Público
Público

ERC i PP negociaran, el PSC es tanca en banda

L'abstenció de qualsevol dels dos serviria per aprovar els pressupostos

ALBERT MARTÍN VIDAL

L'aritmètica parlamentària fa pensar que el Govern no passarà gaires angúnies per aprovar els pressupostos d'enguany, però tirar-los endavant no li sortirà gratis ni serà un tràmit automàtic.

Així es desprèn dels primers posicionaments dels grups del Parlament en fer la primera ullada al projecte de comptes públics presentat ahir al Parlament. CiU al marge, només un dels diputats de la cambra catalana va anunciar que votaria favorablement als pressupostos. Va ser el sobiranista Joan Laporta qui, amb la seva decisió, va afavorir de retruc ERC: la deprimida formació de Joan Puigcercós ja sap que la seva abstenció, per si sola, pot ser decisiva per aprovar els comptes encara que la resta de grups hi votés en contra.

El PP demana més despesa i menys dèficit i provoca l'enuig de CiU

Els independentistes juntament amb el PP són les dues formacions que han fixat terminis negociadors abans de demanar esmenes a la totalitat. Enric Millo, portaveu dels populars al Parlament, va donar al Govern vuit dies per veure si està disposat a acceptar les peticions de la formació d'Alícia Sánchez-Camacho. Tot i que no va entrar en detalls, Millo va demanar la quadratura del cercle: que els comptes presentin un dèficit inferior per tant, amb menys despesa pública i que, al mateix temps, es retallin menys. Segons els populars, les dues condicions són "sine qua non" per propiciar que els pressupostos, que veuen marcats per "l'obsessió amb les retallades indiscriminades", ajudin a sortir de la crisi.

També ERC va criticar la proposta financera del Govern per enguany en considerar que té un caràcter "ideològic" i va criticar en particular la supressió de l'impost de successions per a les grans fortunes. La seva portaveu, Anna Simó, va lamentar que "estan pagant justos per pecadors".

El PSC ha reiterat des de l'anunci del Govern que suprimirà l'impost de successions el debat es produirà avui al Parlament, que votarà en contra dels pressupostos i ahir, en veure'n els detalls, es va refermar en aquesta posició. La portaveu en matèria econòmica del Grup Parlamentari Socialista, Rocío Martínez-Sampere, va afirmar que "són uns pressupostos tous contra la crisi i durs amb els més febles". Els socialistes van anunciar que faran una esmena a la totalitat com són Iniciativa, Solidaritat i Ciutadans a uns comptes "resignats i insolidaris". Sampere va afirmar que el grup socialista sí que està a favor dels "ajustos i les reformes" però sempre que es plantegin d'una manera més igualitària.

En una intervenció molt centrada a criticar l'impost de successions, la dirigent socialista va lamentar que "cada euro que es renuncia a ingressar suposa una retallada més que afectarà tots els ciutadans".

Aquesta posició frontal del PSC arrossega CiU a un pacte amb el PP, que vol abandonar la marginalitat dels set anys de Tripartit just quan comença el compte enrere per a les generals del 2012.