Público
Público

Els sindicats es queden a les portes de l'Ajuntament

JOÃO FRANÇA

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, van convocar ahir els delegats sindicals a una tancada en més de 150 ajuntaments catalans contra la reforma laboral. Els màxims responsables dels dos sindicats es van sumar a la protesta a l'Ajuntament de Barcelona, però la Guàrdia Urbana va impedir que el centenar de manifestants arribessin a entrar al consistori.

En canvi, sí que van poder creuar el cordó policial els secretaris generals de CCOO, Joan Carles Gallego, i UGT, Josep Maria Àlvarez, que van ser rebuts pel govern municipal acompanyats d'una quinzena de delegats sindicals.

El grup d'ICV portarà la moció dels sindicatsal ple de Barcelona

La segona tinent d'alcalde, Sònia Recasens, i el gerent municipal, Constantí Serrallonga, van rebre els representants dels treballadors, que els van presentar una moció "en contra de la reforma laboral imposada pel govern de l'Estat".

La proposta que els sindicats van presentar als diferents ajuntaments catalans consisteix en una apel·lació dels ajuntaments al Govern central en què demanin que aquest interpreti "el rebuig social generalitzat" a la reforma; que obri un procés de negociació amb els agents socials i econòmics "per tal de reorientar la reforma laboral" i que aquesta "impulsi la contractació veritablement estable i de qualitat"; que afronti "la necessitat d'enfortir els serveis públics com a garant de drets i cohesió social", i, finalment, que el Govern de l'Estat compleixi els compromisos adquirits en matèria de finançament amb l'aprovació de l'Estatut.

L'Ajuntament de la capital no va prendre cap compromís respecte a la qüestió, però Gallego i Àlvarez confien que la moció arribi al ple. "El de Barcelona no és un ajuntament qualsevol, ha de tenir veu pròpia", va declarar el secretari d'UGT.

Els delegats aconsegueixen entrar als consistorisde Tarragona i Lleida

Ricard Gomà, portaveu del grup municipal d'ICV, també va tenir problemes per accedir a l'Ajuntament i va haver d'aclarir als agents de la Guàrdia Urbana que era regidor. Un cop dins, es va trobar amb els representants dels sindicats i es va comprometre a portar el ple a la sessió del proper dia 24. Gomà va remarcar la importància de tenir el debat "entre la precarietat o l'ocupació digna".

Mentrestant, a fora, els treballadors han llançat ous contra la façana del consistori amb crits de "Contra la reforma, mobilització". A la sortida, tot i que sense megàfon, Josep Carles Gallego va tractar de resumir una reunió que va trobar pitjor del que esperaven, ja que no va poder ser amb la majoria dels delegats.

En altres municipis com ara Tarragona i Lleida els delegats sindicals sí que van poder accedir als ajuntaments. A Tarragona, una cinquantena de sindicalistes es van tancar fins al migdia en una sala annexa al Saló de Plens i els líders sindicals de la demarcació van ser rebuts per l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros (PSC), que els va explicar que "ja tenia una moció preparada" en la mateixa línia de la que presentaven els sindicats. A Lleida, al voltant de 70 representants sindicals van lliurar la moció al també socialista Àngel Ros, que es va comprometre a presentar-la al pròxim ple.

A Badalona, els sindicats es van trobar "un Ajuntament assetjat per la policia", segons va declarar la UGT del Barcelonès Nord en un comunicat. Representants dels grups municipals del PSC i d'ICV sí que van rebre els sindicalistes, mentre l'alcalde Xavier García Albiol (PP) va assegurar al Twitter que si volien entrar per la força "ho tenen clar".