Público
Público

Esperant la nevada que no va agafar

Fallen les previsions més pessimistes

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Barcelona es va despertar ahir amb calma tensa. Feia molt fred i en alguns barris plovisquejava. Els autobusos i metros funcionaven amb normalitat i el flux de nens i pares cap a la part alta de la ciutat, on es concentren molts col·legis, era el de cada dia. Però les vibracions feien pensar en el 8 de març de fa dos anys quan una nevada va col·lapsar bona part de Cata­lunya i en algunes entrades de la ronda de Dalt descansaven, en posició, algunes màquines llevaneu carregades, a més, amb remolcs de sal.

Cap a les 8.30 hores van caure els primers i tímids flocs de neu al nord de Barcelona. Algunes zones, com ara la Vall d'Hebron, van arribar a veure's enfarinades una estona. Res més. Els nens van entrar a les escoles amb la il·lusió de jugar amb la neu. Aquesta il·lusió, però, es va anar esvaint al llarg del dia.

La il·lusió dels nens de jugar amb la neu a les escoles es va esvair ràpidament

Mentre que els infants de Barcelona seguien les classes amb la mirada més enllà dels vidres, pendents d'una nevada que no arribava, els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) veien interrompudes classes i exàmens. Un professor explica que va abandonar el campus abans de les 11 del matí: 'A les 8.30 h ja nevava i una hora després tot havia quedat blanc', diu. Poc després va rebre un correu electrònic prou clar: 'Suspensió de l'activitat a la UAB: a les 10.30 hores d'aquest matí s'han donat instruccions de tancament de tots els serveis de la UAB per raons meteorològiques'. Durant tot el dia la universitat romandrà tancada'. Breus instants després, un altre missatge, potser més inquietant: 'Pla d'evacuació'.

L'evacuació de l'Autònoma no va ser però gens pel·liculera. 'Ha estat per prevenció', comenta el professor. 'Exagerada? Crec que sí, però l'experiència de fa dos anys va arribar a ser traumàtica. Ara no, els trens anaven plens, però circulaven amb normalitat'. I van seguir fent-lo durant tot el dia.

També a Barcelona, en funció de les previsions meteorològiques, les autoritats es van moure per prevenció. Les temperatures baixaven però la neu no apareixia. Protecció Civil, tot i així, va indicar a les escoles que el millor era que els pares anessin a recollir els seus fills a l'hora de dinar, perquè es preveia una forta nevada a Barcelona cap a les quatre de la tarda. El cel s'anava aclarint cada cop més, però molts pares, seguint el consell rebut per correu electrònic de les escoles, van anar a recollir els seus fills, encara que no gaire convençuts: 'M'ho he pres amb resignació', explica la mare d'una alumna d'una escola de la ronda de Dalt. 'A mig matí ens van dir que donarien el dinar als nens i suspenien les classes. Havíem d'anar a buscar-los. Tot plegat em sembla una exageració, un excés de zel desproporcionat, suposo que tenen por que torni a passar el caos de fa dos anys'.

Sarrià, ple de col·legis, tenia ala tarda un aspecte fantasmagòric

Els serveis meteorològics van anar endarrerint les previsions de la nevada al llarg de tota la tarda. Però les escoles, sobretot les de la part alta de Barcelona, s'havien buidat. A l'hora de la sortida dels alumnes, entre les 16.30 i les 17.30 hores, un barri com ara Sarrià, poblat de col·legis, era una zona gairebé fantasmagòrica si la comparem amb 24 hores abans.

A l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat, els trens especials per a escolars van funcionar, però anaven buits de nens. 'Hi ha normalitat, però estem alerta per si arriba la nevada', diu un treballador. No va arribar, no.