins a l'abril del 2009.

El procés, amb un cost d'un milió i mig d'euros que ha assumit PUMSA -malgrat que ho acabarà pagant l'operador finalista de la ronda Barceló i de l'illa Fàbregas i de Caralt-, va començar a executar-se l'estiu passat tot i les reclamacions de la CUP, que tenia la intenció de demanar l'aturada del trasllat després de trobar unes restes al subsòl de la nau.

Quan semblava que la fàbrica acabaria canviant d'ubicació -l'Ajuntament pretén muntar-la a pocs metres de la seva localització original-, la decisió del jutge d'imputar Joan Antoni Baron ha donat un nou gir a uns fets que incomoden, i molt, el consistori.

La corporació local confia que el cas s'acabi arxivant, mentre que el col·lectiu Salvem Can Fàbregas -que s'ha presentat com a acusació popular- lluitarà per tornar la fàbrica al seu lloc.