Público
Público

El Congrés també demana que s’aturi el túnel de l’AVE

La moció recomana que els tècnics decideixin el futur de l’obra

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El Congrés dels Diputats va votar ahir a favor d'aturar 'de seguida' les obres del túnel de l'AVE pel carrer de Mallorca durant dos mesos i deixar que un grup de tècnics independents decideixi si s'han de prendre més mesures de seguretat o si es pot continuar com estava previst. Només el PSOE i ICV van defensar el contrari, cosa que va permetre aprovar una moció que s'equipara a les ja aprovades per l'Ajuntament de Barcelona i el Parlament, que aposten per canviar el traçat.

És, a falta que es conegui la decisió definitiva de la Unesco i de l'Audiència Nacional, l'última trompada a un projecte d'obra que va sortir a defensar el mateix José Blanco. Però ahir el ministre de Foment no es va atrevir a parlar dels informes preliminars redactats pels tècnics de la Unesco i es va limitar a esmentar les sis vegades que l'Audiència Nacional s'ha negat a aturar les obres. L'omissió de la Unesco té sentit després que aquesta institució assegurés que hi ha informes tant favorables com contraris a la construcció del túnel i que la seva posició definitiva només se sabrà a la reunió del seu Comitè de Patrimoni, que tindrà lloc a Basilea entre el 25 de juliol i el 3 d'agost.

El d'ahir va ser un debat curt però de to fort, sobretot el que van mantenir el diputat del PP, Jorge Fernández Díaz, i el ministre. El popular va acusar Blanco de fer servir uns informes preliminars presumptament favorables al túnel de la Sagrada Família quan tècnics del Consell Internacional de Monuments i Indrets (Icomos), encarregat per la Unesco de fer les anàlisis tècniques, encara treballaven al temple. El PP, per evitar riscos, aposta encara per fer passar el túnel pel carrer de València, que no compta amb oposició veïnal. Una mesura, aquesta, que el mateix president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, considerava ahir 'molt difícil'.

Per assegurar-se l'èxit en la votació, PP i CiU es van unir per fer una moció conjunta i es va votar finalment la de CiU, que només demana una aturada de dos mesos. El diputat de CiU Pere Macias va subratllar que, tot i ser l'obra pública més vigilada d'Espanya, hi ha hagut incidències en l'obra. I Blanco va dir que el problema és que la Sagrada Família pesa massa.