Público
Público

Coscubiela porta ICV als tres diputats del 1993

El cap de llista lamenta la baixa participació i tem el creixement de la dreta

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Zero minuts per a les 20 hores del dia 20. Es va acabar el compte enrere que cada dia feia Joan Coscubiela. I el cap de llista d'Iniciativa per Catalunya (ICV-EUiA), que podrà anar a Madrid acompanyat dels números dos i tres de la llista, Laia Ortiz i Joan Josep Nuet, feia bona cara. Tot i el panorama desolador que les eleccions van pintar al conjunt d'Espanya, amb l'aclaparadora victòria del PP, la coalició triplica la presència al Congrés ,que fins ara monopolitzava Joan Herrera, i aconsegueix els millors resultats des del 1993 .

Soul sister va sonar per darrera vegada quan Joan Coscubiela i els altres membres de la coalició van pujar a l'estrada de la sala de premsa de l'hotel on ICV va preparar la seva nit electoral. El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, va obrir foc presentant el 'cap del trident d'esquerres, ecologista i catalanista' que els representarà al Congrés. Un Coscubiela emocionat, que va dedicar els bons resultats a Joan Saura i Núria Buenaventura, va expressar un triple sentiment: 'Preocupació per la baixada de la participació; satisfacció pels resultats d'ICV-EUiA, que ens legitimen encara més; i inquietud per les victòries de la dreta catalana i espanyola', va dir. 'Demà, però, aquesta inquietud estarà metabolitzada perquè ens posarem a construir un projecte verd i nacional que proposi alternatives davant dels qui buscaran reformes injustes'.

Joan Herrera tampoc no va amagar sentiments contraposats: 'Hi ha una molt bona notícia, però és una nit trista en la qual el nostre resultat és un raig d'esperança. El millor resultat des de la constitució de la coalició. Serem una veu ecologista, d'esquerres i catalana al Congrés', va dir el secretari general d'ICV. Iniciativa no obtenia tres escons des de les eleccions del 1993.

La folgada victòria del PP va ser qualificada ràpidament de 'mala notícia' per la portaveu de la formació, Laia Ortiz. 'És veritat que a Catalunya no ha guanyat el PP i això és bo, a més, hi haurà una esquerra més plural i amb més força'. Ja a aquella hora podia explicar la seva missió a Madrid: 'Des d'avui lluitarem contra l'onada de la dreta que s'instal·larà al Congrés'.

Tothom a la coalició coincidia en una cosa: es complien els bons pronòstics pel que fa a la coalició, però també els fatals en l'àmbit estatal, amb la majoria absoluta de Mariano Rajoy. 'Amb aquesta situació no podem estar contents', comentava l'eurodiputat Raül Romeva. 'I és una llàstima, perquè en altres circumstàncies estaríem celebrant-ho ben contents'. El mateix discurs era el de Ricard Gomà, candidat el maig passat a l'alcaldia de Barcelona: 'Bé, sembla que molt bé, però' Aquest 'però' va ser la crossa de tots els discursos ahir al quarter general dels ecosocialistes.