Público
Público

Els Castellers de Vilafranca fanla torre més difícil

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Després d'un lustre d'hegemonia, els Castellers de Vilafranca van decidir ahir desafiar-se a ells mateixos. Van aprofitar la jornada de Tots Sants i que jugaven a casa per competir amb la història i assaltar un castell que passava per inexpugnable, la torre de vuit sense folre. I ho van aconseguir fent el més difícil d'aquesta construcció: descarregar-la desafiant la inestabilitat, que era la causa que, amb el pas dels anys, la torre hagués rebut el nom de la bèstia indomable en el món casteller.

Passaven uns minuts de la una de la tarda i el temps no acompanyava gaire. Núvols grisos i fins i tot unes gotes de pluja al cel. A tocar de terra, a la plaça de la Vila de Vilafranca, un silenci sepulcral es va imposar quan van començar a sonar les gralles. Trenta-quatre intents fallits anteriors de diverses colles jugaven en contra de les ambicions dipositades per la colla. Però els Castellers de Vilafranca el van saber desmuntar amb la mateixa facilitat que el van muntar. Això va fer embogir els dos milers de persones que omplien la plaça i confirma el lideratge que els de Vilafranca han demostrat en els últims cinc anys al concurs dels campions de Tarragona.

Els de Vilafranca ja van intentar fer la torre al mes de setembre

Els verds no es van voler quedar només en la històrica torre de vuit neta, que ja van intentar fer al concurs de castells de Tarragona el passat mes de setembre. De fet, per tornar-ho a intentar van fer una crida general per a l'assaig que van fer divendres a la seva seu, conscients que la jornada de Tots Sants era l'adient.

L'espectacularitat del castell va anar acompanyada a la plaça de la Vila per tres castells més que estan considerats dins de la denominada gamma extra: un quatre de nou amb folre i agulla, un tres de nou amb folre i agulla (el segon de la història) i un espectacular pilar de vuit amb folre i manilles. En definitiva, la millor de les seves actuacions de la temporada se la van brindar al seu municipi, en l'última de les cites importants del calendari casteller, ara que falta un mes per acabar.

Els integrants dels Castellers de Vilafranca es van mostrar exultants des del moment en què van veure que la torre es descarregaria completament, quan només quedaven tres pisos carregats. La tensió continguda es va convertir en crits, braços enlaire i abraçades quan tots van tornar a tocar de peus a terra, amb l'anxaneta i l'acotxador passant de braç en braç i el cap de colla, David Miret, recordant el treball fet per l'enxaneta, la Mariona. 'És dels moments més bèsties des que sóc aquí', va afirmar Miret.

La colla del Penedès va carregar quatre castells de gamma extra

Però el color verd no va ser l'únic que ahir va lluir a la jornada de Tots Sants. El blau dels Capgrossos de Mataró es va unir a la festa amb una altra actuació històrica, quan van carregar i descarregar una torre de nou amb folre i manilles. La construcció, espectacular, obre la porta als del Maresme del reduït grup de les colles de gamma extra, on acompanyaran les dues colles de Valls i els Minyons de Terrassa. I els de Vilafranca, esclar.

Els Castellers de Sants no es van voler quedar enrere en l'exhibició i van completar una bona jornada després de descarregar per primera vegada a la seva història un quatre de nou amb folre. Ho van fer en el seu primer intent i en la primera ronda, afrontant-lo sense pors. Després només van aconseguir carregar un tres de nou amb folre, però podien tornar a Barcelona amb el cap ben alt: mai abans havien aconseguit muntar en una mateixa jornada dos castells de nou pisos com ho van fer ahir.

Els espectadors de pedra de la jornada van ser la colla de Lleida. Van intentar carregar un tres de nou que va fer llenya abans que l'enxaneta pogués fer l'aleta. Sí que van descarregar un quatre de vuit i un dos de vuit amb folre.