Público
Público

La consulta de la Diagonal comença amb entrebancs

El sistema va fallar al matí i molts ciutadans no van poder votar fins a la tarda

JORDI MUMBRÚ

Ni per Internet ni en persona. Molts dels barcelonins que ahir van intentar votar en el primer dia de la consulta de la Diagonal es van quedar sense fer-ho. Malgrat tots els preparatius i els dos assajos que havia fet l'ajuntament setmanes enrere, els problemes tècnics van marcar el primer dia d'una consulta que va rebre, un cop més, les crítiques de l'oposició.

Les incidències es van produir en bona part dels 108 espais de la ciutat que s'han habilitat per votar, com ara centres cívics, biblioteques i seus dels districtes. Hi va haver problemes a les Corts, a Nou Barris, a diversos punts de la mateixa Diagonal i fins i tot a la gran carpa que s'ha instal·lat als Jardinets de Gràcia.

Un dels punts de votació que va fallar va ser el que va triar l'alcalde, Jordi Hereu, per estrenar-se en la consulta. A les deu en punt, Hereu va ser el primer de votar a la seu del Districte de les Corts, el seu barri. Envoltat per desenes de periodistes, l'alcalde semblava tenir alguns problemes a l'hora de votar, encara que, finalment, ho va aconseguir, segons va afirmar. Hereu no va voler dir quina de les tres opcions va escollir i va aprofitar per 'animar a la participació'. Però molts d'ells no van tenir tanta sort. Els que van entrar per votar darrere l'alcalde van haver de marxar sense èxit. Els treballadors de l'ajuntament havien de demanar als ciutadans que tornessin en una altra ocasió i els recordaven que tenen tota una setmana per votar. Per decidir com ha de ser la nova Diagonal, els ciutadans tindran fins diumenge a les 10 del matí. En total, la consulta té tres opcions: la A, que vol convertir la Diagonal en un bulevard; la B, que vol crear una nova rambla, i la C, que no està d'acord amb cap de les dues anteriors.

A poc a poc, la cua dels veïns que volien votar a la seu del Districte de les Corts s'anava fent més gran, perquè el sistema de votació instal·lat al Centre Cultural de les Corts tampoc no funcionava. La cua va arribar a ser tan llarga que els funcionaris van haver d'ordenar-la perquè ja tapava l'accés a l'edifici. Però després que els informàtics revisessin el sistema i solucionessin els problemes, els veïns van poder seguir l'exemple de l'alcalde i votar.

El primer va ser en Juli: 'He votat pel bulevard perquè es dóna prioritat als vianants i al transport públic', va dir. Alfred Molina també votar l'opció A 'perquè representa més tranquil·litat i menys soroll'.

Però molts altres ciutadans van optar per la opció C. Una d'elles va ser la Mercè. Segons aquesta veïna, 'les altres dues opcions són iguals', ja que pacifiquen molt el trànsit. Tot i així, ella hauria preferit una opció C millorada, però aquesta possibilitat no existeix. La Mercè va criticar que, enmig de la crisi, 'no és el moment oportú' per fer una transformació tan gran i tan costosa.

A mesura que avançava el dia, els problemes s'anaven solucionant i a les sis de la tarda, segons l'ajuntament, el 92% dels punts presencials ja funcionaven, mentre que per Internet es podia votar 'amb més lentitud de l'habitual'. A aquesta hora ja havien exercit el seu dret de vot 'milers de barcelonins', la meitat per internet i l'altra meitat des dels punts presencials. Al vespre, segons l'ajuntament, tot funcionava amb normalitat.

La responsable municipal del sistema de votació, Pilar Conesa, va reconèixer 'alguns problemes en el moment de l'arrencada', sobretot perquè 'el sistema s'obre per a tots a la vegada' i com que té tanta demanda, es penja. Després de detectar tots els problemes, les empreses adjudicatàries de la plataforma de vot, Indra i Scytl, van revisar el sistema i, segons l'Ajuntament, van 'solucionar els problemes existents'.

A primera hora de la tarda, els grups municipals de CiU i del PP van convocar dues rodes de premsa per criticar la posada en marxa de la consulta. Segons van coincidir les dues formacions, l'ajuntament no ha respectat 'el principi de neutralitat' en aquesta consulta. El regidor convergent Joaquim Forn va criticar que els 114 informadors que hi ha als punts de vot presencials només presenten dues opcions i reparteixen uns díptics en què l'opció C no apareix. El grup municipal de CiU no defensa obertament l'opció C, però va ser el partit que va forçar l'ajuntament a incloure-la en la consulta a canvi de votar a favor d'aquest procés. Forn també va criticar que alguns d'aquests informadors no parlen català.

El regidor convergent va criticar que dins dels espais adaptats per a la votació 'hi ha unes televisions de plasma que només mostren dues opcions'. Forn va dir que aquesta situació és 'una vergonya' i va informar que el seu grup ja ha demanat explicacions a la Mesa de Seguiment i Garanties. El grup municipal del PP, que sí que fa campanya per la C, també va criticar que l'Ajuntament 'intenta influir en la decisió de les persones' i ho va considerar una 'manipulació', en paraules de la regidora
Àngels Esteller.

El president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, no votarà fins dissabte. El regidor independentista ha criticat constantment que 'alguns política s'ho prenen com un acte electoral completament contrari a la defensa dels interessos del ciutadà'. Qui sí que va votar ahir va ser Ricard Gomà, president del grup municipal d'ICV i segon tinent d'alcalde de l'ajuntament. Gomà, que va anar a exercir el seu dret amb la seva filla de 16 anys, que s'estrenava en una votació, va voler animar a la participació ciutadana i va defensar 'una avinguda per a les persones, que no és compatible amb la Diagonal que tenim avui'. Gomà s'inclina per les dues primeres opcions, que defensen la pacificació del trànsit.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias