Público
Público

El CoNCA alerta que Madrid discrimina la cultura catalana

L'Estat inverteix només 7,61 euros per cada ciutadà del Principat

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

'El que hem fet és una radiografia sobre l'estat de la cultura a Catalunya. Nosaltres, com a CoNCA, assumim una sèrie de compromisos que, en la mesura de les nostres possibilitats, poden ajudar a endreçar el sector, però aquest informe també és un toc d'alerta per a les institucions culturals sobre allò que cal impulsar o reforçar', argumentava Francesc Guardans, president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), ahir a la tarda a Públic.

L'estudi, que repassa totes les disciplines creatives, constata que les inversions que rep la cultura catalana de l'Estat espanyol estan molt per sota de la mitjana de les ajudes que reben les altres comunitats autònomes. Un dels punts d'aquest primer Informe anual sobre l'estat de la Cultura recull que, l'any 2008, Espanya va destinar a Catalunya per a matèries culturals 7,61 euros per cada ciutadà, mentre que la mitjana espanyola arriba fins als 12,75 euros.

Incidint en casos concrets, el CoNCA exposa que, mentre que el Museu Nacional d'Art de Catalunya que acull la col·lecció d'art romànic més important de l'Espanya va rebre una transferència estatal de 4.115.000 milions d'euros, el Museo del Prado va ingressar 33.897.000 milions.

En aquesta mateixa línia, l'informe aporta una altra xifra reveladora: la comunitat de Madrid encapçala la classificació d'inversions amb 28,81 euros per habitant. 'Que la gent miri els números, l'informe està ple de xifres. No volem ser ni victimistes ni acusadors, però la nostra tasca és encendre les alarmes on cal', afegia Guardans.

Després de sis mesos de consultes i elaboració, el text assumeix 25 compromisos per millorar el panorama cultural i conclou que Catalunya és líder en el sector audiovisual, ja que concentra més del 40% de la producció cinematogràfica d'Espanya. Però adverteix que una de les potes dèbils és l'exhibició, que pateix un desequilibri territorial. El sector del llibre i l'edició també és capdavanter dins l'espectre cultural català. Pel que fa al teatre, les dades objectives demostren una bona salut del sector, però el desequilibri territorial es torna a evidenciar.

Segons l'informe, el circ és un dels sectors que ha guanyat prestigi social, però encara li falta reconeixement oficial i una bona xarxa d'espais d'exhibició. El text assenyala també la pèrdua de lideratge del sector del disseny. En paraules de Guardans, Madrid i València han guanyat força en el camp del disseny, i per això el CoNCA proposa 'redissenyar el panorama associatiu per coordinar molt millor el sector amb les administracions'.

Després de repassar els punts forts i les mancances culturals del territori català, Guardans va assegurar que la catalana és 'una cultura potent, que se separa de les inversions patrimonialistes com fan a Itàlia o Grècia. Aquí invertim en models més integradors com els del nord d'Europa, on la cultura juga el paper d'un element de cohesió social. I això Catalunya ho està fent bé'.