Público
Público

Els grups veuen partidisme en l'actuació de la Generalitat

Allau de crítiques per una decisió 'política' i no pactada amb l'ajuntament ni el ministeri

ALBERT MARTÍN VIDAL

'El canvi de posició del Consorci no té res de tecnicojurídic. El seu propòsit és exculpar dirigents de Convergència Democràtica de Catalunya'. Amb aquesta contundència s'expressava ahir el portaveu del PSC, Miquel Iceta, que va ser un dels primers a valorar el canvi d'orientació sobtat que ha fet l'entitat pública en referència al suposat finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música.

Segons Iceta, les raons que han motivat l'escrit del Consorci són 'polítiques'. 'Entenem que no és feina de la Generalitat exculpar persones d'un partit', va insistir, en referència a Daniel Osàcar, extresorer de CDC, i Àngel Colom, secretari d'Immigració del partit, que s'han vist exculpats per un escrit elaborat pels serveis jurídics de la presidència de la Generalitat. El dirigent socialista també va esmentar el fet que els altres dos integrants del Consorci, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura, no en sabien res: 'Seguim sense saber quins són els motius d'aquest canvi de posició i sobretot per què es va ocultar la decisió a les altres administracions públiques'. Iceta va lamentar que la resposta a la 'respectuosa pregunta' de Joaquim Nadal al Parlament sobre aquest fet fos tan poc convincent.

El PSC assegura que les raons del canvi de criteri són 'polítiques'

També des d'ERC es va aprofitar aquest fet per atacar un Govern que no ha mirat de desgastar per les seves mesures en matèria de retallades. Ho va fer precisament per boca de Pere Bosch, que aquesta mateixa setmana ha ocupat la seva plaça de diputat en substitució de Pere Vigo, que ha deixat el lloc vacant per problemes de salut. Bosch va adquirir protagonisme al final de la legislatura passada pel seu paper en la comissió parlamentària que va investigar les presumptes relacions entre l'adjudicació d'obra pública i el cobrament de comissions de CDC a través del Palau. I, en el seu retorn, es va referir a l'assumpte. 'Confiàvem que Convergència havia après dels errors del passat i esperàvem que hauria incorporat al nou Govern el concepte de la transparència', es va lamentar.

Per aquest motiu va anunciar que els republicans faran deu preguntes orals a la Comissió d'Afers Institucionals, una interpel·lació al Govern en el proper ple del Parlament, i l'entrada a registre d'una ponència per elaborar una Llei de la Transparència i Accés a la Informació Pública que ja compta amb el suport del PSC, ICV-EUiA i Ciutadans.

ERC planteja la Llei de Transparència i recorda l'informe de l'Agència Tributària

Bosch va afegir que 'és absolutament desafortunat que una de les primeres mesures que pren el nou Govern en referència al cas Palau sigui evitar que dues persones, que apareixen esmentades reiteradament en l'informe de la comissió parlamentària, en l'informe de l'Oficina Antifrau i en el mateix informe de l'Agència Tributària, puguin comparèixer davant del jutge'.

També la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va criticar la decisió del Consorci. Per la dirigent ecosocialista és 'greu' que la Generalitat vulgui retirar les imputacions de Colom i Osàcar quan 'semblava que hi havia prou indicis per considerar que aquestes persones podien ser imputades'. La portaveu va concloure que 'afortunadament' serà la justícia 'i no el partit, ni el president' qui decideixin sobre aquestes imputacions.

També el PP, que en el ple de dimecres va mostrar una actitud de guant blanc amb CiU, va criticar aquesta mesura presa pel Consorci. La seva presidenta a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar a Mas que aclareixi el canvi de criteri i va avisar que 'seria un escàndol democràtic' que no s'arribés al final del cas.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias