Público
Público

La dessalinitzadora de la Tordera s'atura per estalviar

L'Agència Catalana de l'Aigua en limitarà l'ús als mesos d'estiu pel turisme

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, s'atura totalment fins a l'estiu, quasi nou anys després de la seva inauguració. I la del Prat només treballarà a un 10% de la seva capacitat, com fa ara, tot i que només fa dos anys que està en marxa.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decidit canviar de model de proveïment als municipis en els quals es necessita l'aportació d'aigua dessalada i reduir l'ús de totes dues instal·lacions, que van suposar una inversió de més de 200 milions d'euros. A partir d'ara, les dessalinitzadores seran només l'últim recurs.

El subministrament dependrà a partir d'ara dels pous dels aqüífers

Segons va informar a Efe un portaveu de l'ACA, la plan­ta dessalinitzadora de la Tordera-Blanes està totalment parada a causa de l'aplicació d'un nou protocol de funcionament que s'estava estudiant des de fa un any i mig, i que convertirà aquesta planta en una instal·lació que aportarà aigua al subministrament de les localitats només quan no quedi cap altra alternativa.

Fins ara, el protocol utilitzat donava preferència al proveïment amb aigua dessalinitzada i s'usava l'aigua de l'aqüífer per completar el subministrament. Així, la dessalinitzadora aportava aigua a municipis del nord del Maresme i de la Selva marítima, com ara Calella, Santa Susanna, Pineda, Malgrat, Tossa, Blanes i Lloret, municipis la població dels quals augmenta considerablement durant l'estiu pel turisme.

L'ACA justifica aquest canvi de model perquè els estudis realitzats indiquen que aquest règim de funcionament millorarà l'estat de l'aqüífer de la Tordera, en assegurar que les extraccions d'aigua a través de pous seran constants i sense oscil·lacions, fet que 'estabilitzarà la intrusió d'aigua marina' i n'evitarà la salinització.

La instal·lació del Prat només funciona a un 10% de la seva capacitat

Un altre motiu, però, és l'estalvi energètic i econòmic que suposarà la mesura, ja que l'extracció de l'aigua dels pous requereix menys d'un terç de l'energia que la dessalinització.

En principi, les previsions de l'ACA apunten al fet que la planta dessalinitzadora del Tordera-Blanes estarà parada durant els mesos d'hivern i que es podrà utilitzar durant l'estiu amb l'augment de la demanda, quan arriben a haver-hi 400.000 persones a la zona. El nou model de proveïment ja ha estat comunicat a l'Ajuntament de Blanes (potabilitzadora de Blanes), al Consorci de la Costa Brava (potabilitzadora de Lloret-Tossa) i al Consell Comarcal del Maresme (potabilitzadora de Palafolls).

L'Ajuntament de Lloret assegura que té pous propis per assegurar la demanda d'aigua. En tot cas, el seu alcalde, Romà Codina, espera una reunió amb la Generalitat per saber quines seran les previsions a llarg termini. La trobada se celebrarà la setmana vinent.

Així i tot, l'entitat Natura Maresme va criticar ahir la mesura i va recordar l'alt cost que va suposar la construcció i posterior ampliació de la dessalinitzadora, per la qual cosa va demanar que s'apliquin criteris sostenibles en la gestió de l'aigua.

D'altra banda, i amb relació a la interrupció de l'aportació d'aigua regenerada a l'aqüífer del delta del Llobregat, l'ACA justifica la mesura en el fet que les últimes anàlisis han constatat nivells d'aigua subterrània molt alts i que l'ús constant de la depuradora del Prat del Llobregat per a aquest fi 'suposa un elevat cost energètic'. Aquesta depuradora aportava aigua per frenar la salinització de l'últim tram del delta i garantia el cabal mínim.

A partir d'ara, la depuradora continuarà funcionant al mateix nivell pel que fa a la depuració d'aigües residuals, però s'ha aturat amb relació a la reintroducció d'aigua al curs baix del riu per garantir un cabal ecològic i als pous per intentar impedir l'entrada d'aigua de mar als aqüífers. Fonts de l'ACA van explicar que les pluges de l'últim any van permetre tenir bones reserves als aqüífers, i que la reintroducció d'aigua ja no es farà de manera contínua. Els pous segueixen actius perquè en cas de necessitat es pugui recuperar la introducció d'aigua dolça regenerada.