Público
Público

CiU i PP donen llum verda als pressupostos de la retallada

L'abstenció dels populars permet rebutjar totes les esmenes a la totalitat

ALBERT MARTÍN VIDAL

Cinc dits índexs es van alçar ahir a l'hemicicle del Parlament a les 18.31 hores. Amb aquest gest, demanaven aturar la tramitació dels pressupostos presentats pel Govern a finals de juny. Els dits corresponien als representants de PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i C's, però no van aconseguir el seu objectiu: Jordi Turull, portaveu parlamentari de CiU, alçava dos dits votava en contra de les esmenes a la totalitat presentades per aquestes cinc forces i Enric Millo, portaveu del PP, n'alçava tres, senyal d'abstenció. L'aritmètica va ser aclaparadora: 53 vots a favor d'aturar els pressupostos, 63 en contra CiU i Joan Laporta i 18 abstencions.

Va ser així com els pressupostos d'enguany van superar el transcendental tràmit de superar les esmenes a la totalitat. Els comptes podran prosseguir així el seu tràmit de cara a la seva aprovació al mes de juliol, sempre que el Govern i el PP acabin de posar-se d'acord en un pacte que sembla prou estable. El pressupost que retallarà un 10% la despesa corrent del Govern ja només necessita un petit impuls per ser una realitat.

El conseller Mas-Colell torna a demanar el Fons de Competitivitat

El debat va arrencar amb un ambient insòlit de tensió a les portes del Parlament per les protestes dels indignats. Els aldarulls van provocar que molts dels bancs fossin buits, una imatge impròpia de la importància del que s'esperava a l'hemicicle. Altres diputats arribaven amb la por gravada a la mirada, nerviosos, més pendents de comentar amb els seus companys d'escó el que acabaven de viure que no pas d'escoltar les paraules del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

Va ser ell qui va encetar la matinal defensant la tisorada de l'executiu, mai cap dels seus predecessors com a conseller econòmic s'havia vist en l'obligació de defensar uns comptes inferiors als de l'any anterior: el pressupost de la Generalitat del 2011, que puja a 32.354 milions d'euros, amb un dèficit previst del 2,66% i una reducció global de la despesa del 10% cosa que equival a 2.680 milions d'euros menys respecte al pressupost del 2010, passarà a partir de demà a ser tramitat en les comissions del Parlament abans de ser votat el 20 de juliol.

El PSC lamenta el naixement d'una aliança de govern entre CiU i PP

Mas-Colell, amb to reposat, va admetre que aquestes xifres en la retallada comporten 'un sacrifici' per a Catalunya, però va puntualitzar que això no significa que es produeixi 'un desmantellament de l'Estat del benestar'. El veterà conseller va voler destacar, en aquest sentit, que encara que no es tracta del pressupost que a ell li hauria agradat presentar, és 'necessari' en l'actual situació de crisi.

El conseller d'Economia va lamentar no poder comptar amb els recursos del Fons de Competitivitat que ha d'aportar l'Estat, i va destacar que 'si el Govern central tingués una actitud de més corresponsabilitat, el dèficit podria ser molt inferior i arribar a complir aquest mateix any l'escenari previst'. La xifra que el Govern central es nega a aportar a Catalunya enguany en virtut d'una interpretació diferent de l'acord de finançament del 2009 és d'aproximadament 1.450 milions d'euros.

ICV veu premiats els bancs pel davant de les necessitats de les famílies

Va replicar per part del PSC la portaveu en matèria econòmica, Rocío Martínez-Sampere, que va llançar una oferta in extremis al Govern: es va oferir a retirar l'esmena a la totalitat del seu grup si el Govern ajornava la supressió total de l'impost de successions. Aquesta decisió, presa pel Govern de Mas de forma simultània a l'anunci de retallades, va ser sempre la condició dels socialistes per abstenir-se amb els pressupostos com havien fet amb la investidura del president. Segons Martínez-Sampere, 'la solució a la crisi no la trobarem en la rigidesa fiscal', sinó a fomentar l'economia productiva.

La diputada va defensar l'actitud mantinguda pel PSC durant els llargs mesos de negociació dels pressupostos d'aquesta manera: 'Hem fet un exercici responsable i els hem estès la mà, però què fan vostès? Ens responen amb el menyspreu més absolut', va lamentar, recordant un dia més les paraules del portaveu del Govern, Francesc Homs.

Martínez-Sampere, que es va guanyar els aplaudiments dels seus i alguns xiuxiuejos de desaprovació per part dels representants de CiU, va concloure la intervenció amb una fórmula contundent: 'Avui ha nascut un nou tripartit, el format per CDC, UDC i PP, i hem passat del Tripartit d'esquerres a un altre de dretes'.

Per respondre a aquesta acusació va intervenir el portaveu del PP, Enric Millo, que va explicar que si el seu grup dóna suport al pressupost, és perquè 's'ha obert la possibilitat de millorar-lo' i que ha percebut 'un canvi d'actitud' en el Govern respecte a la formació conservadora. A més, va negar que CiU tingui un poder absolut a la cambra malgrat els atacs dels populars. 'Aquesta vegada no hi haurà corró parlamentari perquè ningú no té una majoria absoluta', va recordar, abans de precisar que al PP el pressupost 'no li agrada', però que espera poder-lo modificar, especialment amb 'mesures de racionalització i simplificació' d'organismes públics.

Molt més crític es va mostrar el diputat d'ICV-EUiA, Joan Boada, que va assegurar que els comptes 'no són els que el país necessita' i va criticar que el Govern de CiU no estimuli l'economia productiva i aposti, en canvi, per ajudar 'l'economia especulativa i la cultura del totxo'.

Boada, un dels diputats que estava més afectat ahir al Parlament després d'haver patit una agressió abans d'entrar a la cambra, va anar més enllà en les seves crítiques a CiU: 'No pensen en les famílies endeutades i sí en canvi a garantir que es tornin els deutes als bancs', va dir. El diputat ecosocialista va assegurar també que els pressupostos plantejats pel Govern de Mas són 'ecològicament insostenibles'.

Més esperada era la intervenció del president en funcions d'ERC, Joan Puigcercós, que va mirar d'entendre's amb el Govern fins a l'últim moment. El líder republicà va lamentar que el Govern de CiU hagi preferit negociar els pressupostos amb el PP, quan els cinc condicionants que havia posat 'eren fàcilment assumibles', i va subratllar que hi ha 'un problema de fons' que subsistirà, que és el del 'dèficit fiscal' amb l'Estat.

Solidaritat i Ciutadans també es van oposar als comptes del Govern, però la força parlamentària de CiU i PP va dictar sentència. La materialització dels pressupostos de la retallada ja és només una qüestió de temps.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias