Público
Público

Diàleg de sords per la pau

Una trobada entre ministres escenifica el desacord entre Israel i Palestina

ROGER TUGAS

La solució definitiva del conflicte entre Israel i Palestina encara trigarà. O almenys aquesta és la sensació que es va corroborar a la taula rodona que va reunir ahir un ministre de cada país a Barcelona, convocats per la Comunitat de Sant Egidi en el marc de la seva Trobada Internacional per la Pau.

Aquesta era una de les principals conferències de la trobada i desenes de persones de diverses religions i nacionalitats van acostar-se al Palau de la Música per escoltar el ministre de Relacions Diplomàtiques d'Israel, Yuli-Yoel Edelstein, i el ministre d'Assumptes Religiosos palestí, Mahmoud Al-Habash. El moderador, l'italià Antonio Ferrari, va pretendre buscar en tot moment els punts d'unió entre tots dos. Malauradament, a hores d'ara aquests són mínims, malgrat que el president nord-americà,Barack Obama, hagi encetat recentment una nova ronda de converses formals.

Edelstein no parla d'ocupacions d'una terra que 'la Bíblia diu que és jueva'

Els dos ministres asseguren que volen l'acord, fidels al títol de l'acte, Israelians i palestins: aspiracions comunes de pau, però les diferències apareixen en plantejar les bases per assolir-lo. I després d'anys arribant ja a alguns punts d'entesa, no és clar que l'actual govern israelià els vulgui mantenir.

Edelstein es va mostrar 'optimista' davant les noves converses, però va apostar per iniciar 'negociacions sense condicions prèvies' i es va negar a qualificar d'ocupació els assentaments israelians a territori palestí, ja que 'la Bíblia diu que aquella terra és jueva' i 'els jueus sempre hi han estat'.

Aquestes afirmacions van sulfurar Al-Habash, que va reclamar 'deixar de parlar de somnis i aplicar el que ja hem acordat', com la retirada dels colons jueus dels territoris ocupats i la creació d'un Estat palestí amb les fronteres del 1967. 'Sense això, necessitarem segles per aconseguir la pau', va sentenciar. De fet, la setmana passada les converses de pau ja van patir el seu primer revés quan els palestins es van retirar fins que no acabés la construcció d'assentaments jueus.

Al-Habash reclama a Israel que acati els acords presos i es retiri de Palestina

Els assistents a la taula rodona, potser per animar a trobar punts d'entesa, aplaudien de la mateixa manera els dos ministres en les seves intervencions, cadascuna de les quals escenificava més les distàncies.

Edelstein va afirmar que no sap 'quina és la solució', però que treballarà per trobar-la, malgrat que va prioritzar resoldre 'el problema de Hamàs', que des de Gaza amenaça amb la destrucció de l'Estat d'Israel. 'Nosaltres ja arreglarem els problemes interns' entre palestins, va replicar Al-Habash. El palestí va afegir que aquests es compliquen per la dificultat de circular entre Cisjordània i Gaza, fet que dificulta el diàleg.

El públic assistent, d'orígens diversos, buscava motius per a l'optimisme

Que l'acord no és prioritari per Israel es va tornar a constatar quan Edelstein va fixar com a més important 'l'educació dels joves'. Al-Habash, 'confús' davant aquestes afirmacions, va instar-lo a 'complir amb la legalitat internacional', sense la qual 'el diàleg és inútil'.

Per tancar amb un missatge positiu, Ferrari va edulcorar una optimista conclusió i va forçar una encaixada de mans final, però ahir va quedar clar que Obama ho tindrà difícil com a mediador.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias