Público
Público

Europa reconeix l'art funerari català

Barcelona s'incorpora a la Ruta Cultural Europea dels Cementiris

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Les escultures funeràries de Barcelona s'han fet lloc a la futura Ruta Cultural Europea dels Cementiris, segons ha confirmat el Consell d'Europa. La ruta europea inclourà 49 cementiris de 37 ciutats de 16 països europeus, que registren anualment cinc milions de visitants. De moment, ja s'ha format un comitè científic que preveu crear una pàgina web, elaborar un llibre, preparar guies turístiques de la ruta i fer activitats divulgatives.

A la capital catalana aquestes iniciatives ja es van posar en marxa el 2004 al cementiri del Poblenou amb un itinerari que vol donar a conèixer el patrimoni artístic, històric i cultural dels recintes funeraris de la ciutat. A més, es dóna la casualitat que l'entitat Cementiris de Barcelona ostenta des de fa tres anys la presidència de l'Associació de Cementiris Significatius d'Europa (ASCE).

Al cementiri de Montjuïc les visites guiades van començar el 2008, i s'aturen davant les sepultures de personatges com Isaac Albéniz, Frederic Mompou, Ildefons Cerdà, Joaquim Blume, Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Joan Miró, Josep Carner o els presidents de la Generalitat Francesc Macià i Lluís Companys. Les sepultures modernistes de l'escultor Josep Llimona són algunes de les joies d'aquesta necròpolis, que es va inaugurar el 1883 i es va construir en resposta a la gran expansió demogràfica de Barcelona.