Público
Público

Un enigma tràgic a l'Hospital de Manresa

Mustafa el Marrakichi va quedar en coma sota custòdia policial

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Com és possible que un detingut emmanillat, trobant-se sota custòdia policial i dins d'un hospital, es pugui intentar suïcidar sense que ningú no ho vegi ni hi intervingui?', aquesta és la pregunta que es fan un grup d'amics, familiars i veïns del jove de 34 anys Mustafa el Marrakichi, que des del passat 31 d'agost, dia en què va ser detingut, es troba en coma induït a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa.

Els fets, a hores d'ara, no són gens clars. La versió dels Mossos d'Esquadra apunta que, després de detenir Marraki­chi, que viu a la ciutat de Manresa en situació irregular, el van traslladar a l'hospital amb la intenció que li curessin una ferida a la cella que s'hauria fet mentre s'intentava escapolir de la policia. Un cop allà, i segons les mateixes fonts policials, el detingut va ser traslladat a un box penitenciari, on s'hauria intentat treure la vida fent-se una soga amb els cordons de les sabates, que hauria lligat al pom de la porta. Des d'aleshores es troba en coma. Els metges asseguren que té poques possibilitats de sobreviure.

La policia afirma que el jove es va penjar amb els cordons de les sabates

El cas és rocambolesc i ha sortit a la llum aquesta setmana gràcies a l'entorn del detingut, que posa en dubte la versió de la policia argumentant que Marrakichi no tenia 'cap motiu' per suïcidar-se. Amics i familiars han convocat una manifestació per avui a les vuit del vespre a la plaça Sant Domènec de Manresa per demanar que s'investigui el cas a fons i per esclarir 'la veritat del que va passar'.

Des del dia de la detenció, la seva germana, Latifa el Marrakichi, no es mou de l'hospital. En saber la notícia, va agafar el primer vol des de Lanzarote, on viu amb el seu home i els seus tres fills en situació legal des de fa 11 anys. Ha portat el cas als jutjats amb la clara intenció que 'es faci justícia'. No es creu que el seu germà s'intentés suïcidar. 'No en tenia cap motiu', assegura. Així opinen veïns i amics de Musatafa, que prefereixen quedar-se en l'anonimat. 'Tenim por, alguns tampoc tenim papers', afirmen.

La seva germana i els amics posen en dubte la versió dels Mossos d'Esquadra

Els fets van passar el 31 d'agost. Com altres dies, Mustafa el Marrakichi voltava pel barri antic amb un amic quan pel seu costat va passar una patrulla dels Mossos. En divisar-la, Marrakichi va arrencar a córrer. 'No té papers i tenia por que el tornessin a expulsar', justifica la seva germana. Segons fonts properes al cas, Marrakichi es va escapar corrents cap a un carrer adjacent i es va amagar dins un contenidor d'escombraries. Una veïna que anava a tirar la brossa es va endur l'espant de la seva vida quan va notar la presència d'un home dins el contenidor. Els seus crits i el rebombori que va fer Marrakichi en sortir van alertar els Mossos, que el buscaven pels voltants.

La policia ha explicat que van detenir Marrakichi per 'desobediència' a l'autoritat i que, un cop detingut, van constatar que portava una documentació falsa, que tenia prohibida l'entrada al territori espanyol i que tenia antecedents per robatoris amb violència. També que en el moment de la detenció, Mustafa sagnava d'una cella, motiu pel qual va ser traslladat a l'hospital. Asseguren que el van emmanillar amb les mans al darrere, però que ell mateix, amb una maniobra, es va col·locar els braços cap endavant. Com que, un cop detingut, la seva actitud va ser 'tranquil·la i col·laboradora', apunta la policia, i tenint en compte que no portava cap arma perillosa al damunt, li van deixar les manilles per davant. La policia assegura que la seva actitud 'no mostrava cap indici' que es volgués autolesionar, per la qual cosa no van creure convenient treure-li els cordons. Amb les mateixes raons argumenten que el detingut no estigués acompanyat d'un agent en tot moment.

Els metges afirmen que Marrakichi té poques possibilitats de sobreviure

Tant la policia com fonts de l'hospital afirmen que, quan la doctora va anar cap al box per examinar el detingut, no va poder obrir la porta. El pes del cos, ja a terra, l'hi impedia. Segons expliquen, feia massa estona que la sang li havia deixat d'arribar al cervell i va patir una parada cardiorespiratòria.

La germana i els amics es pregunten per què el van deixar sense vigilància 'si diuen que tenia antecedents per robatoris amb violència' i una prohibició d'entrada a l'Estat. O com es va poder deslligar els cordons i penjar-se en tan poc temps si estava emmanillat. Amb tot, segons ha pogut saber aquest diari, la defensa de Marrakichi està intentant esbrinar si hi va haver alguna fallada en la cadena de custòdia, si el protocol dels Mossos es va seguir fil per randa o si presenta llacunes.