Público
Público

CiU, PSC i PP impulsen elsostre pressupostari català

El Govern de Mas fa un pas més per controlar l'execució dels comptes

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La Llei d'Estabilitat Pressupostària de Catalunya, que limita el dèficit públic al 0,14% del PIB el 2018, ha superat avui el seu primer tràmit parlamentari, en ser desestimades les esmenes a la totalitat d'ICV-EUiA, ERC, Solidaritat (SI) i Ciutadans (C's) en el ple del Parlament.

La nova llei, que fixa un límit en el dèficit pressupostari català més restrictiu que el que recollirà la llei orgànica estatal prevista després de la reforma constitucional aprovada per PSOE i PP, va comptar amb el suport de CiU, PP i PSC i els vots contraris dels altres grups (ICV-EUiA, ERC, SI i C's).

La norma serà més exigent que l'espanyola en l'ajust i en l'entrada en vigor

La Llei d'Estabilitat Pressupostària de Catalunya fixarà un sostre màxim de dèficit estructural del 0,14% a partir del 2018, i va més enllà del que preveu la reforma constitucional impulsada al Congrés en aquesta matèria, perquè s'anticipa en dos anys a la data límit que establirà la llei orgànica estatal en el compliment de les limitacions, segons explica l'agència Efe. Aquesta norma catalana, a més, no preveu arribar al límit del 0,4% del PIB que permetrà la llei estatal, perquè autolimita el sostre en el 0,14%.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va explicar en la seva intervenció que la nova llei, que passarà a la corresponent comissió del Parlament perquè pugui ser esmenada, 'reforçarà el missatge de rigor' de la Generalitat en l'actual context internacional, i va subratllar que 'Catalunya no té una altra opció que avançar en la reducció del dèficit, tal com reclama Europa'.

El responsable dels comptes de la Generalitat va afegir que 'és il·lusori pensar que es pot mantenir l'anterior estructura de serveis amb una disminució tan important dels ingressos', i va especificar que la llei es planteja amb l'objectiu que 'el sofriment present no es repeteixi mai més'. Mas-Colell va assegurar que reduir el dèficit i elaborar pressupostos equilibrats farà que Catalunya sigui 'menys dependent de les entitats financeres i de les vicissituds dels mercats'.

ICV-EUiA critica que la mesura respon a una 'ideologia neoliberal'

Hi haurà, no obstant això, una aplicació gradual de la normativa: l'any 2012 el límit de dèficit serà de l'1,3%; el 2013 serà de l'1,1%, i el 2014 serà de l'1%, mentre que a partir del 2014 la Generalitat disposarà de quatre anys per reduir un punt més i aconseguir l'objectiu del 0,14 % el 2018. Aquest percentatge equival a uns 280 milions d'euros anuals.

La llei preveu crear un fons de reserva que podrà ser utilitzat per cancel·lar deute i per evitar haver de recórrer a nou endeutament, i que es nodrirà a partir dels excedents procedents dels ingressos obtinguts en anys de bonança econòmica. El projecte de llei deixa oberta la possibilitat que el límit de dèficit de la Generalitat 'es pugui revisar' davant situacions excepcionals com ara 'catàstrofes naturals, recessió econòmica o situacions d'emergència legal'.

ERC recorda 'l'espoliació fiscal que pateix Catalunya'

ICV-EUiA es va mostrar molt contundent a l'hora de criticar aquest projecte. El diputat Joan Boada va afirmar que la normativa 'obeeix a una ideologia conservadora i neoliberal' que es fonamenta en 'la desfiscalització' i 'l'autoregulació dels mercats'.

Per part d'ERC, el diputat Sergi de los Ríos va defensar una esmena a la totalitat amb un text alternatiu i va rebutjar el fet que la llei fixi 'un límit més estricte que el de l'Estat', cosa que, segons va dir, 'no té cap sentit' davant 'la falta d'ingressos' de la Generalitat i 'l'espoliació fiscal que pateix Catalunya'.

PP i PSC van fer possible que el projecte segueixi endavant. Els càlculs del Govern passen per aprovar definitivament aquesta llei abans que s'acabi l'any.