Público
Público

La Diagonal escapça el govern

L'alcalde cessa el seu segon després que el 80% dels ciutadans hagin votat en contra de la reforma

J. MUMBRÚ / F. CASAS

L'avinguda Diagonal con­tinuarà igual. Qui canviarà serà l'Ajuntament. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va cessar ahir el primer tinent d'alcalde, Carles Martí, com a responsable d'una consulta plena d'errors, que ha tingut una participació baixa (12%) i que ha donat per bona l'opció C, l'única que no agradava a l'Ajuntament, amb el 79,8% dels vots. Ni el bulevard, la preferida, ni la rambla han motivat els electors.

Martí era l'home fort del govern municipal, només per darrere de l'alcalde, i és primer secretari del PSC de Barcelona, un càrrec que mantindrà. Però va ser ell qui va considerar que la consulta sobre la Diagonal era una bona idea. L'error li ha costat el preuat càrrec institucional i obre una crisi que encara no se sap on acabarà. La dimissió serveix per protegir un alcalde que d'aquí un any aspira a presentar-se a unes municipals més diputades que mai i que arribaran després d'unes catalanes gens fàcils per al seu partit.

El sacrifici de Martí es va gestar dijous, després de dies d'errades de tot tipus i quan era evident que l'opció C guanyaria. Hereu va cancel·lar els actes públics i es va reunir amb el seu cercle de confiança. Divendres ja es va decidir que hi hauria dimissions, segons fonts de la direcció del PSC, però encara no era clar qui s'hauria de sacrificar. Tot estava en funció 'de la severitat del correctiu'.

Les apostes apuntaven al quart tinent d'alcalde, Ramon García-Bragado, l'encarregat de la part més tècnica del procés, i a la gerent d'e-Administració, Pilar Conesa. Però la nit de dissabte a diumenge va ser llarga. El govern ja sabia que el resultat de la consulta era un desastre i va decidir que calia escapçar un càrrec encara més alt que García-Bragado per protegir l'alcalde. Al final es van decidir per Carles Martí i Pilar Conesa, un càrrec polític i un altre de més tècnic.

Enmig d'una expectació mediàtica sense precedents, Hereu va comparèixer ahir a l'Ajuntament. L'acompanyaven els tinents d'alcalde, molts regidors i assessors que volien fer-li costat en el seu moment més difícil des que va arribar al càrrec el 2006.

L'alcalde va anar per feina. Va destacar la participació dels ciutadans i les entitats i de seguida va reconèixer que el resultat de la consulta era 'inapel·lable' i que els barcelonins havien parlat 'amb claredat, com acostumen a fer'. Hereu va reconèixer que durant el procés hi ha hagut errors 'inadmissibles' i que calia assumir responsabilitats. Primer va anunciar que havia acceptat la dimissió de Conesa, i quan tothom pensava que ja havia acabat, va afegir: 'Estaríem sords si ens quedéssim aquí'. I va continuar: 'Els dic que és la decisió més difícil políticament i personalment. Li demano al primer tinent d'alcalde, Carles Martí, que cessi'.

L'alcalde va assegurar que, a més de les dimissions, hi haurà una reestructuració del govern i que també caldrà 'reorientar estratègies' i començar una nova etapa centrada, de nou, 'en la proximitat'.

Hereu, a qui ahir no li va tremolar la veu, també va advertir que demanaran responsabilitats a les dues empreses informàtiques que han gestionat el procés, que són Indra i Scytl.

L'Ajuntament reconeix que va ser un error molt gran que l'alcalde digués públicament que havia votat quan en realitat el sistema no li ho va permetre perquè es va penjar i també considera intolerable que un ciutadà votés en nom del president del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz. Tot i així, segons l'alcalde, el principal error va ser un altre: 'Era un intent per preguntar-li a la ciutadania i ens han dit que ni era la pregunta ni el moment'. Durant la consulta molts votants van criticar que en un moment de crisi l'Ajuntament gastés gairebé tres milions en el procés participatiu i somiés a reformar la Diagonal.

Mentre Hereu destacava els errors i anunciava les dimissions, Martí escoltava a primera fila. Quan l'alcalde va acabar el seu discurs, va abandonar la sala i va ser el torn del segon tinent d'alcalde, Ricard Gomà, que va insistir en la reforma.

Després d'aquest tràmit, va comparèixer Martí. 'Els responsables polítics hem d'assumir les nostres responsabilitats' va dir, i va reconèixer que 'no només no tocava la reforma, sinó que tampoc tocava preguntar'. Martí va recordar que ha estat deu anys a l'Ajuntament i va assegurar que ho ha fet tan bé com ha pogut. El fins avui tinent d'alcalde va considerar 'desproporcionat' demanar la dimissió de l'alcalde i també va protegir García-Bragado: 'Ell és el responsable d'haver tirat endavant la consulta, però el màxim responsable sóc jo', va concloure.

Avui, Carles Martí deixarà­ de ser oficialment regidor de del consistori i entrarà a l'Ajuntament Roger Pallerols. Segons les previsions, Pallerols ocuparà la plaça de regidor de Ciutat Vella, ja que és el primer secretari del PSC en aquest districte i 'se'l coneix molt bé'. El principal dubte és qui ocuparà la primera tinència d'alcaldia. La possibilitat més factible és que Jordi William Carnes, que actualment és el tercer tinent d'alcalde, passi a ocupar la primera tinència i que García-Bragado, que ara ocupa la quarta, pugi a la tercera.

Així, García-Bragado, que estava a la corda fluixa pels errors de la consulta, podria acabar sent promocionat. Amb aquests sistema, caldria buscar una cara nova per a la quarta tinència d'alcaldia que, segons algunes fonts, hauria de ser una dona per ajudar el PSC i Hereu a remuntar.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias