Público
Público

La falta d'acord a TMB amenaça amb una vaga

Els treballadors es manifesten en una clara demostració de força

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Encara es desconeixen les retallades que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) vol aplicar als seus treballadors, però la corda ja està molt tensa. Massa, segons algunes fonts. Tota aquesta tensió va sortir ahir al carrer en forma de protesta. Per demostrar la seva força, els treballadors de TMB van organitzar ahir dues manifestacions (una al matí i una altra a la tarda) pel centre de Barcelona i, tenint en compte que la plantilla és de 7.000 empleats, les dues convocatòries van ser tot un èxit. Les possibilitats que es rebaixi la tensió són molt poques i el temps s'esgota.

Fa unes setmanes, la direcció de TMB va intentar crear una taula negociadora amb els comitès d'empresa de les xarxes de metro i d'autobusos, però no va tenir gaire èxit. Només es van poder celebrar tres trobades amb els treballadors del metro i una amb la dels autobusos. Fonts de TMB van advertir ahir en declaracions a Públic: 'El temps per negociar abans d'adoptar mesures unilaterals s'està acabant'. I és que perquè les retallades de l'exercici del 2012, que han de permetre un estalvi de 56 milions, puguin tenir efectes s'han d'aprovar de manera imminent.

L'empresa pretén estalviar 56 milions d'euros durant aquest any

La falta de diàleg, la pressa del calendari i la demostració de força que ahir van fer els treballadors (feia 20 anys que tots els sindicats de TMB no s'unien) fan pronosticar noves protestes i més tensió.

La setmana vinent, els treballadors han de celebrar una assemblea i decidir noves accions. Per ara no es descarta 'absolutament res' i l'escenari de la vaga és força present. Una de les opcions és organitzar la vaga durant el Mobile World Congress, que se celebrarà a Barcelona a final del mes vinent.

Feia 20 anysque els sindicatsde metro i autobúsno protestaven junts

Els treballadors acusen la direcció d'una 'mala gestió dels recursos públics' i reclamen la seva dimissió. El president del comitè d'empresa del metro, Pere Ramon Dalmau (CGT), va criticar que 'no es pot parlar de retallades de salaris si no tenim les dades econòmiques de l'empresa', i va reclamar més 'transparència' pel que fa als salaris de la direcció. De fet, en la darrera reunió amb la direcció, Dalmau va posar com a condició per continuar negociant tenir accés 'a les dades econòmiques de l'empresa' i, segons va explicar ahir, encara no ha rebut cap resposta. 'L'opacitat de l'empresa és sospitosa', va assegurar Dalmau.

Fonts de l'empresa van explicar que en els darrers tres anys s'ha reduït la despesa de TMB en 79 milions d'euros i que els directius s'han reduït el salari un 5%. El que no se sap és quant cobren els 22 directius de l'empresa.

Els manifestants també van criticar ahir a la pujada de preus del transport públic. José Ángel Ciércoles, membre del comitè d'empresa, va considerar que l'increment del preu 'és una vergonya' i va lamentar que aquesta pujada anirà acompanyada 'd'un pitjor servei per als ciutadans', tot referint-se al tancament d'algunes línies d'autobús.

La política de retallades també ha comportat que TMB deixi d'ampliar el seu horari cada nit que hi ha un partit de futbol a la ciutat. Fins al mes d'octubre el metro allargava una hora el seu servei perquè el públic del Camp Nou o de Cornellà-el Prat pogués tornar a casa. Una hora més de metro costa uns 30.000 euros. L'alcalde Xavier Trias va demanar ahir una revisió dels horaris dels partits per solucionar el problema.