Público
Público

Els campions tornen a la plaça

La capital catalana restitueix les plaques amb empremtes dels esportistes dels Jocs del 92

JORDI SUBIRANA

Ha costat tres anys i mig, però les plaques dels campions de Barcelona'92 i les empremtes d'esportistes famosos tornen a lluir a la Vila Olímpica. La plaça dels Campions, que és al Parc de la Nova Icària, acull de nou bona part dels símbols olímpics, de gran valor sentimental per a la ciutat, que van ser robats entre finals del 2006 i principis del 2007 per una banda de lladres de coure. Això sí, la recuperació de l'espai s'ha fet després d'una forta pressió dels veïns i enmig d'un gran silenci. En la majoria de les peces s'ha utilitzat un material menys noble que el bronze original.

Els emblemes es van començar a col·locar fa un mes i els treballs ja estan quasi enllestits. De moment, s'han instal·lat sobre el terra de la part central de la plaça les 258 plaques, distribuïdes en cinc files paral·leles, dels campions olímpics i paralímpics dels jocs de Barcelona. Cadascuna inclou el nom del medallista d'or, el seu país d'origen i la prova que van guanyar. El material escollit ha estat el llautó per reduir la temptació que les tornin a robar i perquè no té tanta sortida al mercat negre. A més, les peces ara estan més ben fixades a terra i no són tan fàcils de treure, segons Jordi Giró, president de l'associació de veïns de la Vila Olímpica, un col·lectiu que feia molt de temps que demanava al consistori la restitució i la millora de tota la plaça.

Una banda de lladres de coure va robar l'any 2006 les peces originals

Els tècnics també han reposat a la part més elevada de la plaça les lloses amb les empremtes de les mans de 10 esportistes llegendaris. Es tracta de Carl Lewis, Eddy Merckx, Garri Kaspàrov, Alfredo di Stéfano, Magic Johnson, Sergei Bubka, Ladislao Kubala, Pelé, Miguel Indurain i Johan Cruyff. A diferència de les plaques dels medallistes, en aquestes lloses s'ha mantingut el bronze original tot i que algunes també van ser robades. S'ha fet així perquè ja es tenia el motlle i fer-lo de nou era car i complicat.

El drama d'aquest espai es remunta a finals del 2006. Uns lladres de coure es van emportar al llarg de tres o quatres mesos un centenar llarg de peces de bronze amb el nom dels medallistes juntament amb algunes lloses amb les mans d'esportistes d'elit. Cap a la primavera del 2007, el consistori va reaccionar i va ordenar retirar la resta dels símbols olímpics per evitar que també fossin robats amb la intenció de portar-los al Museu Olímpic Joan Antoni Samaranch. A principis del 2008, els Mossos d'Esquadra van desmantellar una banda de lladres de coure al districte de Sants-Montjuïc i van recuperar les lloses de Pelé, Kaspàrov, Di Stéfano i Merckx i algunes plaques de bronze.

Les plaques ara són de llautó per evitar la temptació de nous robatoris

Al llarg d'aquests tres anys i mig, la plaça dels Campions, situada entre els carrers de l'Arquitecte Sert i de Salvador Espriu, ha estat un desert de ciment amb centenars de forats buits tot i que era una zona de visita habitual de turistes estrangers. 'Ara almenys podran veure les plaques olímpiques', diu Giró. Però la imatge que s'emportaran no serà tampoc gaire bona. Tot i que les peces han estat col·locades de nou fa només tres setmanes presenten ja un aspecte força deixat. En algunes, el text costa de llegir i moltes semblen posades sense cap mena de cura. A més, encara s'han de renovar les pedres amb el nom dels patrocinadors de l'espai i posar les lloses on hi figurava el llistat dels medallistes i els agraïments.

Tota la plaça presenta, de fet, un aspecte força abandonat. Alguns dels murs que envolten l'indret estan trencats, igual que el sostre d'una glorieta, i el terra és força brut d'ampolles i llaunes. Des de fa temps, la plaça dels Campions s'ha convertit en un lloc on molts indigents van a dormir i en un punt de reunió de joves per beure alcohol.

La construcció de la plaça dels Campions a la Vila Olímpica va ser impulsada pel dia­ri esportiu Mundo Deportivo amb l'objectiu de fer un espai dedicat a alguns dels esportistes més famosos de la història i els medallistes de Barcelona'92. La plaça va ser dissenyada pels arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay i fou inaugurada per l'alcalde Pasqual Maragall. Força amagada, l'espai acull també en un dels extrems un escultura podi amb les tres escales pel primer, segon i tercer lloc d'una competició que és utilitzada pels turistes per fer-s'hi una fotografia. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias