Público
Público

Dia clau a l'Edifici 15-O

Set dels ocupants del bloc declaren avui al jutjat després d'una setmana d'identificacions

PAU RODRÍGUEZ

Les set famílies que viuen en l'anomenat Edifici 15-O s'enfronten aquest matí a la seva segona prova de foc des que van ocupar el bloc de pisos, el número 2-4 del carrer Almagro de Barcelona, en una acció que posava punt final a la manifestació multitudinària del 15 d'octubre passat. Després d'evitar un desallotjament exprés, que permet a la policia buidar un habitatge en un termini de 72 hores després de l'ocupació, els inquilins de l'edifici afronten aquest matí una vista amb el titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabarés Cabezón, que ha de decidir si es desallotjarà l'immoble en els pròxims dies.

La citació del magistrat respon a una denúncia per usurpació de la propietat interposada per Cajamar i la promotora de l'edifici, malgrat que feia cinc anys que els pisos estaven desocupats. Al llarg de la setmana les famílies han estat identificades per part dels Mossos i ahir, amb el suport del moviment d'indignats del 15-M i de 22 entitats i sindicats, van fer públic un manifest que demana al jutge que interpreti la llei 'd'acord amb el context de crisi i d'accés a l'habitatge actuals'.

El grup de suport de la iniciativa no descarta que hi hagi més ocupacions

Els ocupants, que són víctimes dels nombrosos desnonaments que s'han executat a Catalunya en els darrers anys, consideren que el desallotjament de l'Edifici 15-O seria 'il·legítim' tenint en compte la gran quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat. 'L'Incasòl ha reconegut que a Catalunya hi ha 3.246 pisos de protecció oficial buits, quan hi ha 45.000 famílies que estan inscrites al registre català d'habitatge protegit', denunciava el manifest.

Un pas més enllà, Gonzalo Fernández, membre de l'Associació 500x20, va reclamar a l'Ajuntament que es faci càrrec de l'edifici. 'Volem que els pisos passin a ser públics i que s'atorguin a les famílies en règim de lloguer assequible', va declarar. 500x20, una de les principals impulsores de l'ocupació, és una entitat de Nou Barris, el districte on es troba el carrer Almagro, que fa anys que demana 500 pisos de protecció oficial per al barri i a un 20% dels ingressos de cada llogater.

Passat el perill del desallotjament exprés, la calma va impregnant a poc a poc la vida de les famílies, disposades a fer de l'Edifici 15-O casa seva. Després de saltar de casa en casa, en alguns casos durant anys, acollits per familiars i amics, la majoria tenen ganes de tornar a formar una llar. 'Per fi els nostres fills es podran instal·lar', constata en Juan Miguel, content perquè la policia ja no els podrà fer fora de forma sobtada. Fa un any la família del Juan Miguel, establerta a Santa Coloma de Gramenet, es va quedar sense casa perquè no podia pagar-la, i fins al 15 d'octubre passat han viscut a casa uns parents. Ara, acompanyat de la Patrícia la seva dona, que està embarassada de sis mesos i dels seus dos fills, el Juan Miguel celebra poder tornar a tenir un sostre únicament per a la família.

A Catalunya hi ha un total de 3.246 pisos de protecció oficial buits

Un matalàs a terra, una televisió i un petit parc infantil per al bebè que està de camí conformen la decoració de l'habitació d'aquesta parella. 'Tots els mobles ens els han portat els veïns', assegura la família, que es mostra molt agraïda pel suport rebut per part del veïnat de Nou Barris. 'De moment tenim electricitat, i en els dies vinents sembla que aconseguirem aigua corrent', explica el Juan Miguel. A l'habitació d'un dels fills, que tenen 14 i 16 anys, destaca, entre la buidor, un tocador improvisat amb un mirall recolzat a la paret. Una prova que les dificultats de l'ocupació no han estat suficients per dissipar les principals preocupacions d'un adolescent.

I un pis més amunt hi viu el Fèlix, que casualment és el germà de la Patrícia. Tot i que els pisos es van assignar després d'un procés de selecció que tenia en compte les necessitats i la implicació dels aspirants, a l'edifici hi han coincidit dos membres de la mateixa família. Sovint els ocupants del bloc asseguren que són com una família acostumen a fer els àpats junts, però ningú no ho pot afirmar amb la literalitat amb què ho fan la Patrícia i el Fèlix, germans i ara veïns.

En el seu cas, el Fèlix, que també viu amb la seva parella i dos fills, fa tres anys que va perdre la feina de transportista, i en fa mig que es va quedar sense la seva casa a Ciutat Meridiana per impagaments. 'Si pogués pagar un lloguer digne, d'acord amb l'ajuda que rebo del Govern, ho faria', subratlla.

El jutge decidirà si es desallotja la finca ocupada després de la manifestació

No s'atreveixen a afirmar-ho, però els membres de l'assemblea que gestiona l'edifici formada per famílies, indignats i entitats del barri vaticinen que, en les properes setmanes, es podrien reproduir altres ocupacions 'necessàries' per donar pisos a més damnificats pels desnonaments. 'No ho sabem, però és possible que altres assemblees de barris estiguin meditant aquesta opció', va explicar ahir Marc Serra, membre del grup de suport a l'Edifici 15-O.

Davant la possibilitat que aquest fenomen s'estengui, l'Ajuntament fa dies que vol ser part mediadora. Tot i que l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ja va qualificar l'ocupació 'd'il·legal' dies després que es produís, alguns representants del consistori s'han acostat al carrer Almagro per oferir-se a gestionar la situació de les famílies, una per una. Les propostes de l'Ajuntament, rebutjades en un principi, estan tornant a ser estudiades per l'assemblea de l'edifici.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias