Público
Público

Eufòria verda a la Champions castellera

Les colles, pendents del Patrimoni de la Unesco

MARIA MORELL

Els Castellers de Vilafranca van tornar a guanyar, per cinquena vegada consecutiva, el concurs biennal de castells de Tarragona, en l'edició que més expectatives ha aixecat en la seva història. Tot i tornar a casa amb l'objectiu V complert tal com ells mateixos van batejar la cita castellera de l'any , liderar la classificació amb uns folgats 4.795 punts i permetre's el luxe de renunciar a la cinquena ronda, els verds no van donar la campanada total. El motiu: van fallar el pilar de vuit amb folre i manilles, potser la seva construcció més emblemàtica, i un dos de vuit.

La Tarraco Arena Plaça, la remodelada explaça de toros de Tarragona, va quedar petita ahir per seguir el concurs, tal com augurava el fet que les entrades s'exhaurissin al cap de 20 minuts de posar-se a la venda. Més de 60 mitjans de comunicació i 250 periodistes cobrien el certamen, que ja es coneix com la Champions castellera. Entre ells, hi havia una televisió internacional alemanya que n'emetrà un reportatge en alemany, anglès, xinès i àrab per a una audiència de 200 milions d'espectadors. El concurs també havia despertat un especial interès perquè el pròxim mes de novembre se sabrà si les construccions humanes obtenen la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, i TV3, per donar suport a la candidatura, va retransmetre el certamen en directe i alta definició i el va enregistrar en 3D.

Hi havia acreditats 60 mitjans, inclosa una televisió alemanya

En aquest 23è concurs, hi havia fins a 1.000 localitats menys per la reconversió de la plaça de toros en espai cultural multiús i també quatre colles menys, amb un total de 18, amb les dues locals Xiquets del Serrallo i Sant Pere i Sant Pau com a convidades. Un any més s'hi van negar a participar la Colla Minyons de Terrassa, en considerar que un concurs és incompatible amb el genuí esperit casteller. Segons les puntuacions atorgades pel comitè organitzador del concurs, nota de tall per accedir al certamen, els de Terrassa són la segona colla castellera de Catalunya i la seva absència, tot i que més que coneguda, sempre es nota.

A l'arena, més de 6.000 castellers s'hi van deixar la pell i les 12.000 persones de públic també, en aplaudir, xiular, esbroncar, animar, patir i emocionar-se.

Els Minyons de Terrassa, contraris a la competició, no hi van participar

La sorpresa la va fer saltar la Colla Joves Xiquets de Valls (3.067 punts) en oferir la seva millor actuació de la temporada, arrabassar-li a la Colla Vella Xiquets de Valls la segona posició a l'últim moment i fer que els rosats quedessin tercers amb un total de 2.302 punts. De fet, la Vella no va poder descarregar cap castell de gamma extra i només va poder bastir el tres de nou amb folre i carregar el cinc de nou amb folre, mentre que els vermells van plantar tots els bàsics de nou i van carregar el cinc de nou amb folre.

Els vermells, a més, van ser l'única colla gran que complia amb tots els seus objectius i contra tot pronòstic, després d'una temporada força irregular, cosa que va aguditzar encara més la rivalitat històrica amb els rosats, amb aplaudiments inclosos en fer llenya la competència, contrarestats amb fortes xiulades en el moment de l'actuació rival.

Els verds van obrir plaça, desprès de desplegar la seva tradicional pancarta enmig d'una forta xiulada coses de la rivalitat ferotge, que es deixava veure des del primer moment i van plantar un magistral quatre de nou amb folre i agulla. En primera ronda, ja es van desmarcar 118 punts del seu principal rival, la Vella de Valls, la qual va carregar un tremolós cinc de nou amb folre que va fer llenya.

Al novembre se sabrà si són Patrimoni Immaterial

De fet, moltes colles es van atrevir a intentar aquesta difícil construcció, però només la va aconseguir Vilafranca, que va dominar en tot moment i va mostrar la seva experiència en gamma alta.

Amb un ritme força més àgil que en anteriors edicions, el concurs va durar sis hores. A més de la Joves de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona també va ser tota una revelació, en quedar en quarta posició gràcies a un tres de nou amb folre, un quatre de nou, un cinc de vuit i un intent de cinc de nou amb folre.

La taula es completa amb els Capgrossos de Mataró, cinquens amb 1.998 punts; Castellers de Sants (1.388 punts), Xiquets de Tarragona (1.128), empat a la vuitena plaça entre els Castellers de Lleida i els Castellers de Barcelona, amb 988 punts; Xicots de Vilafranca (804 punts), Castellers de la Vila de Gràcia (722), Nens del Vendrell (722), Xiquets del Serrallo (484) i, tancant la classificació, la colla local Castellers de Sant Pere i Sant Pau, amb 330 punts.

David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, deia, emocionat i amb la veu ronca de tant cridar durant el concurs: 'Ho hem tornat a aconseguir, això és gràcies a treballar molt i moltíssim, a l'esforç de tots'. També es mostrava satisfet de la feina feta el comitè organitzador, després de la intensa polèmica generada per la reducció de localitats. La Tarraco Arena Plaça es revalidava com a espai del concurs, amb una novetat molt ben rebuda: una zona village en què s'han celebrat activitats relacionades amb els castells.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias