Público
Público

CDC nega irregularitats però no explica els papers del Palau

Felip Puig diu que el Tripartit «posa en crisi la moral col·lectiva del país» amb la comissió

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Les relacions entre CiU i el Tripartit no passen pel millor moment. De fet, ara més que mai sonen els tambors de guerra. A diferència del que mantenen els partits del Govern, l'exconseller Felip Puig va defensar que els convenis que la Fundació Trias Fargas va signar amb el Palau de la Música en l'era de Fèlix Millet eren 'absolutament legals' i, en cap cas, els Governs convergents van beneficar la promotora Ferrovial per finançar il·legalment CiU. Amb aquesta contundència es va expressar l'exconseller d'Obres Públiques durant el 2002 i el 2003 en la comissió d'investigació parlamentària pel possible finançament il·legal de CDC. 'Li pot semblar estrany a algú va dir Felip Puig, però els convenis formen part de la nostra manera d'entendre el país des d'un punt de vista cultural, musical o espiritual'.

Va ser una sessió tensa, plena d'exabruptes i sortides de to, aplaudiments i escridassades. CiU contra el Tripartit i el Tripartit contra CiU. 'No cal que porti tota la claca', li va dir un parlamentari a Puig, ja que, per primera vegada, desenes de diputats convergents eren presents a la comissió.

Macias: 'Aquest creuament són inventives i conjuntures'

Els dos compareixents, Felip Puig i Pere Macias, exconseller de Política Territorial entre el 1996 i el 2001, van anar a l'una, tant a l'hora de defensar la legitimitat dels convenis i 'l'honor' dels dirigents de la Fundació Trias Fargas com en el moment d'atacar la comissió. En aquest sentit, Puig va afirmar que pels membres del Tripartit 'tot s'hi val, fins i tot posar en crisi la moral col·lectiva del país per intentar destruir l'adversari'. Però el portaveu de CiU en aquest assumpte, Jordi Turull, encara va anar més lluny i va qualificar 'd'exercici de maccarthisme' i de 'caça de bruixes' la comissió parlamentària.

Pere Macias es va refugiar en un to que alguns van considerar xulesc i arrogant: 'Aquest creuament que fan, escolti, jo, francament això són inventives i conjuntures'. També va dir que els documents aportats per la nova direcció del Palau són un ' joc de paperets' i que 'com que el meu criteri és molt racional, tinc les de guanyar'.

Per tots dos polítics el debat és un judici paral·lel, 'un acte de sectarisme' per part del Tripartit i un 'muntatge' contra CiU. De fet, Puig, més vehement, va criticar amb duresa que els parlamentaris donin credibilitat a 'algú' que va ser capaç 'd'enganyar el seu consogre en la boda de la seva filla', en al·lusió a Millet.

Turull: 'La comissió és un exercici de maccarthisme i de caça de bruixes'

L'exconseller i ara segon home de Convergència també va lamentar que el Tripartit acusi CiU d'haver-se finançat il·legalment quan, va dir, no hi ha cap 'prova concloent' que demostri aquestes irregularitats. L'objectiu del Govern, va dir, 'és encaixar les peces' encara que sigui 'a cops de martell', 'vostès ja tenen un relat prefabricat [...], les conclusions ja les tenen escrites'.

Respecte al fet que la promotora Ferrovial principal patrocinadora de l'Orfeó fes diversos pagaments al Palau de la Música i que el mateix dia CDC rebés diners del Palau, tant Macias com Puig van restar-li importància i van dir que en els Governs convergents l'adjudicació de les obres sempre havia estat legal i que mai s'havia beneficiat Ferrovial per finançar CiU.

'El Tripartit va començar intentant destruir CiU amb el 3% i acabarà, segons sembla, intentant destruir CiU amb el 4% aparegut en documents sorgits d'ordinadors de persones que estan sent investigades per la justícia', va afirmar Puig en referència a les comissions que, segons les notes de Millet, es quedava el Palau quan el Govern feia una adjudicació. Macias, en canvi, va preferir el to desafiant: 'El Tripartit ha adjudicat molta més obra pública a Ferrovial que nosaltres'.

I tot i així ni ERC, ni el PSC, ni ICV-EUiA, ni el PP o el grup mixt van acabar de creure's les afirmacions dels dos consellers. 'Malgrat les compareixences, no veiem que s'hagin acomplert els objectius dels convenis, de cap dels set convenis [que la Fundació va signar amb el Palau], senyor Puig', va dir el portaveu del PP, Santiago Rodríguez.

El portaveu del PSC, Jordi Terrades, encara va anar més lluny i va dir que els convenis signats entre la Fundació i l'Orfeó només tenien 'una aparença de legalitat'.

No és la primera vegada que Felip Puig ha de sortir públicament a explicar quina relació va mantenir la Fundació Trias Fargas amb el Palau de la Música i concretament amb Fèlix Millet. L'octubre del 2009, i quan van saltar a la premsa els convenis existents entre les dues entitats, Puig va organitzar una roda de premsa en què va defensar a ultrança la legalitat dels convenis entre CDC i l'Orfeó.

Tanmateix, en aquella ocasió no va explicar per què el Palau havia entregat aquells diners (630.554 euros) a una fundació estretament vinculada a un partit polític. I malgrat l'escàndol posterior, ahir tampoc ho va fer. Puig va dir que la utilització dels diners en molts casos no es va detallar en les memòries perquè s'utilitzaven de moltes maneres i en diversos actes.

Tampoc va explicar ahir per què s'han trobat cartes on Millet es dirigeix al responsable a l'època de finances de CiU, Carles Torrent, demanant-li que s'adjudiquin obres públiques a Agroman, que després va ser adquirida per Ferrovial.

I tampoc va aclarir qui és el 'Daniel' que apareix en la documentació i a qui Millet va pagar 5,8 milions d'euros entre el 2003 i el 2008. Segons el Tripartit, sota aquest nom podria haver-hi Daniel Osàcar, tresorer de CDC i administrador de la Trias Fargas. Puig, en canvi, va posar en dubte aquesta afirmació. Però poc més va dir D